25/8/2012 11:00 | Door GEJ, www.belga.be

Tropische storm Isaac bereikt Haïti

Het zuiden van Haïti kreeg zaterdagochtend een eerste voorproefje van de tropische storm Isaac. De hevige wind zal er wellicht in intensiteit toenemen als Isaac verder landinwaarts opschuift. Dat is vooral slecht nieuws voor de honderdduizenden Haïtianen die na de aardbeving van 2010 nog steeds op straat leven.


Zaterdagochtend Belgische tijd bevond het oog van de storm zich op zowat 90 kilometer van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Het zuiden van het land kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag al met stevige winden en hoge golven voor de kust te maken. Verwacht wordt dat Isaac voor 20 tot 30 centimeter neerslag zorgt. Sommige delen van Hispaniola, het eiland dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek, moeten zelfs voor een halve meter neerslag vrezen. Op dit ogenblik leven in Haïti om en bij de 300.000 mensen in tijdelijke woningen, voornamelijk tenten. Nog niet de helft van de ruim 500.000 Haïtianen die bij de aardbeving van januari 2010 het dak boven hun hoofd verloren, heeft sindsdien een nieuw vast onderkomen. President Michel Martelly heeft al verschillende tentenkampen bezocht en moedigt de mensen aan de schuilplaatsen op te zoeken. Maar ook hij geeft toe dat wellicht niet iedereen zich in veiligheid zal kunnen brengen. Meteorologen voorspellen dat Isaac in de loop van zondag of maandag, als hij eenmaal ook Cuba gepasseerd zal zijn, nog aan kracht zal toenemen en tot orkaan omgedoopt zal moeten worden.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Minstens 160 mensen vermist na aardverschuiving India

  Na de grote aardverschuiving in het westen van India zijn vandaag minstens 160 mensen vermist. Als gevolg van de hevige moessonregens was een modderstroom op een dorp in het district Pune in de deelstaat Maharashtra terechtgekomen, zo meldt de zender NDTV.

 • OVSE verkent wegen naar plek van de ramp in Oekraine

  Twee auto's van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn vanochtend vertrokken vanuit Donetsk voor een verkenningsmissie naar de plek waar twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald. Onder de waarnemers in de auto's, die worden begeleid door rebellen, is een van de leiders van de OVSE-missie, Alexander Hug.

 • Oekraïense leger neemt stad in op 10 kilometer van Donetsk

  Het Oekraïense leger zegt vandaag dat het de stad Avdiivka van de pro-Russische separatisten heeft heroverd. De stad ligt een tiental kilometer ten noorden van Donetsk.

 • Het geweld dat zich maandag voordeed in de Chinese grensregio Xinjiang, heeft "een honderdtal" doden en gewonden veroorzaakt. Dat zegt een organisatie die opkomt voor de rechten van Oeigoeren, een islamitische minderheid in het gebied.

 • Genocideproces tegen twee Rode Khmer-leiders gestart in Cambodja

  In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is vandaag een tweede proces van start gegaan tegen twee leiders van de Rode Khmer. Zij moeten zich voor de Buitengewone Kamers in de Gerechten van Cambodja - of kortweg het Cambodja-tribunaal - verantwoorden voor onder meer genocide.

 • Bij een Israëlisch bombardement op een school van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook zijn woensdag in de vroege ochtend minstens twintig Palestijnen om het leven gekomen. Dat meldden de lokale hulpdiensten.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.