14/9/2012 06:19 | Door JDH, www.belga.be

Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

De man achter de islamvijandige film die een golf van soms gewelddadige protesten in de Arabische wereld uitlokte, is volgens Amerikaanse media een duistere figuur met een criminele achtergrond. Justitieambtenaren bevestigden dat het om een in Californië levende man gaat die Nakoula Basseley Nakoula heet, meldde het tijdschrift Time op zijn internetsite.


Controversiële filmmaker heeft crimineel verleden

Hij gebruikte verscheidene schuilnamen en werd onder meer wegens bankfraude in 2010 tot een gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld. Toen werd hem ook de toegang tot het internet verboden voor een periode van vijf jaar. Op de Arabisch-talige Amerikaanse radiozender Radio Sawa zei een man dat hij de film gemaakt had en dat hij er geen spijt van had. "Ik ben bedroefd door de dood van de ambassadeur (van de Verenigde Staten in Libië), maar ik heb geen spijt dat ik de film gedraaid heb", zei de man, die zich als Nakoula Basseley Nakoula voorstelde, een 55-jarige kopt die in Californië woont. "Ik lig aan de basis van het filmfragment van 14 minuten dat ik online heb gezet en ik overweeg de hele film vrij te geven", zei hij aan Radio Sawa. De man voelt zich naar eigen zeggen wel schuldig over het geweld dat de film uitlokte. "Amerika ondergaat de gevolgen van een film waarmee het niets te maken heeft."

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • De Amerikaanse luchtmacht heeft twee Russische straaljagers van het type MIG 35 onderschept in een luchtzone nabij Alaska waar restricties gelden. Dat hebben Amerikaanse verantwoordelijken bij Defensie vrijdag gezegd. De Russische toestellen hebben de zone zonder incidenten verlaten, aldus een verantwoordelijke die anoniem wil blijven aan het Franse persagentschap AFP.

 • Verkiezingen Nieuw-Zeeland - Stembureaus geopend

  In Nieuw-Zeeland hebben zaterdagochtend plaatselijke tijd de in totaal 2.500 stembureaus de deuren geopend. Zo'n 3,3 miljoen inwoners werden opgeroepen om een nieuw parlement te kiezen.

 • Ratzingerkoppen rollen bij Romeinse Curie

  Volgens Italiaanse media is paus Franciscus prelaten die dichtbij zijn voorganger Benedictus XVI (2005-2013) stonden systematisch aan de kant aan het schuiven in de wijzigingen die hij doorvoert in de Romeinse Curie. Zij spreken van een echte "epuratie" en van "ont-Ratzinger-ing". Dat meldde het Zwitserse katholieke persagentschap Apic.

 • In het zuidoosten van Guinee hebben dorpsbewoners een ebola-voorlichtingsteam aangevallen. Dat team bestond uit regeringsvertegenwoordigers en journalisten. Daarbij vielen acht doden, volgens een officiële balans vandaag. De regering van Malta heeft dan weer een vrachtschip verboden aan te meren in alle havens van het land, omdat een bemanningslid mogelijk besmet zou zijn met het virus.

 • Besmette AzG-medewerkster krijgt "experimentele behandeling" in Frankrijk

  Een met ebola besmette medewerkster van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is in een militair ziekenhuis bij Parijs aangekomen, waar ze een "experimentele behandeling" zal krijgen. Dat kondigde de Franse minister van Gezondheid, Marisol Touraine, aan.

 • Japan wil in 2015 weer op walvissen jagen

  Japan maakt zich op om ondanks een resolutie van de Internationale Walviscommissie (IWC) in 2015 weer "wetenschappelijk" op walvissen te jagen in het Zuidpoolgebied, zo heeft de regering in Tokio vandaag bekendgemaakt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.