30/10/2012 02:09 | Door DLA, www.belga.be

Sandy - Sandy wordt "koude orkaan" met enorme massa regen

Superstorm Sandy wordt op zijn weg naar het noorden een soort van "koude orkaan". De storm, die afzwakte en voorlopig geen orkaankracht meer heeft, blijft gevaarlijk, zeggen meteorologen van de Duitse weerdienst (DWD) in Offenbach. Hij brengt aan de Amerikaanse oostkust ook enorme massa's neerslag.


Sandy - Sandy wordt "koude orkaan" met enorme massa regen

Superstorm Sandy wordt op zijn weg naar het noorden een soort van "koude orkaan". De storm, die afzwakte en voorlopig geen orkaankracht meer heeft, blijft gevaarlijk, zeggen meteorologen van de Duitse weerdienst (DWD) in Offenbach. Hij brengt aan de Amerikaanse oostkust ook enorme massa's neerslag.Tot morgen is 300 tot 400 liter neerslag per vierkante meter te verwachten. Dat is in drie dagen zowat de helft van de gemiddelde neerslag in België in een heel jaar. Getroffen is de Amerikaanse oostkust in een strook tot aan het Appalachen-gebergte. In de regio Baltimore/Philadelphia is in 36 uur 180 liter regen per vierkante kilometer gevallen. In de hoger gelegen gebieden zal het ook sneeuwen. Het nationale orkaancentrum in Miami schaalde Sandy gisteravond als een "post-tropische cycloon" of "wintercycloon" in. Orkanen als cyclonen zijn wervelstormen en ontstaan in de tropen boven erg warm water. Ze zwakken normaal gezien af als ze het vasteland bereiken en de energie-stoot onderaan ontbreekt. Anders is het bij Sandy. Deze storm trok erg snel van de Caraïben naar het noorden. "Nu krijgt hij zijn hoofdenergie niet meer van onderen, maar van koude lucht uit het noorden", zei DWD-zegsman Gerhard Lux. Daarom ook de inschaling van "koude orkaan". Sandy krijgt zo nieuwe rotatie. "De natuurlijke draai-impuls wordt versterkt". Dergelijke zogenaamde wintercyclonen leven van uiteenlopende luchtmassa's, die op elkaar botsen.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Zwarte dozen MH-17 worden in Groot-Brittanië ontcijferd

  De opnames van de zwarte dozen uit het rampvliegtuig van Malaysia Airlines dat afgelopen donderdag neergestort is in Oekraïne, worden in Groot-Brittannië uitgelezen. Dat heeft de Oekraïense regering dinsdag bekendgemaakt.

 • Nieuwe wandelbrug voert naar wereldberoemde Mont-Saint-Michel

  De wereldberoemde Mont-Saint-Michel in Normandië kan voortaan bezocht worden via een nieuwe voetgangersbrug uit hout en beton naar een ontwerp van de Oostenrijkse toparchitect Dietmar Feichtinger. Het dinsdag voor het grote publiek vrijgegeven bouwwerk van het Unesco Werelderfgoed laat in tegenstelling tot de huidige wandeldijk eb en vloed vrij spel. Daarmee moet een verdere verzanding door aangeslibde sedimenten van het in het Kanaal liggende eiland met het vroegere Benedictijnenklooster verhinderd worden. Bovendien zorgt de 760 meter lange brug voor heel nieuwe perspectieven op het landschap, die in de vorm van een uitnodigende bochtige streep naar Mont-Saint-Michel leidt.

 • Israëlisch offensief op Gaza gaat onverminderd voort

  Het Israëlische leger bombardeert ook vandaag, op de vijftiende dag van het offensief, de Gazastrook met volle kracht. Vanochtend kwamen zeker twintig Palestijnen, onder wie negen vrouwen, om het leven bij die aanvallen. Daarmee komt de teller op meer dan dodelijke 600 slachtoffers, onder wie een steeds groter aandeel vrouwen en kinderen. Het aantal gewonden bedraagt ondertussen 3.700. Het ziet er overigens niet naar uit dat er snel een bestand zal komen.

 • Meer dan 700 miljoen vrouwen op deze wereld zijn reeds op kinderleeftijd uitgehuwelijkt en de cijfers zijn de afgelopen drie decennia nauwelijks teruggedrongen. Dat meldt het VN-kinderfonds Unicef vandaag naar aanleiding van een top in Londen over kinderhuwelijken en genitale verminking.

 • Crash passagiersvliegtuig - Kiev roept betrokken landen op politie naar crashsite MH17 te sturen

  Regeringen met onderdanen die overleden zijn bij de crash van het passagiersvliegtuig in Oekraïne, moeten agenten sturen naar de plaats van de crash om de "onschendbaarheid" van de site te bewaren. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag laten weten. De oproep geldt dus ook voor België, aangezien zes landgenoten het leven lieten bij de crash.

 • Crash passagiersvliegtuig - Trein met lichamen uit Donetsk vertrokken

  De trein met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is vanochtend vertrokken uit de Oekraïense stad Donetsk. Dat meldden journalisten ter plaatse. De koelwagens met daarin de lichamen van 282 mensen en lichaamsdelen van 16 anderen rijden in de richting van Charkov, op een kleine 300 kilometer ten noordwesten van Donetsk. Het is niet duidelijk wanneer de trein er zal aankomen.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met snoep(©Kunst met snoep)

   Kunstenaar Jason Mecier uit San Francisco maakte voor zijn nieuwe tentoonstelling 'Candylebrity' in Los Angeles portretten van de allergrootste sterren. Maar in plaats van verf en een borstel gebruikte hij snoepgoed en een lijmpistool.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.