28/6/2012 03:18 | Door LOR, www.belga.be

Radovan Karadcic vrijgesproken van genocide in Bosnië

In een tussenvonnis heeft het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal donderdag de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic vrijgesproken van genocide op moslims en Kroaten in verscheidene Bosnische steden in 1992. De beschuldiging van genocide in Srebrenica blijft wel behouden, net als negen andere aanklachten tegen Karadzic.


Radovan Karadcic vrijgesproken van genocide in Bosnië

De rechters vinden dat er onvoldoende bewijs is om Karadzic te veroordelen voor volkenmoord elders dan in de buurt van Srebrenica. Karadzic werd beschuldigd van genocide in het district Prijedor. Nu hij daarvan is vrijgesproken, bevat de tenlastelegging ten aanzien van Prijedor nu enkel nog misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. De 66-jarige Karadzic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië die tussen 1992 en 1995 meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost en 2,2 miljoen mensen heeft ontheemd. De verdediging van Karadzic had op 11 juni de algehele vrijspraak op de elf aanklachten gevraagd, verzekerend dat er in Bosnië geen volkerenmoord heeft plaatsgevonden. Na dertien jaar voortvluchtig te zijn geweest is de man in juli 2008 in Belgrado gearresteerd. Hij pleit onschuldig en verdedigt zichzelf op zijn in oktober 2009 gestart proces. De zaak is geschorst tot 3 september. Vanaf 16 oktober voert de verdediging de elementen à décharge op.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • In de Oost-Oekraïense stad Gorlovka zijn bij zware gevechten tussen regeringseenheden en separatisten zeker 31 burgers gedood, onder hen acht kinderen. Sinds dagen ligt de plaats bij Donetsk onder artilleriebeschieting. Dat deelde een woordvoerder van het stadsbestuur dinsdag mee. Bij de gevechten werden ook nog eens 43 mensen gewond. Het leger en de pro-Russische opstandelingen geven elkaar de schuld over de vele slachtoffers onder de bevolking. Het leger sprak bovendien van zeker 44 gewonden in de eigen rangen.

 • Palestijnen bereid tot wapenstilstand van 24 uur

  De voornaamste Palestijnse bewegingen waaronder Hamas zijn bereid "tot een humanitaire wapenstilstand van 24 uur" in de Gazastrook. Dat heeft Yasser Abed Rabbo, een van de leiders van de PLO, de Organisatie ter Bevrijding van Palestina, dinsdag gezegd.

 • De Libische overgangsregering bestrijdt met hulp uit Italië een grote brand in een depot voor brandstof en gas in de hoofdstad Tripoli. De regering meldde dinsdag op haar website dat in de loop van de nacht in samenspraak met de Italiaanse regering en het Italiaanse olieconcern Eni zeven blusvliegtuigen ingezet worden om de lokale brandweer te helpen. Tegelijkertijd werden in de omgeving vechtende milities aangespoord hun vijandelijkheden onmiddellijk stop te zetten.

 • China heeft voor het eerst een procedure wegens corruptie ingeleid tegen een voormalig lid van de hoogste machtskring in het land. De handel en wandel van het vroegere hoofd van de veiligheid Zhou Yongkang wordt onderzocht. Dat berichtte het staatspersbureau Xinhua dinsdag. Nooit eerder werd een proces aanhangig gemaakt tegen een gewezen of zetelend lid van de permanente commissie van het politburo.

 • In India heeft een vrachtwagen tegen overdreven snelheid 12 pelgrims overreden die langs de kant van een drukke snelweg in het oosten van het land lagen te slapen. Achttien anderen raakten gewond. Het ongeval deed zich voor in de deelstaat Bihar, in het district Aurangabad.

 • Malaysia Airlines heeft te maken met een toename van het aantal annuleringen na de ramp met de Boeing boven Oost-Oekraïne.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.