30/10/2012 04:21 | Door KAV, www.belga.be

Oppositieleidster Victoire Ingabire veroordeeld tot acht jaar cel voor genocide in Rwanda

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire is in Kigali tot acht jaar cel veroordeeld wegens "samenzwering tegen de autoriteiten door terrorisme en oorlogsdaden" en ontkenning van de genocide van 1994. Haar Britse advocaat Iain Edwards kondigde al aan in beroep te gaan, "eerst bij het hooggerechtshof (van Rwanda) en vervolgens, indien we daar onze gram niet halen, bij het Afrikaans hof voor de mensenrechten in Arusha, Tanzania.


Oppositieleidster Victoire Ingabire veroordeeld tot acht jaar cel voor genocide in Rwanda

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire is in Kigali tot acht jaar cel veroordeeld wegens "samenzwering tegen de autoriteiten door terrorisme en oorlogsdaden" en ontkenning van de genocide van 1994. Haar Britse advocaat Iain Edwards kondigde al aan in beroep te gaan, "eerst bij het hooggerechtshof (van Rwanda) en vervolgens, indien we daar onze gram niet halen, bij het Afrikaans hof voor de mensenrechten in Arusha, Tanzania.De rechtbank achtte Ingabire, bekend tegenstandster van de Rwandese president Paul Kagame, niet schuldig aan de verspreiding van de ideologie van volkerenmoord, want "er is geen bewijs dat ze de intentie had voor een nieuwe genocide", zei openbaar aanklaagster Alice Rulisa. Ingabire "is veroordeeld tot acht jaar cel voor alle misdaden waaraan ze schuldig is bevonden", aldus de magistrate. Eind april had het OM levenslang gevorderd. Ingabire zou tweemaal geld hebben overgemaakt aan de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda, een Rwandese hutu-rebellenbeweging gevestigd in de het oosten van Congo, die door Kigali als een terreurbeweging wordt ingeschaald. Het verdicht, aanvankelijk voorzien voor eind juni, werd driemaal uitgesteld. Victoire Ingabire, hutu-voorzitster van de Verenigde Democratische Krachten, een oppositiepartij die door Kigali niet wordt erkend, is sinds oktober 2010 opgesloten. Ze volgde een opleiding in Nederland toen de tutsi-genocide in 1994 losbarstte. Begin 2010 keerde Ingabire terug naar Rwanda, waar ze tevergeefs probeerde mee te doen aan de presidentsverkiezingen, die met 93 procent werden gewonnen door Paul Kagame, wiens Rwandees Patriottistisch Front Front (FPR), een eind maakte aan de volkerenmoord.

Skype
0Opmerking

meer artikels

  • Ook tijdens het Paasweekeinde heeft de Italiaanse marine weer honderden vluchtelingen op de Middellandse Zee in veiligheid gebracht. Zondagnacht namen de reddingsdiensten ten zuiden van Lampedusa minstens 300 migranten van nauwelijks zeewaardige boten aan boord, aldus de marine. Gisteren brachten ze meer dan 800 geredde vluchtelingen over naar Sicilië.

  • Al-Shabaab doodt Somalische politicus met autobom

    Islamisten hebben bij een nieuwe aanslag in Somalië een parlementslid gedood. Politicus Izak Mohamed Ali kwam vandaag om toen een aan zijn auto bevestigde bom ontplofte. Hij was in de wijk Hamarwayne in de hoofdstad Mogadishu onderweg. Een andere parlementariër, die samen met het slachtoffer in het voertuig zat, werd bij de aanslag gewond.

  • Malaysia Airlines wil de nabestaanden van de passagiers van de vermiste vlucht MH370 financiële hulp aanbieden. Wie hoeveel geld krijgt, moet nog onderhandeld worden, zei de Maleisische viceminister van Buitenlandse Zaken Hamzah Zainuddin gisteren. De families moeten zelf voorstellen formuleren. De zoektocht naar het wrak in het vermoedelijke crashgebied in de Indische Oceaan wordt ondertussen voortgezet. Een onbemand duikbootje heeft volgens de crisiscel al twee derde van het gebied in kaart gebracht, maar nog steeds zonder succes.

  • Luxewoning voor kardinaal zorgt voor discussies in het Vaticaan

    Een bijna 700 vierkante meter grote luxewoning voor de vroegere kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone zorgt in het Vaticaan voor wisselende gevoelens. Bertone zal deze zomer naar zijn weelderig nieuw verblijf in de kerkstaat verhuizen, schrijft de krant La Repubblica. Het optrekje is tienmaal groter dan het eerder bescheiden appartement van 70 vierkante meter van paus Franciscus in het gastenverblijf Santa Marta.

  • Drie dagen na de moord op een vroegere rebellenleider van een splintergroep van het IRA in Noord-Ierland is een aanvankelijk verdachte man weer vrijgelaten. De 26-jarige man kon niets ten laste gelegd worden. Hij is sinds gisterenavond vrij. Dat deelde de politie vandaag mee.

  • Militante Palestijnen in de Gazastrook hebben vandaag opnieuw raketten op Israël afgevuurd. Volgens het leger belandden op de laatste dag van het joodse Pesach-feest vijf projectielen in de Negev-woestijn en in de omgeving van de grensstad Sderot. Niemand raakte gewond en er werd ook geen schade veroorzaakt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Whoopi Goldberg schrijft column over wiet
.