Politieke updates uit binnen- en buitenland lees je hier

Politiek
 • Ebola: Bourgeois kent 250.000 euro Vlaamse noodhulp toeEbola: Bourgeois kent 250.000 euro Vlaamse noodhulp toe

  Vlaams minister-president en minister voor Buitenlands Beleid Geert Bourgeois maakt een noodhulpsubsidie van 250.000 euro vrij voor Artsen zonder Grenzen voor de bestrijding van de ebola-epidemie in Liberia. Dat heeft Bourgeois vandaag bekendgemaakt.

 • PS: "Toekomstige coalitie begraaft kernuitstap"PS: "Toekomstige coalitie begraaft kernuitstap"

  De centrumrechtse partijen willen ons doen geloven dat ze een antwoord bieden op het risico op een stroomtekort deze en volgende winter, maar eigenlijk gaat het om een ideologische keuze om de kernuitstap te begraven. Zo reageren PS-Kamerleden Karine Lalieux en Eric Thiébaut op de beslissing van de onderhandelaars voor een volgende regering om de levensduur van de kerncentrales Doel I en II mogelijk met tien jaar te verlengen.

 • Niet Bourgeois maar Mozart geeft aftrap voor parlementaire jaarNiet Bourgeois maar Mozart geeft aftrap voor parlementaire jaar

  In het Vlaams Parlement start het parlementaire jaar traditiegetrouw met de Septemberverklaring van de minister-president. Maar dit jaar wordt de politieke aftrap voorafgegaan door een muzikale ouverture. Het parlement heeft namelijk Opera Vlaanderen uitgenodigd om een concert te geven onder de noemer "Politieke macht en onmacht in de opera".

 • Waals parlementsvoorzitter André Antoine "vastbesloten tot samenwerking"Waals parlementsvoorzitter André Antoine "vastbesloten tot samenwerking"

  André Antoine (cdH), de nieuwe voorzitter van het Waals Parlement, is vastbesloten om samen te werken met de andere deelentiteiten van het land en met het federale niveau. "Het heeft geen zin om tegen elkaar de wapens op te nemen", zei hij op een vormingsdag voor nieuw verkozen parlementsleden.

 • Kraainem en Wezembeek-Oppem vechten gedeeltelijke vernietiging plan-Wathelet aanKraainem en Wezembeek-Oppem vechten gedeeltelijke vernietiging plan-Wathelet aan

  Wezembeek-Oppem en Kraainem, twee gemeenten aan de oostrand van Brussel, gaan in beroep tegen de recente uitspraak van de rechtbank die een deel van het plan met nieuwe vliegroutes van en naar Zaventem vernietigde. De betrokken gemeenten vrezen dat zij nu opnieuw meer last zullen hebben van vliegtuiglawaai.

 • "Historische blunder om Doel 1 en 2 langer open te houden""Historische blunder om Doel 1 en 2 langer open te houden"

  Milieuorganisatie Greenpeace kan de beslissing van de federale regeringsonderhandelaars om indien nodig de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar te verlengen, niet begrijpen. Ze spreekt van een "historische blunder" en wijst erop dat een langere levensduur een verzekerde energietoevoer voor de komende twee winters helemaal niet garandeert en in de praktijk wellicht zelfs onhaalbaar is. Greenpeace waarschuwt ook voor de veiligheid van de burgers.

 • "Langer openhouden Doel 1 en 2 is onverantwoord en kortzichtig""Langer openhouden Doel 1 en 2 is onverantwoord en kortzichtig"

  "Dat de federale regeringsonderhandelaars beslist hebben om de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden, is onverantwoord en kortzichtig. Ze werden in 1975 in gebruik genomen en zijn de oudste van de wereld. Dit is bijna niet te begrijpen." Dat zegt sp.a-Kamerfractieleidster Karin Temmerman.

 • Federale formatie - Onderhandelaars ronden energieluik af

  De federale onderhandelaars hebben dinsdag de tweede lezing van het energieluik afgerond. Daarbij is sprake van de mogelijke verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel I en II. Ook willen de centrumrechtse partijen de bevoorradingszekerheid constant van dichtbij in de gaten houden en is het de bedoeling een deel van eventuele extra opbrengst uit de nucleaire rente in onderzoek en ontwikkeling te pompen.

 • Groen: "verlenging Doel 1 en 2 is knieval voor Electrabel"Groen: "verlenging Doel 1 en 2 is knieval voor Electrabel"

  De verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel 1 en 2 is volgens de groenen "een knieval voor Electrabel". "Hier is maar één winnaar en dat zijn niet de burgers of de kmo's. De N-VA-regering organiseert miljoenentransfers richting Parijs", reageerde Kamerfractieleider Kristof Calvo (Ecolo-Groen) dinsdagavond op het akkoord dat de federale onderhandelaars bereikt zouden hebben over het energiebeleid.

 • Federale formatie - Onderhandelingen verlaten even Wetstraat 10Federale formatie - Onderhandelingen verlaten even Wetstraat 10

  De onderhandelaars voor een centrumrechtse regering gooien het een tijdje over een andere boeg. Zo zullen de coformateurs en de vertegenwoordigers van de vier betrokken partijen vanaf morgen/woensdag het voorzitterschap van de Kamer links laten liggen en veeleer met bilaterale vergaderingen de gesprekken over de begroting aansnijden. Dat werd dinsdag vernomen na afloop van de bijeenkomst aan de Wetstraat 10, waar de dossiers vliegtuighinder, energie en radicalisering (zo goed als) werden afgeklopt.

 • Nieuwe taxi-app wordt getest in Barcelona, Moskou en MadridNieuwe taxi-app wordt getest in Barcelona, Moskou en Madrid

  Madrid wordt de derde Europese stad, na Barcelona en Moskou, waar binnenkort de taxi-app Smartaxi zal worden getest. De toepassing werd ontwikkeld met gratis, zogenaamde 'open cloud'-software die met EU-geld is gefinancierd. "Europa moet open staan voor innovatie en nieuwe diensten, zij kunnen het leven van taxigebruikers en taxichauffeurs vergemakkelijken", zegt EU-commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes.

 • VS zullen in Syrië "toevluchtsoorden" IS aanvallenVS zullen in Syrië "toevluchtsoorden" IS aanvallen

  De luchtaanvallen die de VS denken uit te voeren tegen de extremistische terreurmilitie Islamitische Staat in Syrië zullen "toevluchtsoorden" van de "jihadisten" viseren, zo heeft de Amerikaanse Defensieminister Chuck Hagel dinsdag tijdens een hoorzitting voor de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten gezegd.

Zoek de weersverwachting per stad

Legend

Week in beeld
Week in beeld (Week in beeld)
 • België telt één dollarmiljardair minder

  België telde in juli acht superrijken met een vermogen van meer dan 1 miljard dollar. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse bank UBS en onderzoeksbureau Wealth-X. Vorig jaar waren er volgens dezelfde studie nog negen dollarmiljardairs in België. De acht superrijken zwemmen samen in 16 miljard dollar (12,4 miljard euro).

 • Pensioenfondsen willen investeren in infrastructuurPensioenfondsen willen investeren in infrastructuur

  De pensioenfondsen, die de tweede pijler uitmaken van ons pensioenstelsel, zijn bereid vele miljoenen euro's te investeren in basisinfrastructuur. Maar vandaag zijn de meeste van die projecten veel te complex. Dat zegt de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen (BVPI), de koepelvereniging boven de pensioenfondsen.

>> Meer economie
Fotospecials
PreviousPrevious
NextNext