26/5/2012 08:20 | Door CHN, www.belga.be

Successieplanning dreigt fiscaal misdrijf te worden

Handgiften van ouders aan hun kinderen waarop geen successierechten worden betaald, kunnen vanaf 1 juni door de fiscus beschouwd worden als fiscaal misdrijf. Dat schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag.


Dat is het gevolg van de antmisbruikbepaling waarmee staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) de strijd tegen de fiscale fraude opvoert. Die bepaling omschrijft elke constructie die als hoofddoel heeft belastingen te ontlopen, als een fiscaal misdrijf. Het wordt niet verboden technieken te gebruiken om successie- of schenkingsrechten uit te sparen, zoals handgiften, maar fiscale besparing mag niet het enige of het belangrijkste motief zijn. Het zal aan de fiscus zijn om geval per geval te oordelen of een bepaalde techniek geoorloofd was of niet.

Skype
0Opmerking
Successieplanning dreigt fiscaal misdrijf te wordenHandgiften van ouders aan hun kinderen waarop geen successierechten worden betaald, kunnen vanaf 1 juni door de fiscus beschouwd worden als fiscaal misdrijf. Dat schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag.CHNwww.belga.be2012-05-26T07:20:092012-05-26T07:20:09Dat is het gevolg van de antmisbruikbepaling waarmee staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) de strijd tegen de fiscale fraude opvoert. Die bepaling omschrijft elke constructie die als hoofddoel heeft belastingen te ontlopen, als een fiscaal misdrijf. Het wordt niet verboden technieken te gebruiken om successie- of schenkingsrechten uit te sparen, zoals handgiften, maar fiscale besparing mag niet het enige of het belangrijkste motief zijn. Het zal aan de fiscus zijn om geval per geval te oordelen of een bepaalde techniek geoorloofd was of niet.

meer artikels

 • Nieuw op 1 augustus - KBC verlaagt rente op spaarboekjes

  KBC verlaagt de basisrente op haar klassieke spaarrekening op 1 augustus van 0,35 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,15 procent.

 • Nieuw op 1 augustus - Deadline voor SEPA-migratie bij alle Europese lidstaten

  Tegen 1 augustus moeten alle lidstaten van de Europese Unie de nodige stappen hebben gezet om over te stappen naar het Europese betalingssysteem SEPA. "België is al klaar sinds 1 april, en het ziet er nu toch naar uit dat de andere lidstaten de deadline ook zullen halen", aldus Bob De Leersnyder van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

 • ECB pleit voor hogere lonen in Duitsland

  De lage werkloosheid en de beperkte inflatie in Duitsland scheppen ruimte voor loonsverhogingen in Europa's grootste economie. Dat stelt de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) Peter Praet in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

 • Nettoloon in Griekenland daalde met 20 procent vergeleken met begin van economische crisis

  Het gemiddelde nettoloon in de privésector in Griekenland is in 2013 met 20 procent gezakt tot 817 euro in vergelijking met 2009, het jaar dat de sociaal-economische crisis losbarstte. In 2009 bedroeg het gemiddelde nettoloon 1.014 euro. Dat blijkt uit cijfers van het belangrijkste Griekse sociale verzekeringsfonds, melden Griekse media.

 • "Duitsers nemen bankenunie op de korrel"

  Het Duitse constitutionele hof moet zich opnieuw buigen over de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de euro te redden. Ditmaal ligt de oprichting van de Europese bankenunie, waarbij de Europese Centrale bank (ECB) de belangrijkste toezichthouder wordt, onder vuur, zo meldt de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

in de kijker

 • Kunst met stukken van oude fietsen(©Kunst met stukken van oude fietsen)

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

.