31/7/2012 04:41 | Door KVH, www.belga.be

EU laat lidstaten sneller optreden tegen btw-fraude

De Europese lidstaten zullen voortaan sneller noodmaatregelen kunnen nemen in de strijd tegen btw-fraude. Indien nodig zullen ze veel sneller dan nu een afwijking kunnen krijgen op de strikte Europese btw-wetgeving. Tot nu toe was daar een logge, tijdrovende procedure voor nodig. Fraude met btw zou in de EU jaarlijks goed zijn voor miljarden euro's.


"Oplichters worden steeds sneller en sluwer. We moeten er alles aan doen om hen voor te zijn. 'Time is money' als het op btw-fraude aankomt", zegt EU-commissaris voor fraudebestrijding Algirdas Semeta. De Europese Commissie keurde dinsdag een mechanisme goed dat de lidstaten moet toelaten snel maatregelen te nemen als ze grootschalige btw-fraude ontdekken. Zo zullen ze tijdelijk, gedurende een maand, de btw-plicht kunnen "omkeren". In dat geval zal de begunstigde van de goederen of diensten de btw moeten aangeven, en niet de leverancier. Die maatregel laat toe bepaalde soorten van fraude, zoals btw-carrousels, aan te pakken. Bij zo'n carrousel factureren aan elkaar gelieerde bedrijven elkaar. De fraudeurs ontvangen btw, maar betalen die niet door aan de staat. Vaak raken ook bonafide bedrijven zonder het te weten in die fraude betrokken. Belastingdiensten die de fraude opsporen, vissen vaak achter het net. Een grootschalige fraudecarrousel met emissierechten in 2008 en 2009 zou voor een verlies van vijf miljard euro aan btw-inkomsten gezorgd hebben.

Skype
0Opmerking
EU laat lidstaten sneller optreden tegen btw-fraudeDe Europese lidstaten zullen voortaan sneller noodmaatregelen kunnen nemen in de strijd tegen btw-fraude. Indien nodig zullen ze veel sneller dan nu een afwijking kunnen krijgen op de strikte Europese btw-wetgeving. Tot nu toe was daar een logge, tijdrovende procedure voor nodig. Fraude met btw zou in de EU jaarlijks goed zijn voor miljarden euro's.KVHwww.belga.be2012-07-31T15:41:272012-07-31T15:41:27"Oplichters worden steeds sneller en sluwer. We moeten er alles aan doen om hen voor te zijn. 'Time is money' als het op btw-fraude aankomt", zegt EU-commissaris voor fraudebestrijding Algirdas Semeta. De Europese Commissie keurde dinsdag een mechanisme goed dat de lidstaten moet toelaten snel maatregelen te nemen als ze grootschalige btw-fraude ontdekken. Zo zullen ze tijdelijk, gedurende een maand, de btw-plicht kunnen "omkeren". In dat geval zal de begunstigde van de goederen of diensten de btw moeten aangeven, en niet de leverancier. Die maatregel laat toe bepaalde soorten van fraude, zoals btw-carrousels, aan te pakken. Bij zo'n carrousel factureren aan elkaar gelieerde bedrijven elkaar. De fraudeurs ontvangen btw, maar betalen die niet door aan de staat. Vaak raken ook bonafide bedrijven zonder het te weten in die fraude betrokken. Belastingdiensten die de fraude opsporen, vissen vaak achter het net. Een grootschalige fraudecarrousel met emissierechten in 2008 en 2009 zou voor een verlies van vijf miljard euro aan btw-inkomsten gezorgd hebben.

meer artikels

 • Belgische vakbonden protesteren tegen Duitse wegentol

  Een delegatie van Belgische vakbondsmensen is woensdag naar het Nederlands-Limburgse Kerkrade getrokken om samen met de Nederlandse en Duitse vakbonden te protesteren tegen de plannen om een tolheffing of wegenvignet in te voeren voor alle personenwagens. "Dit belemmert het vrije verkeer van werknemers, en is discriminerend voor Belgen die naar Duitsland moeten gaan", zegt Jean Vranken van ACV Limburg.

 • Nederlandse gascentrale kan snel aangesloten worden

  Essent.be, de uitbater van de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht, zegt dat "technisch alles haalbaar is" om de centrale deze winter al aan te sluiten op het Belgische net. Het energiebedrijf reageert daarmee op het voorstel dat ontslagnemend minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) woensdag in die zin deed in De Ochtend op Radio 1. "De grootste hinderpaal is de vergunningsprocedure", zegt Essent.be.

 • Dankzij goede prestaties van de aandelenmarkten in de groeimarkten heeft het Noorse overheidsfonds, het belangrijkste ter wereld, in het tweede kwartaal een rendement van 3,3 procent geboekt. Dat heeft de centrale bank, Norges Bank, woensdag bekendgemaakt.

 • Op de buitengewone algemene vergadering (BAV) van het beursgenoteerd bedrijf Sucraf is woensdag unaniem tegen de invereffeningstelling en ontbinding van het bedrijf gestemd. De (ex-)hoofdaandeelhouder Group Sopex had dinsdag al aangekondigd dat te zullen doen, na het nieuws dat de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 het belang van Sopex, 26 procent, overneemt.

 • De koers van de euro is woensdag onder de grens van 1,33 dollar gezakt. De Europese eenheidsmunt werd in de late namiddag voor 1,3287 dollar verhandeld.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

in de kijker

 • Hasseltse verovert Instagram met morsfoto's (©Hasseltse verovert Instagram met morsfoto's )

  De Hasseltse Manon Whetly gooit objecten en vloeistoffen in de lucht en neemt er dan kunstige foto's van. Die publiceert ze sinds enkele jaren op haar Instagram account.Vandaag rekent ze op bijna 30.000 volgers en verzamelt ze met iedere foto duizenden likes.

.