http://www.co2logic.be/
05/10/2011 09:05 | Door climate team, http://www.co2logic.be/

Week van de Fairtrade: van 5 tot 15 oktober

Afgelopen jaren half miljoen Belgische gezinnen geswitcht naar Fairtrade bananeneters drinken voortaan ook Fairtradefrisdrank


fairtrade

fairtrade

‘Switch naar Fairtrade; Fairtrade is meer dan een banaan, meer dan koffie’. Met die slogans voert Max Havelaar tijdens de 10de week van de Fair Trade campagne om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor het idee ‘uw aankopen hier maken daar het verschil’.

Switchen, het kan!Meestal zijn het de Fairtradebanaan of het tasje koffie die de consument kunnen bekoren. Maar Fairtrade is intussen uitgegroeid tot veel meer dan bananen en koffie alleen. Op de Belgische markt dragen meer dan 1.300 producten het keurmerk Fairtrade Max Havelaar, zoals cosmetica, tafellinnen, snoep, ontbijtgranen en zelfs Fairtradebier of frisdrank. http://www.maxhavelaar.be/nl/fairtradeproducten

Waarom switchen?Fairtrade is meer dan een banaan of koffie. Achter elk product schuilt een verhaal: het veldwerk en het dagelijkse leven van 1,5 miljoen boeren in het Zuiden. Fairtrade schenkt meer voedselzekerheid. De gegarandeerde Fairtrade minimumprijs en de Fairtradepremie maken het mogelijk dat producenten exporteurs worden en meerwaarde creëren via een groter aandeel in de productketen. Switchen betekent dus dat je je macht als consument aanwendt om het bestaan van anderhalf miljoen Fairtradeproducenten in het Zuiden te verbeteren.

En als we nu eens met méér switchten?Uit recent onderzoek (uitgevoerd door GfK) blijkt dat 41% van de Belgische gezinnen afgelopen jaar, tussen juni 2010 en juni 2011, minstens één Fairtradeproduct kocht. Drie jaar geleden was dat amper 25%. Bijna 2 mio (1.916.236) Belgische gezinnen kopen nu eerlijke producten. Dat betekent dat in de afgelopen jaren een half miljoen gezinnen de stap naar Fairtrade gezet hebben. Het overgrote deel van de nieuwe Fairtradeconsumenten zijn ‘bananen- en suikereters’ (80%). Nochtans, Fairtrade is meer dan een banaan! Max Havelaar hoopt dat deze nieuwe consumenten via een Fairtradebanaan ook andere producten ontdekken.

zie ook: www.befair.be & www.maxhavelaar.be

Skype
0Opmerking

meer artikels

  • Bartel Van Riet

    Bartel zal door zijn tocht langs de zeven natuurwonderen een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten, niet in het minst door het transport van het ene continent naar het andere. Daarom schakelt hij de hulp in van een klimaatadviesbureau, dat hem zal vertellen hoeveel zijn CO2-uitstoot bedroeg. Achteraf zal Bartel die uitstoot helemaal compenseren.

  • Op 8 September vertrekken avonturiers Bert Poffé en Dirk Michiels, na eens intense voorbereiding van meer dan 6 maanden, naar Finland voor hun INARI CANOEING & HIKING EXPEDITION 2012. Gedurende3 weken zullen zij met hun ALLY kano Het grootste meer van Lapland omcirkelen en hun lange kano-dagen afwisselen met exploratietochten.

  • Bij de organisatie van beurzen en events zijn het transport en de verplaatsingen van bezoekers van de beurzen de belangrijkste bron van CO2-uitstoot. Daarom besliste Tour & Taxis om de klimaatimpact hiervan verder onder handen te nemen. Tour & Taxis werkt samen met CO2logic om CO2-compensatie in de parkingtickets van de bezoekers te integreren.

  • Een nieuwe studie gedirigeerd door onderzoekers van de Universiteit van Washington is tot de conclusie gekomen dat de productie van melk bij melkkoeien op bepaalde plaatsen in de VS dramatisch zal dalen door de klimaatsverandering. De onderzoekers toonden aan dat koeien, zoals mensen, gevoelig zijn voor warmtestress. In bepaalde warme en onaangename toestanden moeten koeien hun lichaamsbronnen gebruiken voor het afkoelen, hierdoor kunnen ze minder energie besteden aan melkproductie.

  • In dit informatietijdperk zouden we kunnen denken dat geen enkele legende nog een kans op overleven heeft. Nochtans leiden verkeerde interpretaties ook vandaag nog tot stadslegendes die schadelijk zijn voor de gezondheid van de planeet. Laten we komaf maken met die overbodige heersende opvattingen!

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.