25/8/2012 11:42 | Door GEJ, www.belga.be

Belgisch tintje aan nieuw opgegraven dinosaurus

Paleontologen hebben in het Zuid-Franse dorpje Velaux, in de buurt van Aix-en-Provence, het skelet van een dinosaurus opgegraven. De ouderdom van het fossiel wordt geschat op 75 miljoen jaar. Dat heeft het gemeentebestuur meegedeeld. De vondst heeft een Belgisch tintje: de opgraving was een samenwerking tussen de universiteit van Poitiers en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.


Het onderzoek in Velaux startte in 2002, maar verliep in alle discretie. De wetenschappers wilden te allen prijze vermijden dat de site geplunderd werd. Het opgegraven skelet wordt toegeschreven aan de Atsinganosaurus velauciensis, een sinds 2010 bekende dinosaurussoort. De geslachtsnaam is afgeleid van "atsinganos", het Griekse woord voor zwerver, een verwijzing naar de veronderstelde migratie van de soort. Meer dan 70 procent van het skelet werd teruggevonden, maar niet de schedel. De onderzoekers willen nu een zo waarheidsgetrouw mogelijke reconstructie maken. Volgens de eerste vaststellingen zou het dier, een herbivoor, een twaalftal meter lang geweest zijn en er eerder tenger uitgezien hebben. Het leefde zo'n 75 miljoen jaar geleden tijdens het Boven-Krijt. Alvorens het fossiel aan het museum van Velaux wordt toevertrouwd, zullen de resten geanalyseerd worden in Poitiers en Brussel.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Tsunamialarm opgeheven na aardbeving in Japan

  Het Japans meteorologisch instituut heeft zaterdagochtend lokale tijd het tsunamialarm opgeheven, een kleine twee uur na de zware aardbeving in de buurt van de kerncentrale van Fukushima. Enkele kleine golfjes werden gemeten langs de noordoostkust van Japan.

 • Bij een dubbele aanslag in de Iraakse stad Kirkoek zijn vrijdag minstens achtentwintig doden gevallen. Dat heeft medisch verantwoordelijke Sabah Mohammad Amin bevestigd. Kirkoek is momenteel in handen van koerdische strijdkrachten.

 • Grote bouwplannen "bedreigen" de Grand Canyon

  Het natuurpark Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona wordt in zijn huidige vorm bedreigd door twee bouwprojecten. Dat melden internationale media. Parkopzichter Dave Uberuaga spreekt in de Los Angeles Times van een "ernstige dreiging".

 • Onrust Gazastrook - Israëlische bombardementen op burgerdoelwitten in strijd met mensenrechten

  De Verenigde Naties zijn verontrust over het hoge aantal burgerslachtoffers bij de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Als gevolg van berichten over bombardementen op woonhuizen bestaat de vrees dat de mensenrechten door Israël worden geschonden, zo zegt VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay in Genève.

 • Australisch-Belgische koalaredder weet nog niet welke straf hij krijgt

  Het hooggerechtshof van de Australische deelstaat New South Wales in Syndey heeft vandaag opnieuw de Australisch-Belgische milieuactivist Jonathan Moylan (26) gehoord. Maar tot een - verwachte - uitspraak kwam het niet, aldus Australische nieuwssites. Moylan staat terecht omdat hij begin vorig jaar een vals persbericht verstuurde waarin een bank een krediet introk voor een nieuw mijnbouwproject. Die mijn bedreigt onder meer een populatie koala's.

 • Honderden Nederlandse bommen op Afghanistan in afgelopen twaalf jaar

  Nederlandse piloten van de luchtmacht hebben in de afgelopen twaalf jaar vele honderden bommen en granaten afgevuurd op vijandelijke doelen in Afghanistan. Dat deden ze om eigen militairen en grondtroepen van bondgenoten in nood te helpen. Dat blijkt uit gegevens die het Nederlandse ministerie van Defensie voor het eerst op verzoek van persbureau ANP heeft verstrekt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.