UNIZO
26/10/2011 02:30

Economische missie China - Chinese bedrijven willen investeren in België

Economische missie China - Chinese bedrijven willen investeren in België


Chongqing - Chinese bedrijven willen investeren in België
Ook te lezen op Tijd.be : http://blogs.tijd.be/missiechinaNet een businessdagje in Chongqing achter de rug, de grootste stad van centraal-west-China, alles bij elkaar 30 miljoen inwoners. Een stad die aan een bijna onmenselijke snelheid gegroeid is, ook economisch. Het groeicijfer van deze provincie zit nog boven de 15%! Onvoorstelbaar, maar het verklaart ook de vele business-mogelijkheden hier en je moet ook niet verschieten als ze je hier vragen wat de investeringsmogelijkheden in België zijn. Geld is blijkbaar niet echt een probleem, al  betekent dat niet dat Chinese investeerders er zomaar op los kopen. Rendabiliteit is wel degelijk belangrijk. De investering moet opbrengen. Een winstbelasting van 33,99% kan je hier dus best niet vermelden. Wel de aftrekmogelijkheden voor investeringen met op de kop de notionele intrestaftrek. Nog eens een bewijs dat die zwaar reduceren van een grote kortzichtigheid zou getuigen. De financiële en economische crisis heeft een groot deel van het Belgisch privékapitaal opgedroogd. Onze bedrijven hebben dus nood aan buitenlands kapitaal. Nog veel meer dan vroeger moeten we buitenlandse investeringen aanmoedigen en laat in China dat kapitaal nu (ogenschijnlijk) aanwezig zijn.

We moeten die investeringen wel op een slimme, duurzame manier aantrekken. Er moet een win-win inzitten. We mogen er gerust een beetje Chinese mentaliteit aankleven. Die investeringen zijn welkom maar moeten gepaard gaan met een belangrijke Vlaamse of Belgische toegevoegde waarde. Liefst via een joint-venture met eigen lokale bedrijven.
Zo probeerde men vanochtend één van de grotere Chinese automerken toegang te verschaffen tot onze markt. Waarom niet? Maar dan wel op voorwaarde dat er voor de ontwikkeling samengewerkt wordt met Belgische technologische bedrijven om bijvoorbeeld een green car te ontwikkelen. En dat van onze lokale distributeurs gebruik gemaakt wordt om die wagens in de markt te plaatsen. We hebben die voorwaarden duidelijk gemaakt aan de vertegenwoordigers van de Chongqing investement and trade services. En ze leken daar begrip voor te hebben. Dat is immers wat China ook vraagt als je in hun land gaat investeren.

Wat verder opviel is het wederzijds gebrek aan kennis. De potentiële Chinese investeerders hebben duidelijk nog geen benul van de opportuniteiten, de do?s and dont?s op de Belgische markt en voor wat Chongqing betreft is dat zeker vice versa. Weinige van onze Belgische bedrijven kennen de mogelijkheden en opportuniteiten op deze markt. Hier ligt dus zeker ruimte voor een actieve samenwerking tussen de wederzijdse Investment and Trade diensten. Waarop nog wachten om dit in gang te zetten? Doing business is immers opportuniteiten zien, de juiste keuzes maken en ervoor gaan. Wat Chongqing betreft moeten die mogelijkheden op zijn minst geëxploreerd worden. En als er wel degelijk opportuniteiten zijn die tot een wederzijdse win-win leiden moeten we ervoor gaan. De provincie Antwerpen heeft het voorbeeld al gegeven door de exploitatie van een spoorlijn tussen Antwerpen en Chongqing. De rest van Vlaanderen en waarom niet België mag gerust volgen.


0Opmerking

meer artikels

 • Opvolger Saab krijgt toch gerechtelijke bescherming maar verliest recht op merknaam

  De rechtbank in het Zweedse Vänersborg heeft vandaag dan toch bescherming tegen de schuldeisers toegekend aan National Electric Vehicle Sweden (NEVS), het Zweedse bedrijf in Chinese handen dat opnieuw Saab-wagens op de markt wil brengen. Maar er was ook slecht nieuws. Volgens de Zweedse media heeft de beursgenoteerde defensiegroep Saab AB het recht om de merknaam 'Saab' te gebruiken ingetrokken.

 • Bel20 geeft beetje terrein prijs

  De Brusselse beurs heeft vandaag licht terrein verloren. Ondanks een eindsprint leverde de Bel20-index 0,12 procent in om af te sluiten op 3.192,72 punten. In de elitegroep droeg D'Ieteren de rode lantaarn. Op de tweede rij kregen ThromboGenics en Hamon een forse tik.

 • Portugal mag dan toch collectie schilderijen Miro verkopen

  De collectie van 85 werken van de Spaanse schilder Joan Miro die in handen is van de Portugese staat, zal dan toch niet ingedeeld worden bij het cultureel patrimonium. Dat blijkt vandaag uit de publicatie van de beslissing in het Portugese staatsblad. Concreet is hierdoor de weg vrij om de doeken te verkopen. Eind april had het gerecht nog verhinderd dat de werken bij Christie's in Londen onder de hamer gingen.

 • Quick betwist elke betrokkenheid bij illegale feiten

  Quick zou zijn restaurants in België hebben laten schoonmaken door personeel dat werd uitgebuit en moest werken in mensonterende omstandigheden, maar de hamburgerketen ontkent elke verantwoordelijkheid en zegt dat ze zelf klacht heeft ingediend tegen de schoonmaakbedrijven. De advocaten van Quick trekken naar Cassatie tegen het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Die had in mei beslist om de hamburgerketen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op de sociale wetgeving.

 • Lufthansa herneemt vluchten op Erbil

  Lufthansa en dochtermaatschappij Austrian Airlines hernemen de vluchten naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan in het noorden van Irak. Op basis van de laatste veiligheidsrapporten acht de Lufthansa-groep de situatie voldoende veilig.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

.