14/6/2012 07:56 | Door KAV, www.belga.be

VS breiden spionageactiviteiten in Afrika uit

Het Amerikaans leger breidt volgens een bericht in de Washington Post zijn spionageactiviteiten in grote delen van Afrika uit om schuiloorden van terroristen op te sporen. De operaties lopen van de rand van de Sahara tot in de oerwouden rond de Evenaar, luidt het onder aanhalling van documenten en aan de missie deelnemende personen.


Volgens het artikel worden kleine, onbewapende en als privévliegtuigjes vermomde propellertoestellen voor de verkenningsvluchten ingezet. Ze zijn uitgerust met verborgen sensoren die videobeelden kunnen maken, infraroodwarmtestalen volgen en radio- en gsm-signalen kunnen opvangen. De toestellen tanken op afgelegen vliegveldjes. Daarmee vergroot hun reikwijdte met duizenden kilometer. Volgens de Post zijn sinds 2007 in Afrika een tiental van deze steunpunten voor dergelijke operaties in gebruik. De spionageactiviteiten zijn de voorbije maanden als onderdeel van een intensievere "schaduwoorlog" tegen takken van de terreurorganisatie al-Qaida en andere militante groepen uitgebreid.

Skype
0Opmerking

meer artikels

 • Lichamen piloten Italiaanse gevechtstoestellen teruggevonden na botsing

  In de centraal-Italiaanse regio Marche zijn de lichamen van de vier piloten van de Italiaanse gevechtsvliegtuigen gevonden die dinsdag met elkaar in botsing kwamen en neerstortten. Dat maakte de Italiaanse luchtmacht zaterdag bekend.

 • "Eerste vrachtwagens hulpkonvooi opnieuw in Rusland"

  De eerste vrachtwagens van het Russische humanitaire konvooi zijn zaterdag opnieuw op Russisch grondgebied aangekomen, zo berichtten de Russische persagentschappen.

 • Galileo-satellieten niet in voorziene baan om de Aarde

  Twee Galileo-satellieten die vrijdag door een Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana zijn gelanceerd, hebben de voorziene baan om de Aarde niet bereikt. Dat maakte het Europese lanceerbedrijf Arianespace zaterdag bekend.

 • Nicolas Maduro, de president van Venezuela, heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu een "moderne Herodes" genoemd. Dat was een koning van het vroegere Judea die de moord op jongetjes in Bethlehem zou bevolen hebben. Maduro stelde voor Palestijnse kinderen die door het conflict in de Gazastrook wezen zijn geworden, verzorging aan te bieden en op te vangen.

 • Chaled Maschaal, topman van Hamas die in het buitenland leeft, heeft de betrokkenheid van enkele leden van zijn Palestijnse militantenorganisatie bij de ontvoering van drie Israëlische jongeren toegegeven, al was de top van Hamas naar eigen zeggen niet op de hoogte. "We wisten op voorhand niets van deze daad die een aantal van de Hamas-militanten hebben uitgevoerd", zei Maschaal aan Yahoo News in een gesprek dat zaterdag werd gepubliceerd. "Maar we beseffen dat de mensen door de bezetting en de onderdrukking gefrustreerd raken en al het mogelijke ondernemen."

 • Twee burgers zijn zaterdag omgekomen in het centrum van het Oost-Oekraïense Donetsk, het bolwerk van de rebellen. Dat berichtte een journalist van het Franse persagentschap AFP.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

heb je 't al gehoord

Jennifer Lawrence verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld
.