25/8/2012 11:00 | Door GEJ, www.belga.be

Tropische storm Isaac bereikt Haïti

Het zuiden van Haïti kreeg zaterdagochtend een eerste voorproefje van de tropische storm Isaac. De hevige wind zal er wellicht in intensiteit toenemen als Isaac verder landinwaarts opschuift. Dat is vooral slecht nieuws voor de honderdduizenden Haïtianen die na de aardbeving van 2010 nog steeds op straat leven.


Zaterdagochtend Belgische tijd bevond het oog van de storm zich op zowat 90 kilometer van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Het zuiden van het land kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag al met stevige winden en hoge golven voor de kust te maken. Verwacht wordt dat Isaac voor 20 tot 30 centimeter neerslag zorgt. Sommige delen van Hispaniola, het eiland dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek, moeten zelfs voor een halve meter neerslag vrezen. Op dit ogenblik leven in Haïti om en bij de 300.000 mensen in tijdelijke woningen, voornamelijk tenten. Nog niet de helft van de ruim 500.000 Haïtianen die bij de aardbeving van januari 2010 het dak boven hun hoofd verloren, heeft sindsdien een nieuw vast onderkomen. President Michel Martelly heeft al verschillende tentenkampen bezocht en moedigt de mensen aan de schuilplaatsen op te zoeken. Maar ook hij geeft toe dat wellicht niet iedereen zich in veiligheid zal kunnen brengen. Meteorologen voorspellen dat Isaac in de loop van zondag of maandag, als hij eenmaal ook Cuba gepasseerd zal zijn, nog aan kracht zal toenemen en tot orkaan omgedoopt zal moeten worden.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Economische groei en opwarming Aarde bestrijden kunnen samengaan

  Economische groei en het risico op klimaatverandering indammen kunnen tegelijk, maar dan moeten economieën de komende vijftien jaar investeren in klimaatvriendelijk beleid, zo staat in een rapport dat de Global Commission on the Economy and Climate dinsdag heeft gepubliceerd. Die commissie is een wereldwijd initiatief om de kosten en de voordelen van de bestrijding van de opwarming uit te klaren.

 • Kindersterfte onder minvijfjarigen gedaald

  De kindersterfte onder minvijfjarigen blijft dalen en die daling accelereerde nog vorig jaar. Dit zegt de kinderrechtenorganisatie van de VN, Unicef, dinsdag in een rapport.

 • De politiechef van de Noord-Engelse stad Rotherham is naar aanleiding van het grootschalige schandaal rond seksueel misbruik onder publieke druk alsnog afgetreden.

 • Nederland investeert 20 miljard euro in Deltaplan

  Nederland gaat de komende 30 jaar ongeveer 20 miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat dinsdag in het nieuwe Deltaplan.

 • "Prinsjesdag omgeven door rouwrand van verdriet"

  De feestelijke traditie van Prinsjesdag in Nederland is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Koning Willem-Alexander zei dat vandaag in de troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal. De koning verwees daarmee naar de vliegramp met MH17 op 17 juli, waarbij 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders omkwamen.

 • VN-Veiligheidsraad "maakte verspreiding IS mogelijk"

  De passiviteit van de VN-Veiligheidsraad heeft het succes van de jihadisten van Islamitische Staat (IS) en de verspreiding van het conflict over de grens met Irak mogelijk gemaakt. Dat melden mensenrechtenonderzoekers van de VN dinsdag. "Deze passiviteit heeft het de strijdende partijen toegelaten ongestraft te opereren en heeft het geweld in Syrië verder gevoed", aldus Paulo Sergio Pinheiro, hoofdonderzoeker voor Syrië.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.