30/6/2012 10:47 | Door VRW, www.belga.be

Vroegere Israëlische premier Shamir overleden

De vroegere Israëlische premier Yithzak Shamir is overleden. Hij werd 96. Dat heeft het kabinet van eerste minister Benjamin Netanyahu zaterdag laten weten. Shamir leed al verschillende jaren aan de ziekte van Alzheimer.


Netanyahu loofde Shamir, lid van de rechts-nationalistische partij Likoed, als een van de stichtende vaders van Israël. "Hij was een voorbeeld van loyaliteit tegenover het land Israël en de eeuwige waarden van het joodse volk", zegt de premier in een communiqué. Shamir was twee keer premier van Israël, van 1983 tot 1984 en van 1986 tot 1992. Hij was ook minister van Buitenlandse Zaken. Hij trok zich terug uit de politiek in 1996. Gedurende zijn hele carrière verzette Shamir zich tegen territoriale toegevingen aan de Palestijnen.

Skype
0Opmerking

meer artikels

  • Het Amerikaanse leger heeft voor het eerst sinds de start van de Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een maand geleden een luchtaanval uitgevoerd op een stelling van de jihadisten in de buurt van Bagdad. Dat meldt het Amerikaanse leger. De luchtaanval werd uitgevoerd ten zuidwesten van de Iraakse hoofdstad, aldus het US Central Command (Centcom) dat de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten en Centraal-Azië overziet.

  • Het Amerikaanse leger heeft voor het eerst sinds de start van de Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een maand geleden een luchtaanval uitgevoerd op een stelling van de jihadisten in de buurt van Bagdad. Dat heeft een Amerikaanse verantwoordelijke gezegd, zo meldt het Franse persagentschap AFP. De aanval kadert in de recent aangekondigde ruimere strategie tegen IS.

  • In de Amerikaanse stad Philadelphia is een 25-jarige vrouw op de openbare weg doodgeschoten. Dat gebeurde toen onbekende daders op een voorbijrijdende wagen vuurden. De vrouw, die negen maanden zwanger was, zou een toevallig slachtoffer zijn geweest en kreeg een kogel in het gezicht, zo meldt de politie maandag. Ze stierf enkele uren later in het ziekenhuis en ook haar ongeboren baby overleefde de schietpartij niet.

  • Leider van de Moslimbroeders opnieuw tot levenslang veroordeeld

    De leider van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohammed Badie, is maandag opnieuw tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een strafrechtbank in Gizeh heeft Badie en 14 andere leidinggevende islamisten tot levenslang veroordeeld. Dat meldde de webpresentatie van de staatskrant al-Ahram. Het Openbaar Ministerie had de islamisten ervan beschuldigd, hun aanhangers na de val van de islamistische president Mohammed Morsi in juni vorig jaar tot geweld te hebben opgehitst.

  • In de door een religieus conflict geteisterde Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn maandag de vredestroepen van de Verenigde Naties aan hun opdracht begonnen. De momenteel 7.600 manschappen tellende Minusca (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) moeten de stabilisering vooruithelpen in het land, waar de voorbije 18 maanden bij gevechten tussen moslimrebellen en christelijke burgerwachten duizenden mensen om het leven zijn gekomen.

  • Portugese minister krijgt voorwaardelijke celstraf voor vriendjespolitiek

    Wegens het verstrekken van een overheidsopdracht aan een vriend zonder dat een openbare aanbesteding werd geschreven, is gewezen minister van Onderwijs Maria de Lurdes Rodrigues in Portugal tot een gevangenisstraf van drieëneenhalf jaar voorwaardelijk veroordeeld. De strafrechtbank in Lissabon legde Rodrigues bovendien een geldboete van 30.000 euro op. Dat meldde het staatspersagentschap Lusa maandag onder aanhaling van justitiekringen.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.