13/8/2012 09:57 | Door MVL, www.belga.be

Vangheluwe: Nieuwe feiten mogelijk niet (kerkelijk) verjaard

De feiten die voormalig bisschop Roger Vangheluwe volgens een nieuwe klacht pleegde zijn wellicht nog niet verjaard volgens het kerkelijk recht. Dat zegt kerkjurist Rik Torfs maandagavond aan Belga. De advocaat van het nieuwe slachtoffer, Walter Van Steenbrugge, liet in Terzake op Canvas verstaan dat de feiten mogelijk ook juridisch nog niet verjaard zijn.


Het parket bevestigde dat er een nieuwe klacht is ingediend tegen Vangheluwe, door een voormalige bewoner van een tehuis in Heuvelland. Advocaat Walter Van Steenbrugge stelde in Terzake dat het nog te vroeg is om te weten of de feiten al dan niet verjaard zijn. "Daarover kan enkel uitspraak worden gedaan als we precies weten in welke tijdspanne het misbruik heeft plaatsgevonden. De verjaringstermijn gaat pas in nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden." Deze zaak kan er volgens de advocaat bovendien voor zorgen dat ook voorgaande feiten strafbaar worden. Juridisch is dat mogelijk als de periode tussen verschillende misdrijven de verjaringstermijn niet overtreft. Rik Torfs laat intussen optekenen dat de nieuwe feiten wellicht niet verjaard zijn volgens het kerkelijk recht. "Sinds 2010 is die termijn immers opgetrokken tot 20 jaar na de meerderjarigheid van het slachtoffer", zegt hij. "Er wordt gezegd dat het nieuwe slachtoffer vooraan de dertig is, dus dat zou betekenen dat deze feiten strafbaar zijn volgens het kerkelijk recht." Daarvoor is wel een onderzoek nodig van het Vaticaan, dat los staat van het gerechtelijk onderzoek dat in België wordt gevoerd. Het initiatief moet in dit geval van de Paus uit gaan. "De hoogste straf die Vangheluwe kan krijgen volgens het kerkelijk recht is het terugbrengen tot de lekenstaat", aldus Torfs.

Skype
6Opmerking
14 aug 2012 07:45
avatar
Ach onze rechtvaardige Paus van het Vaticaan zal er wel persoonlijk voor zorgen dat zijn onderdaan  Vangheluwe geen strafrecht en geldverlies zal hebben.
14 aug 2012 08:14
avatar
kerkelijk recht,?????volgens mij staat de kerk in geen enkel land boven de wet van dat land het word tijd dat de facade van dat miljarden bedrijf stopt
14 aug 2012 09:56
avatar

Ik ben volledig de kluts kwijt. De laatste maanden hoor ik in het nieuws niks anders meer dan over "homofielen" en "pedofielen". Ze zeggen me dat ik voor het ene moet zijn en tegen het andere. En de ene zou je in mekaar mogen slaan en de andere niet. Of was het nu juist andersom? Kan iemand me dat uitleggen want voor mij is het één pot nat. En voirge week werd ik uitgescholden voor "vuile heterofiel" en nagejouwd "Ge kunt nie meer mee me uwen tijd, ouwe!" Ik snap het niet meer.

ps.: hoe zit het nu met "necrofielen"? Kan iemand me zeggen wanneer er een "necro-pride" is, asjeblief?

14 aug 2012 08:27
avatar

Weer een  zaak van mr vangheluwe die heeft nog veel zaken op zijn geweten

Die mannekes dat met hun kop tussen hun benen lopen mijd er u van wand

die deugen niet

Dat zijn geestelijke ge zou het niet zeggen slechte mensen zijn dat

Stuur ze naar de zout mijn om er te werken voor hun slachtoffers te VERGOEDEN

MAAR JA BELGIE HET LAND VAN BELOFTE

 

14 aug 2012 08:23
avatar
aan wiens pietje heeft ie zitten speelen  ? van walter C. ? of van Will F. ? of van Luc A. ?
14 aug 2012 11:45
avatar
aha, dus er bestaan twee rechten, jurisch en kerkelijk????????????
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Vangheluwe: Nieuwe feiten mogelijk niet (kerkelijk) verjaardDe feiten die voormalig bisschop Roger Vangheluwe volgens een nieuwe klacht pleegde zijn wellicht nog niet verjaard volgens het kerkelijk recht. Dat zegt kerkjurist Rik Torfs maandagavond aan Belga. De advocaat van het nieuwe slachtoffer, Walter Van Steenbrugge, liet in Terzake op Canvas verstaan dat de feiten mogelijk ook juridisch nog niet verjaard zijn.MVLwww.belga.be2012-08-13T20:57:472012-08-13T20:57:47Het parket bevestigde dat er een nieuwe klacht is ingediend tegen Vangheluwe, door een voormalige bewoner van een tehuis in Heuvelland. Advocaat Walter Van Steenbrugge stelde in Terzake dat het nog te vroeg is om te weten of de feiten al dan niet verjaard zijn. "Daarover kan enkel uitspraak worden gedaan als we precies weten in welke tijdspanne het misbruik heeft plaatsgevonden. De verjaringstermijn gaat pas in nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden." Deze zaak kan er volgens de advocaat bovendien voor zorgen dat ook voorgaande feiten strafbaar worden. Juridisch is dat mogelijk als de periode tussen verschillende misdrijven de verjaringstermijn niet overtreft. Rik Torfs laat intussen optekenen dat de nieuwe feiten wellicht niet verjaard zijn volgens het kerkelijk recht. "Sinds 2010 is die termijn immers opgetrokken tot 20 jaar na de meerderjarigheid van het slachtoffer", zegt hij. "Er wordt gezegd dat het nieuwe slachtoffer vooraan de dertig is, dus dat zou betekenen dat deze feiten strafbaar zijn volgens het kerkelijk recht." Daarvoor is wel een onderzoek nodig van het Vaticaan, dat los staat van het gerechtelijk onderzoek dat in België wordt gevoerd. Het initiatief moet in dit geval van de Paus uit gaan. "De hoogste straf die Vangheluwe kan krijgen volgens het kerkelijk recht is het terugbrengen tot de lekenstaat", aldus Torfs.

meer artikels

  • Het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD) waarschuwt voor veel te straffe xtc-pillen. Dat bericht Het Belang van Limburg vandaag.

  • Moslimschepen tegen slachten zonder verdoven

    Volgens moslima en Antwerps schepen van Dierenwelzijn Nabilla Ait Daoud (N-VA) moeten moslims kiezen voor een andere invulling van het Offerfeest dan het onverdoofd slachten van een schaap of een rund. "Een dier onverdoofd slachten is in deze tijd niet aanvaardbaar", zegt ze in de Gazet van Antwerpen vandaag.

  • Europa hypothekeert levenslijn Brussels Airlines

    De Europese Commissie heeft ernstige bezwaren tegen de levenslijn van 15 miljoen euro die Brussels Airlines kreeg toegestopt van de regering-Di Rupo. Dat berichten De Tijd en L'Echo vandaag.

  • Trein rijdt 4,5 minuten trager dan in 1990

    Wanneer in december de nieuwe dienstregeling van de NMBS in werking treedt, zal de gemiddelde treinrit 4,5 minuut lánger duren dan in 1990. Dat blijkt uit een vergelijking van 369 verbindingen door TreinTramBus, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.