UNIZO
05/3/2010 03:46

Aantal zelfstandigen in bijberoep fors toegenomen

Aantal zelfstandigen in bijberoep fors toegenomen


Het aantal zelfstandigen in bijberoep is op vier jaar tijd met 21% gestegen, van 163.772 in 2004 naar 199.650 in 2008. In dezelfde periode bleef de toename van het aantal zelfstandigen in hoofdberoep met 3% wel beperkt.

Uit de studie blijkt dat vele zelfstandigen in bijberoep beginnen in de hoop er op een dag van te kunnen leven, maar dat ze daar niet in slagen. Dat schrijven Le Soir en l'Echo vrijdag op basis van een studie van de Franstalige ondernemersorganisatie UCM (Union des classes moyennes).

Voor ze zelfstandig in bijberoep worden, zegt 17% zijn voornaamste bezigheid te willen stopzetten, maar eens de zelfstandige activiteit gelanceerd, heeft nog maar 10 procent die ambitie.

Er worden diverse redenen aangehaald om als zelfstandige in bijberoep te beginnen: extra inkomen (64%), een hobby verzilveren (37%), een professionele ervaring rijker worden (29%), of nog anticiperen op mogelijk jobverlies (18%).

meer artikels

  • Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking bij Lanxess in Zwijndrecht, dan sluit de fabriek. Dat is de boodschap van de directie in Duitsland. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

  • De christelijke en socialistische bediendebonden bij cosmeticaproducent Estée Lauder in Westerlo hebben een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met de lopende cao-besprekingen. Dat blijkt donderdag uit een gezamenlijk persbericht van de vakbonden.

  • Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval. Dat meldt BA donderdag. "Genoeg om onze vluchten vanuit London City Airport twee keer van brandstof te voorzien, met een verminderde CO2-uitstoot gelijk aan 150.000 auto's die van de weg worden gehaald", zegt Willie Walsh, CEO van IAG, de moedermaatschappij van BA.

  • De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft vandaag RSB Transmissions Belgium in Tessenderlo failliet verklaard. Dat betekent dat 92 mensen hun baan kwijt zijn. De faling is voornamelijk het gevolg van de herstructurering bij machinefabrikant Caterpillar, die met voorsprong de grootste klant was van RSB.

  • Beaulieu doet Russische overname

    Beaulieu International Group (B.I.G) neemt de Russische distributeur van vloerbekleding Opus over. Dat heeft de industriële groep vandaag bekendgemaakt. Het bedrijf maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de huidige politieke spanningen. "Wij denken op lange termijn", luidt het.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.