18/9/2012 12:36 | Door ANA, www.belga.be

Russische Sojoez lanceert succesvol Europese polaire weersatelliet Metop-B

Een Russische Sojoez-Fregat draagraket heeft gisteren van op de basis Bajkonoer in Kazachstan met succes de Europese weersatelliet Metop-B gelanceerd, zo hebben het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de Europese uitbater van weersatellieten Eumetsat gezamenlijk bekendgemaakt. Het is de tweede polaire satelliet van Eumetsat.


Russische Sojoez lanceert succesvol Europese polaire weersatelliet Metop-B

De Sojoez vertrok gisteren om 18.28 uur Belgische tijd. De bovenste Fregat-trap manoeuvreerde de door ESA voor Eumetsat ontwikkelde satelliet zo dat die 69 minuten later vrijkwam in een polaire baan op 810 km hoogte boven de Indische Oceaan. De door Astrium gebouwde Metop-B vormt een aanvulling op de in 2006 gelanceerde Metop-A die zijn geplande levensduur reeds heeft overschreden. De satellieten staan ten dienste van weersvoorspellingen. Volgens ESA heeft de eerste Metop weersvoorspellingen tot een termijn van tien dagen al "significant verbeterd". De Metop-C moet tegen eind 2017 de ruimte in gaan. Nu onder controle van het ESA-vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt, vindt de komende dagen een reeds testen plaats alvorens de kunstmaan over te dragen aan Eumetsat dat eveneens in Darmstadt is gevestigd. Ruim twee maand geleden lanceerde Europa ook al de geostationaire weersatelliet MSG-3. In tegenstelling tot dergelijke Meteosat-kunstmanen, die van op een hoogte van 36.000 km opereren zonder van positie te veranderen, werken de Metops vanuit een lagere baan en vliegen ze over de hele wereld om bijkomende data over de atmosfeer te verzamelen. Zowel de Metops als de Meteosats maken deel uit van een ESA-programma om het klimaat in de gaten te houden.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Crash passagiersvliegtuig - Voorlopig laatste serie kisten aangekomen

  Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum is zaterdagavond iets voor 7.30 uur de colonne lijkwagens aangekomen die vertrokken was in de vliegbasis in Eindhoven. Het is voorlopig het laatste transport van lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. De rouwwagens vervoerden 38 kisten.

 • Vanuit de Gazastrook zijn er zaterdag raketten of mortiergranaten afgevuurd op Israël. De Israëlische autoriteiten hadden nochtans het staakt-het-vuren, dat sinds zaterdagochtend van kracht was, verlengd tot middernacht. Dat zegden Israëlische legerwoordvoerders.

 • Ebola - Eerste dodelijk slachtoffer in Nigeria

  In Nigeria is voor het eerst een dodelijk slachtoffer gevallen door ebola. Alle overheden hebben zaterdag de opperste staat van alertheid afgekondigd in alle havens en luchthavens.

 • Nederland, Oekraïne en Australië onderhandelen over een grootschalige politiemissie in Oost-Oekraïne waar vorige week donderdag een Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte. Oekraïne besluit naar verwachting donderdag of de missie, die uit vele tientallen ongewapende politiemensen zal bestaan, inderdaad doorgaat. Dat bleek zaterdag tijdens een persconferentie door Jan Tuinman van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) in Charkov.

 • Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS zaterdag.

 • De politie heeft zaterdag in Parijs zeker veertig personen opgepakt in de marge van een verboden pro-Palestijnse betoging. De ordediensten maakten gebruik van traangas tegen een groep die projectielen naar hen gooide.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.