Politieke updates uit binnen- en buitenland lees je hier

Politiek
 • Verklaring herziening Grondwet - Kamercommissie volgt voorstel regering

  In tegenstelling tot haar evenknie in de Senaat, heeft de bevoegde Kamercommissie woensdagavond ingestemd met de lijst van de regering met artikelen uit de Grondwet die voor herziening vatbaar worden verklaard. De tekst verhuist nu naar de plenaire vergadering, waar de bespreking en stemming donderdagnamiddag op de agenda staan.

 • Vlaamse regering bereikt toch akkoord over instandhoudingsdoelstellingenVlaamse regering bereikt toch akkoord over instandhoudingsdoelstellingen

  De Vlaamse regering heeft woensdagochtend alsnog een akkoord bereikt over de instandhoudingsdoelstellingen, zeg maar de maatregelen die nodig zijn voor het behoud van waardevolle natuur in bepaalde afgebakende gebieden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege woensdag in het Vlaams Parlement bevestigd tijdens de bespreking van het decreet over natuur en bos. Eerder raakte de Vlaamse regering het niet eens over de instandhoudingsdoelstellingen.

 • Voorbereidingen voor parlementsverkiezingen in Libië begonnen

  In Libië is woensdag begonnen met de registratie van kiesgerechtigden voor de verkiezingen van een nieuw interim-parlement. De datum van die verkiezingen staat echter nog niet vast. De kandidaten voor de stembusgang, die in de late zomer wordt verwacht, mogen hun documenten vanaf komende zondag binnenbrengen.

 • Verklaring herziening grondwet - Senaatscommissie wil ook artikel over rol koning bij verklaren van oorlog in lijst

  De Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden heeft woensdag na een dag vergaderen in een tumultueuze stemming alsnog een artikel toegevoegd aan de lijst van de regering van grondwetsartikelen die de volgende legislatuur gewijzigd kunnen worden. Het gaat om een voorstel van Bert Anciaux (sp.a) dat betrekking heeft op de bepaling dat de koning de oorlog verklaart. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich op de meeste bepalingen van de verklaring van de regering, terwijl de tientallen amendementen van Karl Vanlouwe (N-VA) en Bart Laeremans (Vlaams Belang) werden verworpen door de meerderheid. Twee andere amendementen die Bert Anciaux (sp.a) had aangehouden, werden weggestemd.

 • Verkiezingen14 - N-VA blijft grootste in Vlaanderen, PVDA richting tien procent in WalloniëVerkiezingen14 - N-VA blijft grootste in Vlaanderen, PVDA richting tien procent in Wallonië

  Volgens een nieuwe peiling van Le Soir, RTL, VTM en De Morgen blijft de N-VA veruit de grootste partij in Vlaanderen, terwijl Vlaams Belang opnieuw tot tien procent klimt. In Wallonië klimt de extreem-linkse PVDA tot ruim negen procent, de rechts-populistische PP tot zeven procent. De PS blijft in het zuiden van het land wel de populairste partij, al blijft ze daar fors onder het hoge kiesresultaat van 2010.

 • Kamer stemt laatste teksten van legislatuur

  De plenaire Kamer heeft woensdag de laatste wetteksten van deze legislatuur goedgekeurd. Rest enkel nog de lijst met artikelen uit de Grondwet die voor herziening vatbaar worden verklaard en de Kamer is ontbonden. De verdere bespreking en stemming van die lijst staat woensdagavond nog geprogrammeerd in de bevoegde commissie. De behandeling in plenaire staat donderdag op de agenda.

 • Geen akkoord over nieuwe president in Libanon - Ex-militieleider op kopGeen akkoord over nieuwe president in Libanon - Ex-militieleider op kop

  De verkiezing van een nieuwe Libanese president is bij de eerste stemming mislukt. Omdat de partijen door de burgeroorlog in buurland Syrië diep verdeeld zijn, kreeg geen enkele kandidaat woensdag de nodige tweederdemeerderheid.

 • Rogierplein in Brussel klaar in voorjaar 2015

  Het Brusselse Rogierplein zou normaal tegen het voorjaar van volgend jaar volledig uit de stellingen moeten zijn. Dat bevestigt het kabinet van Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels na een werfbezoek woensdag. De wedstrijd voor het ontwerp van het plein aan de Kleine Ring en vlakbij de Nieuwstraat dateert al van 2006. Elk jaar gebruiken meer dan 20 miljoen reizigers het Rogierstation.

 • Jean-Marie Dedecker trekt Kamerlijst en komt niet op voor "smurfenparlement"Jean-Marie Dedecker trekt Kamerlijst en komt niet op voor "smurfenparlement"

  Jean-Marie Dedecker trekt op 25 mei de West-Vlaamse Kamerlijst van LDD. Dat meldt Focus & WTV en bevestigde hij aan Belga. Voor het Vlaams Parlement, dat Dedecker afdoet als "smurfenparlement", komt zijn partij niet op. Nochtans zijn er minder stemmen nodig voor een zitje in het Vlaamse halfrond.

 • Peeters geen voorstander van wettelijk verbod op biggencastratiePeeters geen voorstander van wettelijk verbod op biggencastratie

  Vlaams minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters is geen voorstander van een wettelijk verbod op het castreren van biggen. Hij kant zich daarmee tegen het koninklijk besluit van federaal minister Laurette Onkelinx waarin een verbod op biggencastratie tegen 2018 wordt vooropgesteld. Dat heeft Peeters woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Hermes Sanctorum (Groen) en Tine Eerlingen (N-VA).

 • Sodexo dreigt met dwangsom tegen CD&V-Kamerlid VercamerSodexo dreigt met dwangsom tegen CD&V-Kamerlid Vercamer

  Sodexo heeft een gerechtsdeurwaarder afgestuurd op CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Het dienstenchequebedrijf pikt het niet dat het parlementslid een kritisch stuk op zijn website publiceerde over de "schandalige regeling" voor het omruilen van dienstencheques die dreigen te vervallen. Vercamer houdt echter voet bij stuk.

 • Indiase kiescommissie vindt voor miljarden aan smeergeldenIndiase kiescommissie vindt voor miljarden aan smeergelden

  De Indiase kiescommissie heeft vermoedelijke smeergelden voor een omvang van omgerekend 2,8 miljard euro in beslag genomen. Bovendien werden 13 miljoen liter alcoholische dranken en 105 kilogram heroïne gevonden, waarmee de partijen kiesgerechtigden wilden verleiden.

Zoek de weersverwachting per stad

Legend

Week in beeld
Week in beeld (Week in beeld)
 • "Handel getroffen door nieuwe regels voor waardetransporten""Handel getroffen door nieuwe regels voor waardetransporten"

  Door de nieuwe regels waaraan waardetransporten moeten voldoen, krijgen ook handelaars met een rist nieuwe formaliteiten te maken. Handelsfederatie Comeos vreest dat de extra kosten die door die nieuwe regels aangerekend worden, doorgerekend zullen worden aan de klant. De handel wordt zo "zonder enig overleg" mee slachtoffer.

 • Hasseltse CityDepot wil uitbreiden naar andere steden

  CityDepot, het Hasseltse project dat goederen voor winkeliers centraliseert in een magazijn aan de stadsrand en vervolgens met ecologische vervoersmiddelen tot bij de winkels brengt, wil tegen 2015 actief zijn in steden als Gent, Antwerpen, Brugge, Oostende en Roeselare. Dat heeft bestuurder Marc Schepers woensdag gezegd tijdens een bezoek van de Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille. CityDepot heeft ook plannen voor een nieuw gebouw in Hasselt zelf.

>> Meer economie
Fotospecials
PreviousPrevious
NextNext