04/7/2012 12:03 | Door MVL, www.belga.be

Lang gezochte Higgs-bosondeeltje is gevonden

Wetenschappers van het CMS- en het Atlas-experiment met de enorme deeltjesversneller LHC in Genève hebben het al een halve eeuw gezochte Higgs-bosondeeltje gevonden. Dat werd woensdag bij het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) bekendgemaakt. De aankondiging was via een webcast te volgen.


Lang gezochte Higgs-bosondeeltje is gevonden

Het CMS-experiment leverde volgens zijn woordvoerder Joe Incandela gegevens op die heel erg wijzen op een deeltje met een massa van 125,3 giga-electronvolt (GeV), of zowat 133 keer zwaarder dan het proton in het hart van elk atoom. De gegevens van CMS leverden geen absolute zekerheid op dat het om het Higgs-boson gaat, maar de bevestiging kwam via het afzonderlijk gevoerde Atlas-experiment dat overigens een massa van 126,5 GeV rapporteerde. "Wij hebben een nieuwe etappe afgelegd in onze kennis van de natuur", zei Rolf Heuer, de directeur-generaal van het CERN, niettemin. De wetenschappers benadrukken dat hun resultaat nog "voorlopig" is en dat data van miljoenen botsingen tussen protonen in de LHC in 2012 nog ter studie zijn. Het CERN stelt voor eind deze maand een complete analyse in het vooruitzicht. Heuer zei dat het nadere onderzoek "de sluier moet lichten over andere mysteries van ons universum". De aanwezigheid van het "God-deeltje", dat de massa van alle andere deeltjes zou bepalen, werd in 1964 gepostuleerd door de Belgen Robert Brout en François Englert, alsmede door de Schot Peter Higgs.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Repatriëringsteam heeft nog extra menselijke resten meegenomen van rampplek MH17

  De Nederlandse en Australische experts zijn voor vandaag klaar op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht 17 in Oekraïne. Alle gevonden menselijke resten worden meegenomen. Dat heeft het repatriëringsteam bekendgemaakt. Het is niet bekend om hoeveel resten het gaat.

 • In de Noord-Iraakse stad Mosoel, dat door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) wordt bezet, groeit het verzet tegen de extremisten. Een nieuwe groep met de naam "Brigade van de Revolutionairen van Mosoel" doodde en verwondde bij gevechten tientallen strijders van de terreurgroep. Dat maakte de Iraakse nieuwssite al-Sumeria vrijdag bekend. Over slachtoffers aan de kant van de verzetsgroep werd niets gezegd.

 • Gevangenenruil tussen Oekraïens leger en separatisten in Oost-Oekraïne

  Het Oekraïens leger en de pro-Russische separatisten zijn het tijdens crisisgesprekken in Minsk eens geworden over de wederzijdse ruil van 20 gevangenen. "De mannen worden binnenkort vrijgelaten", zei de Oekraïense ex-president Leonid Koetsjma, die aan de onderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad als bemiddelaar deelnam, vandaag in Kiev. De opstandelingen waarborgen ook internationale onderzoekers een veilige toegang tot de rampplek van het Maleisische vliegtuig. De contactgroep vergaderde gisteren in Minsk en zal de gesprekken ten laatste volgende week voortzetten.

 • Bij Israëlisch artilleriegeschut in de buurt van Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn vandaag minstens 27 Palestijnen omgekomen. Dat melden lokale hulpverleners. Volgens correspondenten van het Franse persagentschap AFP duren de aanvallen nog steeds voort waardoor de hulpdiensten niet tot bij de slachtoffers geraken.

 • Grondwettelijk Hof van Oeganda annuleert controversiële antiholebiwet

  Het Grondwettelijk Hof van Oeganda heeft vandaag de omstreden antiholebiwet geschrapt die het land in februari had ingevoerd. Volgens het hof moet de wet ongedaan worden gemaakt omdat bij de stemming in het parlement niet het vereiste quotum werd bereikt.

 • Voorbije maand meer dan 1.600 doden geteld in Irak

  In de maand juli zijn in heel Irak meer dan 1.600 personen gesneuveld, het merendeel burgers. Dat blijkt vrijdag uit officiële cijfers van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Gezondheid. Het gaat om 1.401 burgers, 185 soldaten en 83 politieagenten. Bij het geweld raakten ook 2.104 mensen gewond, onder wie 246 soldaten en 153 politieagenten. Eerder was de maand juni met meer dan 2.000 omgekomen personen nog een van de dodelijkste maanden sinds 2007.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.