05/5/2012 08:20 | Door TIP, www.belga.be

Dexia redt meubelen met "trucje"

Dexia grijpt naar een "trucje" om een kapitaalverhoging minder dwingend te maken. Daarvoor wordt woensdag toestemming aan de aandeelhouders gevraagd, schrijft De Standaard zaterdag.


De aandeelhouders zal worden gevraagd om in te stemmen met een kapitaalvermindering van 4,1 miljard euro. Op die manier schakelt Dexia een van de twee alarmbellen uit die tot een kapitaalverhoging nopen. Een kapitaalverhoging komt namelijk automatisch ter discussie zodra het eigen vermogen gezakt is onder de helft van het kapitaal. Dat peil was vrijwel bereikt na het recordverlies van afgelopen jaar. Toen verloor Dexia nv 16,4 miljard euro. Een bijkomend verlies van 300 miljoen euro was voldoende om de alarmbel te doen rinkelen. En omdat de belangrijke Belgische aandeelhouders van Dexia - de Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias - geen middelen hebben om nieuw geld in Dexia te stoppen, dreigde de last van een kapitaalverhoging meteen op de schouders van de Belgische en Franse overheid terecht te komen. Als de aandeelhouders instemmen met de voorgestelde kapitaalvermindering, zakt het kapitaal van Dexia nv tot 500 miljoen euro tegenover 4,6 miljard nu. Dat betekent dat het eigen vermogen dan mag dalen tot 250 miljoen.

Skype
0Opmerking
Dexia redt meubelen met "trucje"Dexia grijpt naar een "trucje" om een kapitaalverhoging minder dwingend te maken. Daarvoor wordt woensdag toestemming aan de aandeelhouders gevraagd, schrijft De Standaard zaterdag.TIPwww.belga.be2012-05-05T07:20:062012-05-05T07:20:06De aandeelhouders zal worden gevraagd om in te stemmen met een kapitaalvermindering van 4,1 miljard euro. Op die manier schakelt Dexia een van de twee alarmbellen uit die tot een kapitaalverhoging nopen. Een kapitaalverhoging komt namelijk automatisch ter discussie zodra het eigen vermogen gezakt is onder de helft van het kapitaal. Dat peil was vrijwel bereikt na het recordverlies van afgelopen jaar. Toen verloor Dexia nv 16,4 miljard euro. Een bijkomend verlies van 300 miljoen euro was voldoende om de alarmbel te doen rinkelen. En omdat de belangrijke Belgische aandeelhouders van Dexia - de Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias - geen middelen hebben om nieuw geld in Dexia te stoppen, dreigde de last van een kapitaalverhoging meteen op de schouders van de Belgische en Franse overheid terecht te komen. Als de aandeelhouders instemmen met de voorgestelde kapitaalvermindering, zakt het kapitaal van Dexia nv tot 500 miljoen euro tegenover 4,6 miljard nu. Dat betekent dat het eigen vermogen dan mag dalen tot 250 miljoen.

meer artikels

 • Bouwgroep CFE kan met dank aan baggerbedrijf DEME voor het eerste halfjaar goede groeicijfers presenteren. Zo kwam de omzet op vergelijkbare basis 12,4 procent hoger uit op 1,77 miljard euro. De winst ging meer dan 3,5 keer hoger van 17,4 miljoen tot 63,6 miljoen euro.

 • De Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren heeft in het eerste semester een nettowinst van 96,4 miljoen euro in de boeken geschreven, goed voor een stijging met 1,6 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2013. AvH dankt de winstsprong voornamelijk aan een "aanzienlijke verbetering van het resultaat van de deelnemingen".

 • Kinepolis trekt 5,5 procent meer bezoekers naar de filmzalen

  Bioscoopgroep Kinepolis heeft in het eerste halfjaar 8,8 miljoen bezoekers geteld, goed voor een stijging met 5,5 procent. In België telde het bedrijf 4,2 miljoen bioscoopgangers tussen januari en juni, goed voor een stijging met 2,8 procent. Dat blijkt donderdag uit de halfjaarcijfers.

 • Onderhandelingen van de laatste kans om staking bij Germanwings te vermijden

  Als de onderhandelingen niets opleveren, leggen de piloten van Germanwings, een filiaal van Lufthansa, vrijdag het werk neer. Dat meldt pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC). Twistpunt zijn de loonvoorwaarden van het brugpensioen.

 • Voor eerst meer dan 7 miljoen voertuigen op Belgische wegen

  Op 1 augustus van dit jaar waren er in België welgeteld 7.076.238 motorvoertuigen ingeschreven. Daarmee is de kaap van de 7 miljoen voor het eerst overschreden, zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en De Morgen donderdag op basis van cijfers van de FOD Economie. In tien jaar tijd is het aantal voertuigen met iets meer dan 1 miljoen gestegen. Dat is een stijging met 16 procent.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

in de kijker

 • Een prachtig bloementapijt in Brussel(©Een prachtig bloementapijt in Brussel)

  De Brusselse Grote Markt stond weer in volle bloei! Iedere twee jaar wordt er een oogverblindend bloementapijt van begonia's neergelegd. Klik mee voor een reeks uiterst kleurrijke foto's.

.