30/9/2012 09:04 | Door JDH, www.belga.be

Onverwacht gevolg van klimaatverandering: "Honey, I shrunk the fish"

De klimaatverandering heeft niet alleen een invloed op de temperatuur en het zuurstofgehalte van het water in de oceanen, maar zal mogelijk ook zorgen voor aanzienlijk kleinere vissen. Dat blijkt uit een onderzoek dat zondag gepubliceerd werd in Nature Climate Change.


Het zuurstofgehalte in het water is een van de factoren die de omvang van vissen en ongewervelde zeedieren bepaalt. "Genoeg zuurstof krijgen om te groeien is een constante uitdaging voor de vissen. En hoe groter de vissen, hoe moeilijker dat is", zegt Daniel Pauly, bioloog bij het Fisheries Center van de Universiteit van Brits-Columbia in het Canadese Vancouver. "Een warmere en minder zuurstofrijke oceaan, zoals voorspeld wordt door de klimaatverandering, zal die taak van de grootste vissen bemoeilijken. Dat betekent dat ze sneller zullen stoppen met groeien." Daniel Pauly en zijn collega's hebben geprobeerd om de impact van de klimaatverandering na te gaan voor meer dan zeshonderd vissoorten, aan de hand van twee klimaatscenario's die specialisten hebben opgesteld voor de periode 2001-2050. Volgens hun bevindingen zal het gemiddelde maximale gewicht van die vissen op vijftig jaar tijd afnemen met 14 tot 24 procent. In de Indische Oceaan worden de vissen gemiddeld het meest getroffen (24 procent), gevolgd door de Atlantische (20 procent) en de Stille Oceaan (14 procent). "Deze studie geeft aan dat, wanneer de uitstoot van broeikasgassen niet beperkt wordt, de gevolgen voor de mariene ecosystemen zwaarder zullen zijn dan verwacht", aldus de wetenschappers.

Skype
1Reactie
30 sep 2012 21:28
avatar

OK!    maar wat gaan we er aan doen? NIKS want de wereld heeft economische groei nodig omdat we met 5000 000 000 te veel zijn! Dus zijn we tendode opgeschreven binnen dit en 20 jaar!

Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

meer artikels

 • Duitse Turken moeten in Berlijns Olympiastadion stemmen

  Bij de Turkse presidentsverkiezingen van augustus moeten in Berlijn wonende Turken in het Olympiastadion kunnen gaan kiezen. Dat schrijven de Duitse kranten B.Z. en Bild vandaag. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zouden hierover begin februari, tijdens een onderhoud in Berlijn, gesproken hebben. In de komende dagen wordt hierover een beslissing verwacht van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Burundi vraagt VN bewijzen over "wapenleveringen aan jongerenmilitie"

  De Burundese regering heeft de VN gisteren gevraagd "met bewijzen te komen" over de beweringen dat het regime zware wapens heeft geleverd aan de jongerenmilitie van de partij van president Nkurunziza, of die verklaringen "in te trekken". Vorige week hebben lokale media bericht over een interne nota van de Verenigde Naties, waarin staat dat de regering bezig zou zijn leden van de Imbonerakure, de jongerenvleugel van de partij van de president, te bewapenen en ze op te leiden hoe met die wapens om te gaan.

 • Bijna 43 jaar geleden verdwenen twee 17-jarige meisjes in de Amerikaanse staat South Dakota. Pamella Jackson en Cheryl Miller waren op weg naar een feestje, maar kwamen om nadat hun auto op 29 mei 1971 in de Brule Creek, nabij de stad Elk Point, was terechtgekomen. Dat meldt Marty Jackley, minister van Justitie van South Dakota. Hij bevestigt dat het hun lichamen zijn die bijna een jaar geleden al teruggevonden werden. Waarschijnlijk kreeg de auto een klapband. "De zaak is afgesloten", zegt Jackley.

 • In de Amerikaanse stad Boston zijn gisterenavond (plaatselijke tijd) honderden mensen geëvacueerd na de vondst van twee verdachte rugzakken in de buurt van de plaats waar exact een jaar geleden bij aanslagen drie doden en 264 gewonden vielen.

 • Bij de schipbreuk voor de kust van Zuid-Korea is al zeker één dodelijk slachtoffer gevallen. Dat meldt de kustwacht. Van de 476 personen aan boord van de zinkende ferry, zijn al 161 mensen gered, zo luidt het.

 • Oekraïne - Nederland overweegt inzet F-16's

  Nederland overweegt F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten voor de Navo-activiteiten om Oost-Europese bondgenoten te beschermen. Dat zei de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee te sturen.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • NASA onthult 'Earth Photo of the Year'(©NASA onthult 'Earth Photo of the Year')

  NASA's 'Earth Photo of the Year' is een jaarlijkse wedstrijd die een selectie maakt van de mooiste foto's die in opdracht van NASA genomen werden van de Aarde.

heb je 't al gehoord

Internethit: dieren die vastzitten
.