UNIZO
12/12/2010 10:59

'Lijst reclameronselaars ook juridisch gevolg geven'

'Lijst reclameronselaars ook juridisch gevolg geven'


reclameronselaars homeSinds zaterdagavond staat op de website van de FOD Economie een uitgebreide lijst van malafide reclameronselaars. De lijst komt er in samenwerking met UNIZO dat zelf al veel eerder dergelijke lijst op haar website publiceerde. UNIZO dringt er nu op aan dat de lijst ook gecommuniceerd en doorgespeeld wordt naar de magistratuur die over dergelijke bedrijven moet oordelen.

Klik hier om de lijst te bekijken op de site van de FOD Economie.

Het probleem van de reclameronselaars ligt volgens UNIZO bij de communicatie tussen de verschillende instanties: 'De vele Pro Justitia's die de Algemene Directie Controle en Bemiddeling over reclameronselaars opstelt, worden door de parketten steeds geseponeerd', zegt UNIZO. 'Na het initiatief van minister Van Quickenborne is het nu dus aan minister van Justitie Stefaan De Clerck om ervoor te zorgen dat de problemen met reclameronselaars ook effectief prioritair worden behandeld.' UNIZO legde zelf twee voorstellen tot wetsontwerp neer in de Kamer om reclameronselpraktijken verboden en strafbaar te maken.

De problematiek van reclameronselaars is een bekend dossier. De meeste reclameronselaars leiden ondernemers op dezelfde manier om de tuin: ze sturen hen ongevraagd brieven met foute gegevens in de hoop dat die gecorrigeerd worden teruggestuurd. Door dat te doen, tekenen de ondernemers - onwetend wegens verdoken in zeer kleine lettertjes – een overeenkomst waardoor ze jarenlang vasthangen aan een kost van 1.000€/jaar.

Juridische gevolgen voor reclameronselaars

In België gaan ronselaars voorlopig vrijuit voor deze malafide praktijken - in tegenstelling tot in Duitsland en Frankrijk waar reclameronselaars voor dezelfde feiten wel veroordeeld worden. UNIZO vindt het daarom hoog tijd voor extra stappen door minister van Justitie Stefaan De Clerck.

De ondernemersorganisatie vraagt de minister onder meer:

 • dat hij naar alle rechters de door Van Quickenborne opgestelde lijst stuurt die hen toelaat de omvang van het fenomeen in te schatten;
 • dat hij in België een initiatief zou opzetten zoals het Nederlandse Steunpunt Acquisitiefraude;
 • dat hij het college van procureurs-generaal verder aanspoort om deze dossiers effectief te vervolgen op vraag van de Economische Inspectie.

UNIZO burgerlijke partij

UNIZO spendeerde al 21.000 euro gerechtskosten in haar strijd tegen reclameronselaars en stelt zich ook op 16 december burgerlijke partij tegen DAD. Deze reclameronselaar moet zich voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden wegens oplichting, poging tot oplichting en intimidiatie en verschillende inbreuken op de Wet Handelspraktijken.

De ondernemersorganisatie biedt gedupeerde leden de kans zich bij de burgerlijke partijstelling aan te sluiten tegen 35 euro, zodat ze het geld dat ze ooit aan DAD betaalden kunnen terugvorderen. Als ze het op zichzelf zouden doen zou het hen ongeveer 1500 euro kosten. Dit is vooral interessant voor de ondernemingen die op één of andere manier geld hebben overgemaakt aan DAD. Door de burgerlijke partijstelling kan u immers dat geld terugeisen. 

U aansluiten bij onze burgerlijke partijstelling?

Burgerlijke partijstelling  kan eenvoudigweg gebeuren door dit formulier in te vullen en door te sturen naar service@unizo.be, zodat wij alle noodzakelijke gegevens hebben. De rest wordt dan in orde gebracht door onze advocaat.

Voor de burgerlijke partijstelling wordt een vergoeding van 35 euro gevraagd. Deze vergoeding ligt zo laag, aangezien UNIZO de overhead-kosten op zich neemt. Moesten deze overhead-kosten door u als ondernemer gedragen worden, zou de burgerlijke partijstelling u al snel 1500 euro kosten. Vandaar dat UNIZO in het kader van de strijd tegen reclameronselaars het engagement op zich neemt om deze kost voor u zo laag mogelijk te houden. 

Wel moeten we een kleine waarschuwing plaatsen bij dit alles.

In een gelijkaardige zaak waarin UNIZO zich burgerlijke partij heeft gesteld, heeft de reclameronselaar zich tijdens de procedure failliet laten verklaren. Dit zou ook nu kunnen gebeuren. Moest DAD in faillissement gaan, dan zal ook uw burgerlijke partijstelling wellicht niet veel opleveren. Uiteraard zal UNIZO zich eveneens inspannen om dergelijk scenario te vermijden, maar we kunnen de mogelijkheid nooit volledig uitsluiten. 

Indien u wenst in te stappen door u burgerlijke partij te stellen, kan u dit formulier invullen en terugmailen naar service@unizo.be.

Alle info via het servicecenter op 078/35.39.39 of via www.unizo.be/reclameronselaars.

0Opmerking

meer artikels

 • Op hun overleg in Milaan hebben de Europese ministers van Financiën aan de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) gevraagd om tegen december een overzicht te maken van concrete projecten waarin geïnvesteerd kan worden. "De economische toestand verslechtert overal", becommentarieerde de Duitse minister Wolfgang Schäuble.

 • Air France schrapt vluchten als piloten maandag staken

  Air France schrapt vanaf maandag circa 50 procent van de vluchten als piloten van de Franse luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk gaan staken. Dat zei topman Frédéric Cagey van het Franse zusterbedrijf van KLM zaterdag op de Franse radio.

 • De rijkste 500 Franse families hebben onder meer via 54 holdings 17 miljard euro in België geparkeerd. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd en L'Echo. Van de top 100 is een vijfde op een of andere manier aanwezig in ons land. Tien procent van die top is ondertussen al in België gedomicilieerd, onder meer om aan de Franse vermogensbelasting te ontsnappen.

 • De vereffenaars van Arco gaan eind deze maand of begin oktober een geding inleiden voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, om de beslissing van de Europese Commissie rond de waarborgregeling te laten vernietigen. Dat zegt advocaat Christian Van Buggenhout vrijdag. Door die beslissing van de Europese Commissie moest Arco zowat 150 miljoen euro "steun" terugbetalen aan de Belgische staat. Het vehikel is echter in vereffening: door in beroep te gaan wordt dus vooral tijd gewonnen.

 • Vodafone toont interesse voor Liberty Global

  Voor "een goede prijs" zou Vodafone de overname overwegen van de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global. Dat heeft de CEO van de Britse telecomreus, Vittorio Colao, vrijdag gezegd toen hem gevraagd werd of de kabelgroep een goede aanvulling zou zijn voor bedrijf. Liberty Global is de meerderheidsaandeelhouder van Telenet.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.