21/10/2012 10:31 | Door TIP, www.belga.be

Regionale verkiezingen in Spanje vormen test voor premier Rajoy

In Spaans Baskenland en in Galicië zijn zondag de stembureaus opengegaan voor vervroegde regionale verkiezingen. In totaal zullen ongeveer 4,1 miljoen mensen hun stem kunnen uitbrengen. Vooral de stemming in Galicië geldt als een belangrijke test voor de Spaanse premier Mariano Rajoy.


Regionale verkiezingen in Spanje vormen test voor premier Rajoy

De mensen in Rajoys thuisregio, in het noordwesten van het land, kunnen via de verkiezingen ook hun mening laten blijken over de besparingsmaatregelen die de centrale regering in Madrid heeft genomen. Volgens de peilingen maakt de conservatieve Partido Popular van Rajoy veel kans om zijn krappe meerderheid in het regionale parlement van Galicië te verdedigen. In de regio Baskenland wordt vooral met nieuwsgierigheid uitgekeken naar de uitslag van de separatisten, die voor het eerst weer kandidaat zijn sinds de afscheidingsbeweging ETA het geweld heeft afgezworen. De partij PNV - de gematigde nationalisten - gelden als favoriet voor de stembusgang. De regerende socialisten (PSE) dreigen op een forse nederlaag af te stevenen.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Kindersterfte onder minvijfjarigen gedaald

  De kindersterfte onder minvijfjarigen blijft dalen en die daling accelereerde nog vorig jaar. Dit zegt de kinderrechtenorganisatie van de VN, Unicef, dinsdag in een rapport.

 • De politiechef van de Noord-Engelse stad Rotherham is naar aanleiding van het grootschalige schandaal rond seksueel misbruik onder publieke druk alsnog afgetreden.

 • Nederland investeert 20 miljard euro in Deltaplan

  Nederland gaat de komende 30 jaar ongeveer 20 miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat dinsdag in het nieuwe Deltaplan.

 • "Prinsjesdag omgeven door rouwrand van verdriet"

  De feestelijke traditie van Prinsjesdag in Nederland is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Koning Willem-Alexander zei dat vandaag in de troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal. De koning verwees daarmee naar de vliegramp met MH17 op 17 juli, waarbij 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders omkwamen.

 • VN-Veiligheidsraad "maakte verspreiding IS mogelijk"

  De passiviteit van de VN-Veiligheidsraad heeft het succes van de jihadisten van Islamitische Staat (IS) en de verspreiding van het conflict over de grens met Irak mogelijk gemaakt. Dat melden mensenrechtenonderzoekers van de VN dinsdag. "Deze passiviteit heeft het de strijdende partijen toegelaten ongestraft te opereren en heeft het geweld in Syrië verder gevoed", aldus Paulo Sergio Pinheiro, hoofdonderzoeker voor Syrië.

 • Hulpverleners hebben na het zinken vorige week van een schip met tot 500 migranten tien overlevenden en drie lijken in de Middellandse Zee gevonden, zo heeft directeur-generaal William Lacy Swing van de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM) dinsdag bekendgemaakt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.