06/4/2012 01:45 | Door MVL, www.belga.be

Radioactief water gelekt na brand in kerncentrale Penly

De kernreactor in Frankrijk die na een kleine brand automatisch stilviel, had ook met een lek van radioactief water te kampen. Dat heeft EDF, de uitbater van de centrale, gezegd.


Radioactief water gelekt na brand in kerncentrale Penly

Volgens EDF werd het lek ontdekt nadat reactor 2 van de kerncentrale in Penly, in Normandië, was stilgevallen. Het kwam van een pomp in een koelsysteem van de reactor. Technici van de centrale konden het lek vrijdag in de vroege ochtend dichten, zo staat in de mededeling van EDF. Het weglekkende water werd opgevangen in tanks "die daartoe bestemd zijn". Het lek "had geen impact op het milieu", aldus nog EDF, dat het voorval inschaalde als een nucleair incident van niveau 1, het laagste niveau op een schaal van zeven.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • In Japan komen er naar alle waarschijnlijkheid twee tijdelijke opslagplaatsen voor het radioactieve afval dat tijdens de opruimwerken in de regio van Fukushima wordt verzameld. Dat hebben de autoriteiten van de prefectuur van Fukushima en de twee gemeenten waar de kerncentrale Fukushima Daiichi gelegen is aangegeven. De autoriteiten zouden op het punt staan om de bouw van de opslagplaatsen goed te keuren.

 • Het Amerikaanse leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) in Irak, nabij Amerli en in de buurt van de Mosoeldam. Dat heeft het Pentagon zondag laten weten.

 • Een 13-jarige tiener is zondag in het ziekenhuis van de Franse stad Toulouse overleden aan een schotwonde. De fatale kogel werd door een andere jongere afgevuurd tijdens een feestavond in een dorp in de Haute-Garonne. Dat hebben Franse media zondag bericht. "Het dodelijke schot werd zaterdagavond rond 23 uur gelost in Capens, 35 km ten zuiden van Toulouse, aldus procureur Michel Valet.

 • Explosie Parijs - Drie doden en elf gewonden

  Bij de instorting van een appartementsgebouw in Rosny-sous-Bois ten oosten van Parijs zijn zondag volgens een nieuwe balans drie mensen om het leven gekomen. Een 8-jarig kind en twee vrouwen werden dood vanonder het puin gehaald. Eerder was melding gemaakt van twee dodelijke slachtoffers. Elf mensen raakten gewond.

 • Bardarbunga - IJsland verlaagt alarmfase naar oranje

  De autoriteiten van IJsland hebben het alarm voor de luchtvaart verlaagd tot oranje, de op één na hoogste alarmfase, voor een klein gebied in het zuidoosten van het eiland, ondanks voortdurende lineaire erupties bij de vulkaan Bardarbunga.

 • Bij een grootscheepse schoonmaakactie van het Noordzeestrand in Nederland, die de hele maand augustus heeft geduurd, hebben vrijwilligers 20.078 kilo afval van de stranden gehaald. Dat maakte Stichting De Noordzee vandaag bekend.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.