UNIZO
15/3/2010 07:31

Huisgemaakte lasagne met bijsluiter

Huisgemaakte lasagne met bijsluiter


De eenmaking van Europa is een proces dat enorm veel kansen heeft geschapen voor onze KMO’s.

Nochtans bestond er bij veel van de huidige begunstigden indertijd veel koudwatervrees. Er was vrees voor concurrentieverstoring, klantenverlies, dumping, …

De realiteit is dat er zich nieuwe markten openden voor onze KMO’s, getuige daarvan de sterk gestegen internationalisering.

Toch heeft Europa nog steeds te kampen met een dwingend imago. Anonieme regels die vanuit Brussel of Straatsburg worden opgelegd. Dat maakt van Europa de favoriete pispaal van nationale politici. “Het moet van Europa”.

Dat is vaak onterecht. Af en toe schiet Europa zichzelf echter in de voet. Zoals nu. De Europese Commissie wil verplichten dat de letters op voedseletiketten minimum 3millimeter groot zijn. 

Met alle info die een voedseletiket momenteel moet bevatten, betekent dit dat het zal gaan om echte bijsluiters, zoals bij geneesmiddelen.

U gaat naar uw vertrouwde buurtwinkel een vers bereide lasagna halen: een bijsluiter met alle info die u wil of niet wil weten. Want ja, de bijsluiter zou er ook komen voor ambachtelijk bereide gerechten.

Op momenten zoals deze moeten we rekenen op het gezonde verstand van onder meer onze Belgische Europarlementsleden om deze wereldvreemde regeling naar de prullenmand te verwijzen.


0Opmerking

meer artikels

 • Portugal mag dan toch collectie schilderijen Miro verkopen

  De collectie van 85 werken van de Spaanse schilder Joan Miro die in handen is van de Portugese staat, zal dan toch niet ingedeeld worden bij het cultureel patrimonium. Dat blijkt vandaag uit de publicatie van de beslissing in het Portugese staatsblad. Concreet is hierdoor de weg vrij om de doeken te verkopen. Eind april had het gerecht nog verhinderd dat de werken bij Christie's in Londen onder de hamer gingen.

 • Quick betwist elke betrokkenheid bij illegale feiten

  Quick zou zijn restaurants in België hebben laten schoonmaken door personeel dat werd uitgebuit en moest werken in mensonterende omstandigheden, maar de hamburgerketen ontkent elke verantwoordelijkheid en zegt dat ze zelf klacht heeft ingediend tegen de schoonmaakbedrijven. De advocaten van Quick trekken naar Cassatie tegen het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Die had in mei beslist om de hamburgerketen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de sociale wetgeving.

 • Lufthansa herneemt vluchten op Erbil

  Lufthansa en dochtermaatschappij Austrian Airlines hernemen de vluchten naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan in het noorden van Irak. Op basis van de laatste veiligheidsrapporten acht de Lufthansa-groep de situatie voldoende veilig.

 • Ikea krijgt vergunning voor nieuwe winkel in Hasselt

  Het Zweedse woonwarenhuis Ikea heeft van het Limburgse provinciebestuur een milieuvergunning gekregen voor de nieuwe vestiging in Hasselt. De bouwwerken kunnen nu weldra van start gaan. In de tweede helft van 2015 moet de vestiging opengaan. Er zullen 300 directe banen gecreëerd worden.

 • De Belgische bedrijven kijken aan tegen zwaardere boetes indien ze de concurrentieregels schenden. De Belgische Mededingingsautoriteit gaat vanaf 1 november een andere berekeningswijze hanteren, die gebaseerd is op de richtsnoeren die de Europese Commissie gebruikt, zo staat vrijdag in een persbericht. De nieuwe tarieven zullen van toepassing zijn op alle onderzoeken waarvan de onderzoeksfase tegen die datum nog niet is afgesloten, luidt het.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.