14/9/2012 06:19 | Door JDH, www.belga.be

Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

De man achter de islamvijandige film die een golf van soms gewelddadige protesten in de Arabische wereld uitlokte, is volgens Amerikaanse media een duistere figuur met een criminele achtergrond. Justitieambtenaren bevestigden dat het om een in Californië levende man gaat die Nakoula Basseley Nakoula heet, meldde het tijdschrift Time op zijn internetsite.


Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

Hij gebruikte verscheidene schuilnamen en werd onder meer wegens bankfraude in 2010 tot een gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld. Toen werd hem ook de toegang tot het internet verboden voor een periode van vijf jaar. Op de Arabisch-talige Amerikaanse radiozender Radio Sawa zei een man dat hij de film gemaakt had en dat hij er geen spijt van had. "Ik ben bedroefd door de dood van de ambassadeur (van de Verenigde Staten in Libië), maar ik heb geen spijt dat ik de film gedraaid heb", zei de man, die zich als Nakoula Basseley Nakoula voorstelde, een 55-jarige kopt die in Californië woont. "Ik lig aan de basis van het filmfragment van 14 minuten dat ik online heb gezet en ik overweeg de hele film vrij te geven", zei hij aan Radio Sawa. De man voelt zich naar eigen zeggen wel schuldig over het geweld dat de film uitlokte. "Amerika ondergaat de gevolgen van een film waarmee het niets te maken heeft."

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Crash passagiersvliegtuig - OVSE vastbesloten om door te gaan

  Ondanks de grote moeite om het rampgebied te bereiken zijn de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vastbesloten om door te gaan met hun werk. Dat liet waarnemer Alexander Hug tijdens een persconferentie weten.

 • De 28 EU-lidstaten hebben de sancties tegen Rusland uitgebreid als antwoord op de aanhoudende crisis in Oost- en bij uitbreiding heel Oekraïne.

 • Israëlisch leger: burgers in Gaza moeten huizen ontruimen

  Het Israëlisch leger heeft de inwoners van verschillende woongebieden in de Gazastrook opgeroepen hun huizen zo snel mogelijk te ontruimen. De waarschuwingen werden naar de Palestijnen in Sadshaiya, Zaitun en het oostelijke deel van Jabalia gestuurd, aldus het Israëlisch leger.

 • Libië: Grote brand aan luchthaven van Tripoli "niet onder controle"

  Aan de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli heeft een tweede brandstofreservoir vuur gevat. Daardoor woedt er nu een enorme brand die volgens de nationale oliemaatschappij van Libië (NOC) niet onder controle valt te krijgen, omdat er hevig gevochten wordt in de buurt van de brand. De internationale gemeenschap wordt gevraagd om hulp te komen bieden.

 • Overlevenden Sewol eisen strenge straffen voor bemanningsleden

  De passagiers die in april voor de zuidwestelijke kust van Zuid-Korea het ongeval met de veerboot Sewol hadden overleefd, hebben voor de rechtbank om strenge straffen voor de bemanningsleden gevraagd. Volgens hun getuigenissen zou de crew de opvarenden in de steek hebben gelaten.

 • Identificatieteams na MH17-crash hebben het zeer zwaar

  Wat de leden van de identificatieteams in Oekraïne aantreffen, is "met geen pen te beschrijven". Dat zei de Nederlandse korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, tijdens de bijeenkomst met de Tweede Kamer over de ramp van het toestel van Malaysia Airlines. De meeste slachtoffers van de crash zijn vorige week overgebracht naar een kazerne in Hilversum.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.