25/8/2012 11:00 | Door GEJ, www.belga.be

Tropische storm Isaac bereikt Haïti

Het zuiden van Haïti kreeg zaterdagochtend een eerste voorproefje van de tropische storm Isaac. De hevige wind zal er wellicht in intensiteit toenemen als Isaac verder landinwaarts opschuift. Dat is vooral slecht nieuws voor de honderdduizenden Haïtianen die na de aardbeving van 2010 nog steeds op straat leven.


Zaterdagochtend Belgische tijd bevond het oog van de storm zich op zowat 90 kilometer van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Het zuiden van het land kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag al met stevige winden en hoge golven voor de kust te maken. Verwacht wordt dat Isaac voor 20 tot 30 centimeter neerslag zorgt. Sommige delen van Hispaniola, het eiland dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek, moeten zelfs voor een halve meter neerslag vrezen. Op dit ogenblik leven in Haïti om en bij de 300.000 mensen in tijdelijke woningen, voornamelijk tenten. Nog niet de helft van de ruim 500.000 Haïtianen die bij de aardbeving van januari 2010 het dak boven hun hoofd verloren, heeft sindsdien een nieuw vast onderkomen. President Michel Martelly heeft al verschillende tentenkampen bezocht en moedigt de mensen aan de schuilplaatsen op te zoeken. Maar ook hij geeft toe dat wellicht niet iedereen zich in veiligheid zal kunnen brengen. Meteorologen voorspellen dat Isaac in de loop van zondag of maandag, als hij eenmaal ook Cuba gepasseerd zal zijn, nog aan kracht zal toenemen en tot orkaan omgedoopt zal moeten worden.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Afghaanse presidentskandidaat trekt medewerkers terug uit stemmenaudit

  De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft woensdag zijn medewerkers teruggetrokken uit de stemmenaudit. Volgens zijn woordvoerder nam hij die beslissing omdat niet is tegemoetgekomen aan zijn "wettelijke eisen". Gisteren had Abdullah er, niet voor de eerste keer, al mee gedreigd dat hij de kiescommissie zou verlaten als niet zou ingestemd worden met zijn eisen. Hij vroeg onder meer dat stembussen waarvan 90 pct van de stemmen naar dezelfde kandidaat gegaan waren, ongeldig verklaard zouden worden.

 • Noord-Korea noemt Verenigde Staten een "mensenrechtenkerkhof"

  Noord-Korea heeft woensdag het democratische voorbeeld van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, bijna drie weken nadat de jonge zwarte Michael Brown omkwam door een politiekogel in Ferguson. Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het officiële persagentschap KCNA, noemde de Verenigde Staten een "mensenrechtenkerkhof". "Amerika is een land dat op een schaamteloze manier de mensenrechten schendt, waar burgers slachtoffer worden van discriminatie en vernedering op basis van hun huidskleur en waar ze permanent vrezen neergeschoten te worden."

 • Staakt-het-vuren houdt stand, meldt Israëlisch leger

  Sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dinsdagavond om 19 uur plaatselijke tijd in werking trad, zijn er geen raketten meer afgevuurd op Israël. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger woensdagochtend. Na 50 dagen gevechten en meer dan 2.200 doden sloten de twee strijdende partijen dinsdag in Cairo een permanent staakt-het-vuren.

 • Maddie - Scotland Yard wil doorgaan met onderzoek in Portugal

  De Britse politie heeft de Portugese autoriteiten gevraagd om nieuwe stappen te mogen ondernemen in het onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann. Dat heeft het Portugese openbaar ministerie dinsdag laten weten.

 • Zeven landen hebben wapens beloofd aan Koerden in Irak

  Behalve de Verenigde Staten hebben zeven landen beloofd wapens te leveren aan de Koerden in het noorden van Irak, in hun strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel aangekondigd. Het gaat om Albanië, Canada, Kroatië, Denemarken, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 • Nederland herdenkt op 10 november vliegramp boven Oost-Oekraïne

  In Nederland komt er op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen omkwamen. Premier Mark Rutte heeft dat gezegd na een bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.