24/9/2012 05:08 | Door JDH, www.belga.be

"Biobrandstoffen niet minder schadelijk dan fossiele brandstoffen"

Slechts een klein deel van de biobrandstoffen is beter voor het milieu dan benzine. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Zwitserse federale laboratoria voor materiaalkunde en technologie (Empa), onderzoekstation Agroscoop Reckenholz-Tänikon (ART) en het Instituut Paul Scherrer (PSI).


"Biobrandstoffen niet minder schadelijk dan fossiele brandstoffen"

Empa kwam tot het besluit dat biobrandstoffen niet beter zijn voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Verschillende groene brandstoffen produceren tot 30 procent minder broeikasgassen, maar de productie van de brandstoffen is vaak schadelijker dan benzine of diesel. Ze hebben namelijk een een negatieve invloed op de bodem en het water door het gebruik van meststoffen, luidt het in een persbericht. Uit de studie blijkt bovendien dat de ontbossing, die geregeld gebeurt om biobrandstoffen te produceren, voor meer broeikasgassen zorgt dan de fossiele brandstoffen. En ook wanneer gronden een eerste keer worden beplant voor biobrandstoffen, zullen bossen moeten worden ontgonnen om voedsel of voedergewassen te planten. Slechts een klein aantal biobrandstoffen is beter voor het milieu dan benzine. Biogas gemaakt van restmaterie of afval, kan tot de helft minder schadelijk zijn dan fossiele brandstoffen. Ook het gebruik van stro, groenafval en resthout is beter, maar enkel wanneer de biodiversiteit of de vruchtbaarheid van de bodem niet wordt aangetast. De biobrandstoffen op basis van ethanol zijn bovendien beter dan die met olie. Empa benadrukt echter dat alles uiteindelijk afhangt van de procedures en de productietechnologieën en dat elke biobrandstof apart moet worden onderzocht.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Hamas wil Palestijnen aansluiten bij Internationaal Strafhof

  De Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft het voorstel van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas ondertekend om lidmaatschap bij het Internationaal Strafhof (ICC) aan te vragen. Dat maakte de nummer twee van het politieke kantoor van Hamas, Moussa Abou Marzouq, bekend op Facebook. Voor dat Strafhof zouden de Palestijnen Israël kunnen vervolgen.

 • Twee mannen aangeklaagd voor containerincident in Groot-Brittannië

  In Groot-Brittannië zijn twee mannen aangeklaagd na de ontdekking van 35 clandestiene Afghanen in een container aan de dokken van het Britse Essex. Dat maakte de Britse politie zaterdag bekend. De aanklacht luidt samenzwering om illegale binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken. De container zat op een vrachtschip dat van Zeebrugge naar Engeland voer. Een van de Afghanen was overleden.

 • Lichamen piloten Italiaanse gevechtstoestellen teruggevonden na botsing

  In de centraal-Italiaanse regio Marche zijn de lichamen van de vier piloten van de Italiaanse gevechtsvliegtuigen gevonden die dinsdag met elkaar in botsing kwamen en neerstortten. Dat maakte de Italiaanse luchtmacht zaterdag bekend.

 • "Eerste vrachtwagens hulpkonvooi opnieuw in Rusland"

  De eerste vrachtwagens van het Russische humanitaire konvooi zijn zaterdag opnieuw op Russisch grondgebied aangekomen, zo berichtten de Russische persagentschappen.

 • Galileo-satellieten niet in voorziene baan om de Aarde

  Twee Galileo-satellieten die vrijdag door een Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana zijn gelanceerd, hebben de voorziene baan om de Aarde niet bereikt. Dat maakte het Europese lanceerbedrijf Arianespace zaterdag bekend.

 • Nicolas Maduro, de president van Venezuela, heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu een "moderne Herodes" genoemd. Dat was een koning van het vroegere Judea die de moord op jongetjes in Bethlehem zou bevolen hebben. Maduro stelde voor Palestijnse kinderen die door het conflict in de Gazastrook wezen zijn geworden, verzorging aan te bieden en op te vangen.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.