21/10/2012 01:39 | Door PVO, www.belga.be

Syrie: Brahimi roept partijen op "eenzijdig" staakt-het-vuren af te kondigen

De internationale bemiddelaar in het Syrië-conflict, Lakhdar Brahimi, heeft zondag de strijdende partijen opgeroepen om "eenzijdig" een staakt-het-vuren af te kondigen voor het Offerfeest. Hij lanceerde de oproep na zijn onderhoud met de Syrische president Bashar al-Assad.


"Ik doe een oproep (...) aan de strijders van het reguliere Syrische leger en aan de opposanten, om unilateraal een beslissing te nemen om de vijandigheden te staken naar aanleiding van het Offerfeest (op 26 oktober, nvdr.) en om het bestand te respecteren vanaf vandaag of morgen", verklaarde Brahimi aan de pers. De internationale bemiddelaar stelde dat het gaat om een "persoonlijk initiatief, niet om een gedetailleerd vredesplan. Het is een oproep aan iedere Syriër". Brahimi gaf aan dat hij ook contact had met Syrische oppositieleiders en met gewapende groepen. "Onze oproep werd gunstig onthaald", luidt het. "We zullen na het Offerfeest naar Syrië terugkeren. En als er werkelijk sprake is van rust tijdens dat feest, zullen we blijven werken aan een duurzame wapenstilstand", klonk het nog.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Een enorme ijsberg drijft voor de Antarctische kust. Hij bevindt zich rond 2.500 kilometer ten zuidwesten van de tip van Zuid-Amerika. De B31 genoemde ijsplaat is vorig jaar november al van de Antarctische Pine Island-gletsjer afgebroken en drijft nu in de Zuidpoolzee. Dat deelde het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA mee.

 • Poolse dichter Tadeusz Rozewicz op 92-jarige leeftijd gestorven

  De Poolse dichter, essayist en toneelauteur Tadeusz Rozewicz is op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wroclaw gestorven. Dat meldde het Poolse persagentschap PAP donderdag onder aanhaling van een woordvoerder van het stadsbestuur van de Neder-Silezische metropool.

 • Het lijkt wel een conflict uit oorlogstijden. Een Chinese marinerechtbank heeft een dit weekeinde in beslag genomen Japans containerschip pas na het betalen van een schadevergoeding vrijgegeven. De rederij Mitsui OSK Lines heeft de gevorderde 2,9 miljard yen (20,5 miljoen euro) betaald. Dat deelde de rechtbank in Shanghai vandaag mee. De klacht ging terug op aanspraken uit oorlogstijden van tachtig jaar geleden. De rederij Mitsui OSK Lines was een Chinese familie schadevergoeding verschuldigd.

 • Doden bij gevechten in oosten van Oekraïne

  Bij geweld tussen separatisten en regeringstroepen zijn in de buurt van Slovjansk, in het oosten van Oekraïne, minstens een dode en een gewonde gevallen. Dat hebben medische autoriteiten in de regio gemeld. Beide partijen voeren momenteel een verbeten strijd om de meer dan 100.000 inwoners tellende stad, die sinds enkele dagen volledig in handen van de pro-Russische opstandelingen is.

 • Lessen terug begonnen op Zuid-Koreaanse school na schipbreuk met veerboot

  Een week na het ongeluk met de veerboot in Zuid-Korea zijn vandaag aan de Danwon middelbare school in Ansan in de omgeving van Seoel de lessen terug begonnen. Veel jonge slachtoffers zijn van die school afkomstig. Voor het belsignaal reed een lijkwagen met de kist van een meisje over het schoolterrein, opdat haar medeleerlingen ook afscheid konden nemen. Dat meldde het persagentschap Yonhap. Na een vijftal minuten reed de wagen terug weg naar de begrafenisplechtigheid in een andere stad.

 • Ontdekt wrakgoed niet van vermiste Boeing 777

  Het aan de westkust van Australië aangespoelde wrakgoed behoort volgens de autoriteiten niet tot het al meer dan een maand vermiste toestel van Malaysia Airlines. Het is "zeer onwaarschijnlijk" dat het daarbij om wrakstukken van het verdwenen vliegtuig gaat, aldus de Australische verkeersveiligheidsdienst ATSB vandaag. Dat bleek na analyse van foto's. De vondst van het wrakgoed rond 320 kilometer ten zuiden van de stad Perth had gisteren de hoop op een spoor van de sinds 8 maart vermiste Boeing 777 opgewekt. Aan boord van het toestel met vluchtnummer MH370 bevonden zich 239 mensen.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Cameron Diaz is tegenstander van deodorant
.