31/7/2012 11:18 | Door OSN, www.belga.be

Ongerustheid over nieuw vogelgriepvirus dat zeehondenbaby's doodt

Een nieuw vogelgriepvirus veroorzaakt dodelijke longontstekingen bij de jongen van zeehonden in het noordoosten van de VS. Mogelijk houdt het virus ook risico's in voor de mens. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in mBio, een blad van de American Society for Microbiology.


Ongerustheid over nieuw vogelgriepvirus dat zeehondenbaby's doodt

De nieuwe stam van het virus werd H3N8 gedoopt en zou vorig jaar de dood veroorzaakt hebben van 162 zeehonden langs de Amerikaanse kust. De meeste zeehonden die aan de ziekte stierven, waren minder dan zes maanden oud. Voorlopig werd het virus nog niet bij mensen vastgesteld. Maar wetenschappers van de Colombia University in New York zijn ongerust omdat voorgangers van dat virus, zoals H5N1, na mutaties wel schadelijk werden voor de mens. "Onze bevindingen tonen het belang aan van toezicht op wilde dieren, om te kunnen anticiperen en om pandemieën te voorkomen", zegt Ian Lipkin, professor epidemiologie aan de Columbia University. "Het aids-virus, Sars en de griep zijn bijvoorbeeld ook allemaal afkomstig van infectieziekten bij dieren." De wetenschappers zijn erin geslaagd om de sequentie te bepalen van het volledige genoom van deze nieuwe stam, die zijn oorsprong vindt in een vogelgriepvirus dat in Noord-Amerika al sinds 2002 voorkomt bij wilde vogels. Na verloop van tijd muteerde het virus, waardoor het ook de luchtwegen van zoogdieren kon infecteren. In de laatste drie maanden van 2011 vonden daardoor in totaal 162 zeehonden de dood.

Skype
1Reactie
31 jul 2012 19:07
avatar
Op die foto staat een bruin zeehondenjong... Zou er dan toch nog hoop zijn...
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

meer artikels

 • Moordenaar van Pim Fortuyn verlost van enkelband en locatieverbod

  Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse rechtspopulistische politicus Pim Fortuyn, hoeft geen enkelband meer te dragen en mag voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om van de voorwaarden af te komen die werden gesteld bij zijn vrijlating.

 • Wijnbeker van Pericles gevonden in Athene

  Archeologen hebben in een graf in het noorden van Athene een wijnbeker gevonden waarvan ze denken dat die gebruikt is door de befaamde staatsman Pericles. Dat berichtte de krant Ta Nea woensdag. De naam "Pericles" staat gegraveerd onder een van de handvaten van de beker, naast die van zijn oudste broer "Ariphron".

 • VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen beschuldigt openlijk Israël

  UNWRA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, heeft het Israëlische leger woensdag beschuldigd van een "zware schending van het internationaal recht". Een van de scholen van de organisatie in de Gazastrook werd vandaag onder vuur genomen door tanks. Zeker zestien Palestijnen lieten het leven.

 • Het Indiase gerechtshof heeft vandaag een gevangenisstraf uitgesproken tegen tien mensen die verantwoordelijk worden geacht voor een schoolbrand die in 2004 het leven heeft gekost aan 94 kinderen in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu.

 • Al-Qaida haalt inkomsten vooral uit losgeld betaald door Europa

  Al-Qaida financiert zijn terreuroperaties meer en meer met losgeld, schrijft de New York Times. De Amerikaanse krant schat dat sinds 2008 minstens 125 miljoen dollar vergaard werd op die manier, grotendeels betaald door Europeanen voor de vrijlating van westerse gijzelaars.

 • Minstens 160 mensen vermist na aardverschuiving India

  Na de grote aardverschuiving in het westen van India zijn vandaag minstens 160 mensen vermist. Als gevolg van de hevige moessonregens was een modderstroom op een dorp in het district Pune in de deelstaat Maharashtra terechtgekomen, zo meldt de zender NDTV.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.