UNIZO
05/3/2010 03:46

Aantal zelfstandigen in bijberoep fors toegenomen

Aantal zelfstandigen in bijberoep fors toegenomen


Het aantal zelfstandigen in bijberoep is op vier jaar tijd met 21% gestegen, van 163.772 in 2004 naar 199.650 in 2008. In dezelfde periode bleef de toename van het aantal zelfstandigen in hoofdberoep met 3% wel beperkt.

Uit de studie blijkt dat vele zelfstandigen in bijberoep beginnen in de hoop er op een dag van te kunnen leven, maar dat ze daar niet in slagen. Dat schrijven Le Soir en l'Echo vrijdag op basis van een studie van de Franstalige ondernemersorganisatie UCM (Union des classes moyennes).

Voor ze zelfstandig in bijberoep worden, zegt 17% zijn voornaamste bezigheid te willen stopzetten, maar eens de zelfstandige activiteit gelanceerd, heeft nog maar 10 procent die ambitie.

Er worden diverse redenen aangehaald om als zelfstandige in bijberoep te beginnen: extra inkomen (64%), een hobby verzilveren (37%), een professionele ervaring rijker worden (29%), of nog anticiperen op mogelijk jobverlies (18%).

0Opmerking

meer artikels

 • Aandeel Banco Espirito Santo verliest meer dan 50 procent op beurs van Lissabon

  Het aandeel van Banco Espirito Santo (BES) verloor vanochtend op de beurs van Lissabon meer dan 50 procent, tot een historisch laagterecord. Bijna een miljard euro aan beurswaarde ging in rook op. De koersval volgt een dag na de publicatie van recordverliezen.

 • De Belgische kristalproducent Val Saint-Lambert heeft de voorbije jaren onterecht Waalse staatssteun ontvangen, waardoor het bedrijf een oneerlijk voordeel kreeg ten opzichte van concurrenten. Dat heeft de Europese Commissie donderdag geoordeeld. De onterechte staatssteun moet worden terugbetaald, al is het bedrag nog niet bekendgemaakt.

 • De daling van de werkloosheid in de eurozone zet zich door. Met een gemiddelde werkloosheidsgraad van 11,5 procent in juni, staat de arbeidsmarkt er het beste voor sinds september 2012. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau. Minder goed nieuws was er vandaag over de inflatie in de eurozone: die zakte in juli tot nog slechts 0,4 procent. Dat is lager dan verwacht en ver van de beoogde 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt.

 • Staking en prijzenoorlog bederven tweede kwartaal voor Lufthansa

  De pilotenstaking en een prijzenoorlog in de sector van de passagiersluchtvaart hebben ervoor gezorgd dat de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa de winst tijdens het tweede kwartaal van dit jaar verrassend heeft zien terugvallen. Met 359 miljoen euro viel de operationele winst 17 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Ze lag ook lager dan analisten gepolst door Bloomberg verwacht hadden (gemiddeld 394 miljoen euro). De omzet daalde tijdens het tweede kwartaal met 2,1 procent tot 6,3 miljard euro. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij vandaag bekend.

 • Russische oliegroep trekt zich uit Oekraïne terug

  Lukoil, de grootste private olieproducent van Rusland, trekt zich terug uit Oekraïne en verkoopt in totaal 240 tankstations en 6 opslagplaatsen in Oekraïne aan het Oostenrijkse AMIC Energy Management. Beide partijen zijn het eens geworden over de overname van dochteronderneming PII Lukoil-Ukraina, maakte Lukoil vandaag in Moskou bekend.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.