06/4/2012 01:45 | Door MVL, www.belga.be

Radioactief water gelekt na brand in kerncentrale Penly

De kernreactor in Frankrijk die na een kleine brand automatisch stilviel, had ook met een lek van radioactief water te kampen. Dat heeft EDF, de uitbater van de centrale, gezegd.


Radioactief water gelekt na brand in kerncentrale Penly

Volgens EDF werd het lek ontdekt nadat reactor 2 van de kerncentrale in Penly, in Normandië, was stilgevallen. Het kwam van een pomp in een koelsysteem van de reactor. Technici van de centrale konden het lek vrijdag in de vroege ochtend dichten, zo staat in de mededeling van EDF. Het weglekkende water werd opgevangen in tanks "die daartoe bestemd zijn". Het lek "had geen impact op het milieu", aldus nog EDF, dat het voorval inschaalde als een nucleair incident van niveau 1, het laagste niveau op een schaal van zeven.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Een Thaise legerofficier en twee medeplichtigen zijn in Cambodja met miljoenen dollars aan vals geld gearresteerd. Het trio werd al weken door de politie geobserveerd en werd ontmaskerd door een agent in burger, die zich als geldhandelaar uitgaf. Dat berichtte de Cambodia Daily vandaag.

 • Ebola - Eerste teams van VN-missie maandag naar West-Afrika

  De eerste teams van de speciale VN-missie voor de bestrijding van de ebola-epidemie zullen maandag al naar West-Afrika gestuurd worden. Dat kondigde VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon vrijdagnacht in New York aan. De ploegen zullen in het hoofdkwartier van de missie in Ghana en in Guinee, Liberia en Sierra Leone aan de slag gaan.

 • Turkse geheime dienst bevrijdt 49 landgenoten uit handen van de IS

  Na een gevangenschap van ruim drie maanden in handen van de terroristische militie Islamitische Staat IS zijn negenenveertig Turkse gijzelaars weer op vrije voeten. De geheime dienst MIT bevrijdde hen tijdens een nachtelijke "reddingsoperatie". Dat deelde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag mee.

 • Man dringt Witte Huis binnen

  Volgens een bericht van CNN klom een man vrijdagavond over de omheining van het Witte Huis en drong via een deur het gebouw binnen. Daar werd hij overmeesterd door agenten van de geheime dienst. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin waren op dat ogenblik niet daar. Obama was slechts vier minuten voor het incident met één van zijn zijn dochters per helikopter naar Camp David vertrokken. De indringer zou volgens CNN een 42-jarige man uit Texas zijn, die ongewapend was en voor medisch onderzoek naar een ziekenhuis werd gebracht. Volgens een agent van de Secret Service zou de man gekend zijn door de veiligheidsdiensten. Meer commentaar werd niet gegeven.

 • Minstens zeven doden bij tropische storm op de Filipijnen

  Bij een zware tropische storm op de Filipijnen zijn minstens zeven mensen omgekomen. Meer dan 100.000 mensen werden op de vlucht gedreven. Dat deelde de civiele bescherming zaterdag mee. De storm raasde over de hoofdstad Manila en de noordelijke provincies van de eilandenstaat en veroorzaakte zware overstromingen. Een half miljoen mensen werden rechtstreeks met de storm geconfronteerd. Duizenden passagiers zitten vast op lucht- en zeehavens.

 • De Amerikaanse luchtmacht heeft twee Russische straaljagers van het type MIG 35 onderschept in een luchtzone nabij Alaska waar restricties gelden. Dat hebben Amerikaanse verantwoordelijken bij Defensie vrijdag gezegd. De Russische toestellen hebben de zone zonder incidenten verlaten, aldus een verantwoordelijke die anoniem wil blijven aan het Franse persagentschap AFP.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.