24/6/2012 03:25 | Door VDH, www.belga.be

Gay Pride in Berlijn lokt honderdduizenden deelnemers

Uitbundige kostuums, confetti en luide technomuziek: Berlijn stond zaterdag helemaal in het teken van meer tolerantie jegens homoseksuelen. Honderdduizenden homo's, lesbiennes en sympathisanten kwamen naar aanleiding van "Christopher Street Day" naar de Duitse hoofdstad afgezakt. De organisatoren telden 700.000 deelnemers.


De optocht stond vooral in het teken van de intolerantie in Oost-Europa tegenover homo's. In Rusland bijvoorbeeld werd homoseksualiteit tot 1993 beschouwd als een misdaad en tot 1999 als een ziekte. In de parade zaterdag werd een satirisch "liefdesportret" meegedragen van de Russische president Vladimir Poetin en zijn premier Dimitri Medvedev. De Russische ambassade werd symbolisch beschoten met confettikanonnen. Christopher Street Day is een hoogdag voor homoseksuelen uit heel Europa. Al 34 jaar vindt dan één van de grootste Gay Pride-optochten plaats van het continent. Meer dan 40 wagens namen aan de optocht in Berlijn deel, tienduizenden toeschouwers genoten van de muziek- en verkleedpartij. "Zolang er discriminatie bestaat tegen homoseksualiteit, is het belangrijk daartegen op straat te komen", verklaarde de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit. Christopher Street Day herinnert aan de opstand van homoseksuelen tegen politierazzia's in 1969 in Christopher Street in New York.

Skype
0Opmerking

meer artikels

  • Referendum Schotland - Hoge opkomst voor volksraadpleging

    De opkomst bij het referendum over de Schotse onafhankelijkheid lag donderdag erg hoog, zo blijkt uit officiële cijfers. In South Ayrshire, in het zuidwesten van Schotland, trok 86,1 procent van de inwoners naar de stembus. In Midlothian was dat 86,8 procent en in Stirling zelfs 90,1 procent. Ook in andere regio's werden gelijkaardige cijfers opgetekend, met uitzondering van Glasgow, de grootste stad van Schotland, waar 'slechts' 75 procent van de inwoners een stem uitbracht.

  • In de Amerikaanse staat Florida heeft een man zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten. De dader pleegde vervolgens zelfmoord. De kinderen waren tussen de tien maanden en tien jaar oud, zo meldt de plaatselijke politie.

  • In Schotland beginnen de eerste resultaten na het referendum van donderdag binnen te druppelen. In Clackmannanshire, in het midden van Schotland, stemde 46 procent voor de Schotse onafhankelijkheid en 54 procent tegen. De opkomst bedroeg er 88,6 procent.

  • Prognoses en ramingen zoals bij algemene verkiezingen zijn er niet na het Schotse referendum van donderdag, maar uit een rondvraag zou moeten blijken dat tegenstanders van een splitsing de bovenhand hebben gehaald. Het onderzoeksbureau YouGov bevroeg na afloop van het referendum 1.828 kiezers en 800 briefstemmers: 54 procent gaf aan zich tegen een Schotse onafhankelijkheid te hebben uitgesproken. Zo'n 46 procent antwoordde met "ja" op de vraag of Schotland een onafhankelijk land moet worden. Het instituut benadrukte tegelijkertijd zelf dat het verre van een klassieke verkiezingspeiling betreft.

  • Dreiging IS - Ook Amerikaanse senaat geeft groen licht voor ondersteuning Syrische rebellen

    Na het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nu ook de senaat het plan van president Barack Obama goedgekeurd om de gematigde Syrische rebellen ter hulp te snellen. Het plan kadert in de strategie van Obama tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het voorstel werd aangenomen met 78 stemmen voor en 22 stemmen tegen.

  • In Schotland zijn om 22.00 uur lokale tijd (23.00 uur Belgische tijd) de stembureaus gesloten. Meer dan vier miljoen inwoners van het land konden donderdag kiezen of ze al dan niet deel blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de laatste schattingen zou bijna 80 procent van de 4.285.323 kiezers het stemhokje zijn ingetrokken.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.