UNIZO
27/4/2010 10:22

Hoeveel en wanneer vakantiegeld betalen?

Hoeveel en wanneer vakantiegeld betalen?


Zowel bedienden als arbeiders vragen dezer dagen aan hun werkgever wanneer ze hun vakantiegeld mogen verwachten en hoeveel ze zullen krijgen. Wat moet u hen antwoorden?

Volgens de sociale regelgeving moet u het vakantiegeld aan uw bedienden uitkeren 'in de maand waarin de jaarlijkse hoofdvakantie in uw bedrijf wordt opgenomen'. In de praktijk wordt het vakantiegeld meestal uitgekeerd in mei of juni, net vóór de meeste werknemers met vakantie gaan. Het wettelijk 'dubbel' vakantiegeld bedraagt 92% van vakantiegeld ghet brutomaandloon, maar u moet slechts RSZ-bijdrage (13,07%) inhouden en doorstorten op 85% van het brutomaandloon. Voor meer details neemt u best tijdig contact op met uw sociaal secretariaat.

Voor uw arbeiders, die hun vakantiegeld uitbetaald krijgen door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie en de Bijzondere Vakantiefondsen, doet u best even navraag bij uw sociaal secretariaat. U kan ook zelf een kijkje nemen op www.socialsecurity.be. Hiervoor hebt u wel een paswoord nodig, dat u kan aanvragen via het contactformulier op de site. Eenmaal op de site, klikt u op de startpagina van de onderneming, en vervolgens op 'vakantie'.

Hoeveel vakantiegeld al ontvangen?

Vanaf begin juli, na uitbetaling van het vakantiegeld, kunnen zowel u als de erkende sociale secretariaten de lijst raadplegen waarop, per werkgever, alle arbeiders staan die dat jaar vakantiegeld hebben ontvangen van een vakantiefonds, met het toegekende bedrag en de wettelijke vakantieduur. Klik hiervoor op de button 'Het raadplegen van de gegevens over het vakantiegeld betreffende het vakantiejaar 2010', in de rubriek 'vakantiebestand'.

Uw arbeiders kunnen trouwens ook zelf, via de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV), berekenen hoeveel dagen vakantie ze nog kunnen nemen, hoeveel vakantiegeld ze krijgen en wanneer dat bedrag wordt gestort. De site is toegankelijk met de elektronische identiteitskaart of met een paswoord en een code. www.onva-rjv.fgov.be.

4Opmerking
28 apr 2010 07:58
avatar

Vakantie geld..vroeger toen ik werkte..kreeg ik dat..maar nu sinds ik op invaliditeit sta..met hartproblemen..opgelopen op mijn vroeger werk..krijg ik niks meer!!

Ik vind dat onjuist..heb 30jaar gewerkt als arbeider..en moet het nu stellen,met een kleine 800E..een grooooot verschil met vroeger!

29 apr 2010 07:40
avatar

Reaktie op,het is zo....

Maar je vergeet,dat ook alles moet betaald worden..elke maand..en met die 800 kom ik niet veel verder.

Mijn spaargeld gaat eraan..en de auto heb ik moeten wegdoen..

En spijtig dat ik niet meer werken kan..ik zou het veel beter hebben,dan nu!!

28 apr 2010 13:25
avatar

kijk dan maar is naar duitsland...

die hebben het nog beter dan wij.

28 apr 2010 10:36
avatar
Het grote verschil is, nu doe je niks. dus niet klagen en besef maar dat je het eigenlijk goed hebt in dit Belgenland... ergens anders zou je voor dezelfde invaliditeit just niks krijgen!!!
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

meer artikels

 • Total grijpt in na tegenvallend kwartaal

  Het Franse energieconcern Total gaat de komende 3 jaar fors in de kosten snijden na een tegenvallende prestatie in het tweede kwartaal. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

 • Base boekt minder omzet

  De omzet van Base Company, de Belgische tak van het Nederlandse telecombedrijf KPN, lag in het tweede kwartaal met 178 miljoen euro 2,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van KPN. De aangroei van postpaid-klanten bij Base vertraagt.

 • UCB ziet omzet en winst stijgen

  Chemiebedrijf UCB heeft in de eerste jaarhelft van 2014 meer omzet en winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het bedrijf vandaag. De prognose voor dit jaar wordt bevestigd.

 • Melexis verhoogt jaarverwachtingen opnieuw

  Het Ieperse technologiebedrijf Melexis, dat vooral levert aan de automobielsector, heeft voor de tweede keer dit jaar zijn vooruitzichten voor 2014 verhoogd. Dat staat in het persbericht over de resultaten van het tweede kwartaal. Die waren beter dan verwacht.

 • Mobistar besteedt groot deel IT-activiteiten uit aan Indiaas bedrijf

  Mobistar heeft de al maanden lopende onderhandelingen afgerond om een groot deel van de informatica-activiteiten uit te besteden. De telecomoperator gaat daarvoor in zee met Tech Mahindra uit India, zo meldt Le Soir vandaag. Volgens de directie vallen er geen naakte ontslagen: de 150 betrokken werknemers zullen waarschijnlijk in de herfst de overstap maken naar het Indiase bedrijf.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.