14/9/2012 06:19 | Door JDH, www.belga.be

Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

De man achter de islamvijandige film die een golf van soms gewelddadige protesten in de Arabische wereld uitlokte, is volgens Amerikaanse media een duistere figuur met een criminele achtergrond. Justitieambtenaren bevestigden dat het om een in Californië levende man gaat die Nakoula Basseley Nakoula heet, meldde het tijdschrift Time op zijn internetsite.


Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

Hij gebruikte verscheidene schuilnamen en werd onder meer wegens bankfraude in 2010 tot een gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld. Toen werd hem ook de toegang tot het internet verboden voor een periode van vijf jaar. Op de Arabisch-talige Amerikaanse radiozender Radio Sawa zei een man dat hij de film gemaakt had en dat hij er geen spijt van had. "Ik ben bedroefd door de dood van de ambassadeur (van de Verenigde Staten in Libië), maar ik heb geen spijt dat ik de film gedraaid heb", zei de man, die zich als Nakoula Basseley Nakoula voorstelde, een 55-jarige kopt die in Californië woont. "Ik lig aan de basis van het filmfragment van 14 minuten dat ik online heb gezet en ik overweeg de hele film vrij te geven", zei hij aan Radio Sawa. De man voelt zich naar eigen zeggen wel schuldig over het geweld dat de film uitlokte. "Amerika ondergaat de gevolgen van een film waarmee het niets te maken heeft."

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Acht doden na crash van vliegtuig met valschermspringers in Finland

  Acht mensen zijn op Paaszondag bij de crash van een vliegtuig in het zuidwesten van Finland om het leven gekomen. Waarom het schroefvliegtuig met een piloot en tien valschermspringers aan boord plots met de neus naar beneden dook, is volgens de politie nog niet duidelijk. Drie van de inzittenden konden nog tijdig uit het toestel springen. De politie vond hen terug in een bos en bracht hen naar het ziekenhuis.

 • Schipbreuk Zuid-Korea - Nog eens vier bemanningsleden van ferry opgepakt

  In Zuid-Korea zijn nog eens vier bemanningsleden opgepakt van de ferry die vorige week zonk met honderden mensen aan boord. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bericht. Zaterdag waren al de kapitein en twee bemanningsleden gearresteerd.

 • Brand Hoge Veluwe vergt nog wat nabluswerk

  De natuurbrand die zondag ruim 500 hectare hei en bos in de as legde op de Hoge Veluwe in Nederland, is in de nacht van zondag op maandag niet opnieuw opgelaaid. Er zijn nog een paar plaatsen die vragen om nabluswerk, maar het gevaar is definitief geweken, aldus een woordvoerster van de brandweer.

 • Vlucht van Malaysia Airlines moet noodlanding maken

  Een vlucht van Malaysia Airlines met 166 passagiers aan boord heeft een noodlanding moeten maken nadat er een defect aan het landingsgestel was vastgesteld. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij maandag laten weten. Omdat een van de banden aan het landingsgestel bij het opstijgen was geklapt, werd het toestel met bestemming India teruggeroepen naar de luchthaven van Kuala Lumpur.

 • Prominent voorvechter van democratie in Myanmar overleden

  In Myanmar is Win Tin overleden, een van de prominente voorvechters van de democratie in het land. Hij werd 84. Win Tin zat gedurende 19 jaar in de gevangenis wegens zijn strijd tegen de voormalige Birmese junta. Dat heeft de Nationale Liga voor de Democratie laten weten, de oppositiepartij die hij samen met Aung San Suu Kyi oprichtte.

 • Jack White doet gooi naar snelste release aller tijden

  Naar aanleiding van Record Store Day heeft de Amerikaanse rockmuzikant Jack White een single opgenomen, op vinyl geperst en verkocht in een bestek van amper vier uur. De vroegere frontman van The White Stripes claimt dat hij een wereldrecord heeft gevestigd, zo bericht de Britse openbare omroep BBC.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Whoopi Goldberg schrijft column over wiet
.