28/6/2012 03:18 | Door LOR, www.belga.be

Radovan Karadcic vrijgesproken van genocide in Bosnië

In een tussenvonnis heeft het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal donderdag de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic vrijgesproken van genocide op moslims en Kroaten in verscheidene Bosnische steden in 1992. De beschuldiging van genocide in Srebrenica blijft wel behouden, net als negen andere aanklachten tegen Karadzic.


Radovan Karadcic vrijgesproken van genocide in Bosnië

De rechters vinden dat er onvoldoende bewijs is om Karadzic te veroordelen voor volkenmoord elders dan in de buurt van Srebrenica. Karadzic werd beschuldigd van genocide in het district Prijedor. Nu hij daarvan is vrijgesproken, bevat de tenlastelegging ten aanzien van Prijedor nu enkel nog misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. De 66-jarige Karadzic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië die tussen 1992 en 1995 meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost en 2,2 miljoen mensen heeft ontheemd. De verdediging van Karadzic had op 11 juni de algehele vrijspraak op de elf aanklachten gevraagd, verzekerend dat er in Bosnië geen volkerenmoord heeft plaatsgevonden. Na dertien jaar voortvluchtig te zijn geweest is de man in juli 2008 in Belgrado gearresteerd. Hij pleit onschuldig en verdedigt zichzelf op zijn in oktober 2009 gestart proces. De zaak is geschorst tot 3 september. Vanaf 16 oktober voert de verdediging de elementen à décharge op.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Jordanië heeft vandaag bevestigd dat het deelneemt aan de luchtaanvallen van de coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De VS hadden eerder aangekondigd luchtaanvallen uit te voeren op IS, samen met "Arabische partners". Volgens de Amerikaanse pers nemen verder ook nog Bahrein, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten deel.

 • Oeigoerse regeringscriticus krijgt levenslange celstraf in China

  De Oeigoerse regeringscriticus en professor economie in Peking, Ilham Tohti, is vandaag in de Chinese regio Xinjiang veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens "separatisme". Dat maakte zijn advocaat Li Fangping bekend.

 • Israëlische soldaten hebben de vermoedelijke ontvoerders gedood van drie Israëlische jongeren bij een vuurgevecht op de Westelijke Jordaanoever. Dat kondigde de woordvoerder van het Israëlische leger (IDF), Peter Lerner, aan op twitter. De ontvoeringen waren een belangrijke gebeurtenis bij de escalatie van het recente conflict in de Gazastrook.

 • In de Chinese provincie Hunan zijn bij een ontploffing in een vuurwerkfabriek twaalf mensen om het leven gekomen en 33 anderen gewond geraakt. Dat meldt het Chinese persagentschap Xinhua dinsdag. Het ongeval deed zich maandagnamiddag voor in de Nanyang Export vuurwerkfabriek in het dorp Baofeng, niet ver van de stad Liling. Op het moment van de explosie waren 47 arbeiders in de fabriek aanwezig.

 • De Verenigde Staten hebben voor het eerst, samen met verschillende partners, luchtaanvallen uitgevoerd tegen stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon zelf gemeld. Volgens woordvoerder John Kirby werden bij de bombardementen onder andere straaljagers en bommenwerpers ingezet.

 • Palestijnse president wil kalender voorstellen voor herneming vredesgesprekken

  De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat voor de Verenigde Naties een nieuwe kalender voorstellen voor de herneming van de vredesgesprekken met Israël, die inmiddels al vijf maanden stil liggen. Dat heeft hij maandag gezegd.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.