25/7/2011 09:28 | Door JDE, www.belga.be

Belgische missionaris en historicus Jan de Vos in Mexico overleden

In Mexico-stad is zondagmorgen de 75-jarige Antwerpse missionaris, historicus en antropoloog Jan de Vos overleden. Dat melden verschillende Mexicaanse media, op gezag van familie en vrienden.


Jan de Vos werd geboren in Antwerpen, doctoreerde in de menswetenschappen in Leuven, maar leefde sinds 1973 in Mexico. Als Jezuïet werd hij een aanhanger van de bevrijdingstheologie, door zijn contacten met de inheemse Mayabevolking in Lacandon (Chiapas). Hij verliet na enkele jaren de congregatie, maar bleef wel religieus werk naar een inheemse Mayataal vertalen. Als historicus en antropoloog schreef hij verschillende boeken over de Mayacultuur, de geschiedenis van de Lacandónjungle en Chiapas en de processen die leiden tot de volksopstand. Hij stond in 1995 het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) bij tijdens de vredesgesprekken met de Mexicaanse overheid. Het EZLN is een revolutionaire beweging uit Chiapas, die streeft naar autonomie voor de Indiaanse bevolking, en in 1994 voor het eerst in opstand kwam. In Mexico kreeg de Vos verschillende academische prijzen. Tot aan zijn dood was hij werkzaam bij het onderzoekscentrum Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS). In Mexicaanse media wordt hij omschreven als "één van de belangrijkste sociaal antropologen van de afgelopen decennia". Naar zijn eigen wens wordt Jan de Vos begraven in San Cristobal de las Casas (Chiapas).

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Afghaanse presidentskandidaat trekt medewerkers terug uit stemmenaudit

  De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft woensdag zijn medewerkers teruggetrokken uit de stemmenaudit. Volgens zijn woordvoerder nam hij die beslissing omdat niet is tegemoetgekomen aan zijn "wettelijke eisen". Gisteren had Abdullah er, niet voor de eerste keer, al mee gedreigd dat hij de kiescommissie zou verlaten als niet zou ingestemd worden met zijn eisen. Hij vroeg onder meer dat stembussen waarvan 90 pct van de stemmen naar dezelfde kandidaat gegaan waren, ongeldig verklaard zouden worden.

 • Noord-Korea noemt Verenigde Staten een "mensenrechtenkerkhof"

  Noord-Korea heeft woensdag het democratische voorbeeld van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, bijna drie weken nadat de jonge zwarte Michael Brown omkwam door een politiekogel in Ferguson. Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het officiële persagentschap KCNA, noemde de Verenigde Staten een "mensenrechtenkerkhof". "Amerika is een land dat op een schaamteloze manier de mensenrechten schendt, waar burgers slachtoffer worden van discriminatie en vernedering op basis van hun huidskleur en waar ze permanent vrezen neergeschoten te worden."

 • Staakt-het-vuren houdt stand, meldt Israëlisch leger

  Sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dinsdagavond om 19 uur plaatselijke tijd in werking trad, zijn er geen raketten meer afgevuurd op Israël. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger woensdagochtend. Na 50 dagen gevechten en meer dan 2.200 doden sloten de twee strijdende partijen dinsdag in Cairo een permanent staakt-het-vuren.

 • Maddie - Scotland Yard wil doorgaan met onderzoek in Portugal

  De Britse politie heeft de Portugese autoriteiten gevraagd om nieuwe stappen te mogen ondernemen in het onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann. Dat heeft het Portugese openbaar ministerie dinsdag laten weten.

 • Zeven landen hebben wapens beloofd aan Koerden in Irak

  Behalve de Verenigde Staten hebben zeven landen beloofd wapens te leveren aan de Koerden in het noorden van Irak, in hun strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel aangekondigd. Het gaat om Albanië, Canada, Kroatië, Denemarken, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 • Nederland herdenkt op 10 november vliegramp boven Oost-Oekraïne

  In Nederland komt er op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen omkwamen. Premier Mark Rutte heeft dat gezegd na een bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.