28/6/2012 08:08 | Door OSN, www.belga.be

Onderzoek naar ontvoering Kampusch moet opnieuw gedaan worden

Het verloop van de zaak Natascha Kampusch moet opnieuw onderzocht worden. Tot die conclusie is een Oostenrijkse commissie gekomen.


Onderzoek naar ontvoering Kampusch moet opnieuw gedaan worden

Volgens de commissie, die aangesteld was door de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, hebben de autoriteiten er ernstige fouten gemaakt tijdens het onderzoek. De toen tienjarige Natascha Kampusch werd op 2 maart 1998 op weg naar school ontvoerd. Zij werd acht en een half jaar door haar ontvoerder vastgehouden in een kleine cel in diens woning in Strasshof nabij Wenen. Op 23 augustus 2006 wist zij te ontsnappen. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, pleegde diezelfde dag zelfmoord. Op twee cruciale vragen -Hebben de onderzoekers hun taak professioneel en zorgvuldig uitgevoerd en werden de belangrijkste pistes in het onderzoek voldoende uitgespit- antwoordde de commissie negatief. "Als gevolg daarvan heeft de onderzoekscommissie aan de ministeries gevraagd om het werk van de onderzoekers in de zaak te laten evalueren door specialisten in oude zaken, en met deelname uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld de FBI", luidt het in een persbericht van de commissie. Eind 2011 nog werden vijf parketmagistraten in Wenen vrijgesproken van nalatigheid in de zaak. In haar autobiografie haalde Kampusch uit naar de politie en de gebrekkige resultaten die zij (de politie) kon voorleggen. Zij eiste een schadevergoeding van een miljoen euro, maar die werd in mei vorig jaar afgewezen.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Britse koningin roept Schotten op "zeer zorgvuldig na te denken"

  Luttele dagen voor het referendum over onafhankelijkheid van Schotland heeft de Britse koningin Elizabeth II de Schotten opgeroepen bedachtzaam te kiezen.

 • Onder leiding van de VS zijn meerdere lidstaten van de NAVO begonnen aan omstreden elfdaagse manoeuvres in Oekraïne, zo heeft een verslaggever van het Duitse persbureau DPA ter plaatse vastgesteld.

 • "The Imitation Game" over Britse codekraker wint filmfestival van Toronto

  Op het internationale filmfestival van Toronto heeft de film "Imitation Game" zondag de publieksprijs gekregen. De prent verhaalt over de Britse wiskundige Alan Turing die er in slaagde om de Duitse codes te kraken en zo de val van Hitler zou hebben bespoedigd. De rol van de codekraker wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch, die volgens critici een puike prestatie neerzette. Regisseur van dienst is de Noor Morten Tyldum.

 • Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne 73 gevangenen uitgewisseld. Dit gebeurde op ongeveer 60 km van de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Dat melden verschillende Russische persagentschappen zondag op basis van informatie van de rebellen.

 • De artsen Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39), die in Sierra Leone mogelijk ebola hebben opgelopen, zijn terug in Nederland. Ze landden zondag op Schiphol. Dat meldde de Lion Heart Foundation, waarvoor de twee in Afrika waren. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid bevestigen de aankomst.

 • Merkel noemt Jodendom onderdeel van Duitse identiteit

  Het Jodendom maakt integraal onderdeel uit van de Duitse identiteit. Dat zei bondskanselier Angela Merkel zondag tijdens een grote optocht met 4.000 deelnemers in Berlijn, tegen het antisemitisme.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.