04/9/2012 08:31 | Door DLA, www.belga.be

11.000 leraren zonder werk

In Vlaanderen en Brussel zitten bij het begin van het schooljaar 11.055 leraren thuis te wachten op werk. De cijfers van VDAB, die vandaag in de Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg staan, werpen een nieuw licht op het zogenaamde lerarentekort in het onderwijs.


Terwijl er meer dan 1.500 voltijdse leraren tekort zijn in het secundair, lager- en kleuteronderwijs, zitten er iets meer dan 11.000 thuis. Vooral leraren die in het secundair voor de klas willen staan, zitten zonder werk. Het zijn er 8.080. Ze vinden moeilijker een baan omdat ze vaak een specialisatie hebben. "Naar leraren wiskunde en Frans is er wel vraag. Maar bijvoorbeeld een leraar Lichamelijke Opvoeding heeft het een pak moeilijker om in een school aan het werk te geraken", verduidelijkt Koen Rutten, onderwijscoördinator bij VDAB, in de kranten. Ook in het lager (1.598) en het kleuteronderwijs (1.377) zijn er nog veel werkloze leraren. Wie de cijfers bekijkt, ziet dat het lerarentekort eigenlijk in één klap opgelost kan zijn. "Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet", zegt Rutten. "Leraren weigeren in de eerste plaats een job als die te ver van huis is en ze lang in de file moeten staan. Veel vacatures zijn ook geen voltijdse jobs, het gaat dan om korte vervangingen. En dat spreekt maar weinig mensen aan." VDAB zal pas na de herfstvakantie een volledig beeld hebben van het echte lerarentekort, omdat er nu nog volop verschuivingen zijn.

Skype
0Opmerking
11.000 leraren zonder werkIn Vlaanderen en Brussel zitten bij het begin van het schooljaar 11.055 leraren thuis te wachten op werk. De cijfers van VDAB, die vandaag in de Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg staan, werpen een nieuw licht op het zogenaamde lerarentekort in het onderwijs.DLAwww.belga.be2012-09-04T07:31:382012-09-04T07:31:38Terwijl er meer dan 1.500 voltijdse leraren tekort zijn in het secundair, lager- en kleuteronderwijs, zitten er iets meer dan 11.000 thuis. Vooral leraren die in het secundair voor de klas willen staan, zitten zonder werk. Het zijn er 8.080. Ze vinden moeilijker een baan omdat ze vaak een specialisatie hebben. "Naar leraren wiskunde en Frans is er wel vraag. Maar bijvoorbeeld een leraar Lichamelijke Opvoeding heeft het een pak moeilijker om in een school aan het werk te geraken", verduidelijkt Koen Rutten, onderwijscoördinator bij VDAB, in de kranten. Ook in het lager (1.598) en het kleuteronderwijs (1.377) zijn er nog veel werkloze leraren. Wie de cijfers bekijkt, ziet dat het lerarentekort eigenlijk in één klap opgelost kan zijn. "Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet", zegt Rutten. "Leraren weigeren in de eerste plaats een job als die te ver van huis is en ze lang in de file moeten staan. Veel vacatures zijn ook geen voltijdse jobs, het gaat dan om korte vervangingen. En dat spreekt maar weinig mensen aan." VDAB zal pas na de herfstvakantie een volledig beeld hebben van het echte lerarentekort, omdat er nu nog volop verschuivingen zijn.

meer artikels

 • Meer dan 1.500 plaatsen te weinig in Brussel bij begin schooljaar

  Aan de start van het nieuwe schooljaar zijn er 60 klassen, of 1.515 plaatsen, te weinig in het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel bekendgemaakt. Meer dan 400 Nederlandstalige leerlingen vonden geen enkele plek.

 • Herman Terryn van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) krijgt de European Corrosion Medal voor zijn onderzoek naar corrosie van ijzer, ook wel roest genoemd. In september ontvangt de 56-jarige professor de tweejaarlijkse onderscheiding op het congres Eurocorr in het Italiaanse Pisa.

 • Bisdom Antwerpen splitst werking tussen Antwerpen en Kempen op

  Het bisdom Antwerpen gaat vanaf september zijn werking onderverdelen in drie vicariaten: één voor de regio Antwerpen, één voor de regio Kempen en één voor de diocesane diensten. De herstructurering moet een specifieke aanpak mogelijk maken voor de stadsregio Antwerpen en de steden en gemeenten van de Kempen, maar ook voor meer samenwerking zorgen tussen de verschillende lokale pastorale eenheden binnen een regio.

 • Aan de Kallosluis in Beveren is het lijk van een man uit het water gehaald. Dat bevestigt de Dendermondse afdeling van het Oost-Vlaamse parket, dat onderzoekt of het gaat om de matroos die vrijdag overboord was gevallen van een schip in de Waaslandhaven.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

.