19/7/2012 08:52 | Door DTM, www.belga.be

Politieagent na dood van G20-slachtoffer vrijgesproken

In de opzienbarende zaak rond de dood van een man tijdens een demonstratie tegen de G20-top in 2009 in Londen is de wegens doodslag aangeklaagde politieagent vrijgesproken. Dat maakte een jury in Londen bekend. De 45-jarige agent had tijdens het geding er met nadruk op gewezen dat hij geen overmatig geweld had gebruikt, toen hij op de man insloeg. Diens familie heeft al gezegd verdere gerechtelijke stappen te zullen ondernemen.


Politieagent na dood van G20-slachtoffer vrijgesproken

De zaak had voor veel beroering gezorgd. Maar indien de politieagent niet was vrijgesproken, zou dat een nieuwigheid zijn in Groot-Brittannië. Dan zou voor het eerst een politieagent wegens doodslag veroordeeld zijn, die hij tijdens zijn dienst had begaan. Krantenverkoper Ian Tomlinson was op 1 april 2009 door de agent in de marge van de G20-betoging in de Londense binnenstad met een wapenstok aangevallen en tegen de grond gewerkt. Enkele minuten later bezweek hij. Op een amateurvideo die de wereld rond ging, leek het of de politieagent onverwacht en zonder reden op de man was losgegaan. In de zaak kwam het steeds opnieuw tot onverwachte wendingen. Zo was oorspronkelijk beslist dat de agent zich helemaal niet voor de rechter hoefde te verantwoorden. Tijdens een eerste lijkschouwing werd vastgesteld dat Tomlinson aan een hartinfarct was gestorven. Een tweede, daarentegen, stelde inwendige bloedingen vast als doodsoorzaak. De agent had tijdens het proces toegegeven dat hij een fout had gemaakt, toen hij de man had geslagen en tegen de grond had gewerkt. Hij dacht dat de man had gedronken en het werk van de politie wilde hinderen. Hij gaf ook aan dat hij toen onder extreme stress stond. Een onafhankelijke politiecommissie heeft aangekondigd in de loop van het jaar tuchtmaatregelen tegen hem te nemen.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • IJsland geeft waarschuwing "rood" voor de luchtvaart

  De IJslandse autoriteiten hebben de waarschuwing "rood" voor de luchtvaart gegeven in verband met de vulkaan Bardarbunga, zo heeft de Britse openbare omroep BBC zaterdag bericht.

 • "Oorlog is niet onze keuze"

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar bezoek in Kiev een "tweezijdige wapenstilstand" gevraagd om het conflict in het oosten van Oekraïne op te lossen. De Oekraïense president Petro Porosjenko beklemtoonde ook aan zijn vredesplan vast te houden. "Oorlog is niet onze keuze, maar wordt ons van buitenaf opgelegd."

 • Zes tot negen maanden nodig om ebola-verspreiding halt toe te roepen

  De ebola-epidemie verspreidt zich nu in zo'n snel tempo dat zes tot negen maanden nodig zijn om haar een halt toe te roepen. Zo waarschuwde een verantwoordelijke van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Liberia, het door de epidemie zwaarst getroffen land.

 • Hamas wil Palestijnen aansluiten bij Internationaal Strafhof

  De Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft het voorstel van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas ondertekend om lidmaatschap bij het Internationaal Strafhof (ICC) aan te vragen. Dat maakte de nummer twee van het politieke kantoor van Hamas, Moussa Abou Marzouq, bekend op Facebook. Voor dat Strafhof zouden de Palestijnen Israël kunnen vervolgen.

 • Twee mannen aangeklaagd voor containerincident in Groot-Brittannië

  In Groot-Brittannië zijn twee mannen aangeklaagd na de ontdekking van 35 clandestiene Afghanen in een container aan de dokken van het Britse Essex. Dat maakte de Britse politie zaterdag bekend. De aanklacht luidt samenzwering om illegale binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken. De container zat op een vrachtschip dat van Zeebrugge naar Engeland voer. Een van de Afghanen was overleden.

 • Lichamen piloten Italiaanse gevechtstoestellen teruggevonden na botsing

  In de centraal-Italiaanse regio Marche zijn de lichamen van de vier piloten van de Italiaanse gevechtsvliegtuigen gevonden die dinsdag met elkaar in botsing kwamen en neerstortten. Dat maakte de Italiaanse luchtmacht zaterdag bekend.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.