03/8/2012 03:33 | Door MVL, www.belga.be

Hillary Clinton in Zuid-Soedan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba een gesprek gehad met president Salva Kiir waarbij het vooral ging over de onderhandelingen met Soedan. Ze bespraken de omstreden grensmarkeringen tussen beide landen en de verdeling van de olievoorraden .


Hillary Clinton in Zuid-Soedan

Donderdag verstreek het ultimatum van de VN-Veiligheidsraad. De raad had Soedan en het vorig jaar onafhankelijk geworden Zuid-Soedan opgedragen tegen 2 augustus een vredesplan op poten te zetten en de vele problemen tussen beide landen op te lossen. De conflictpartijen onderhandelen al ruim een jaar onder bemiddeling van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. "De VS zijn de belangrijkste partner van Zuid-Soedan", zei Ernst Hogendoorname van de International Crisis Group in Kenia. "De Zuid-Soedanezen zijn het probleem niet, maar de Soedanezen, omdat Khartoem niet te goeder trouw handelt". De VN-Veiligheidsraad zal volgende week verdere maatregelen bespreken. Indien er geen vooruitgang wordt geboekt, dreigen er sancties. Clinton bevindt zich op een elfdaagse reis door Afrika. Ze was vanuit Oeganda voor een korte trip naar Zuid-Soedan gevlogen en wordt nog vrijdag terug verwacht in Kampala. Daar zijn gesprekken met president Yoweri Museveni voorzien. Zaterdag zal Clinton naar Kenia verder reizen.

Skype
0Opmerking
Hillary Clinton in Zuid-SoedanDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba een gesprek gehad met president Salva Kiir waarbij het vooral ging over de onderhandelingen met Soedan. Ze bespraken de omstreden grensmarkeringen tussen beide landen en de verdeling van de olievoorraden .MVLwww.belga.be2012-08-03T14:33:342012-08-03T14:33:34Donderdag verstreek het ultimatum van de VN-Veiligheidsraad. De raad had Soedan en het vorig jaar onafhankelijk geworden Zuid-Soedan opgedragen tegen 2 augustus een vredesplan op poten te zetten en de vele problemen tussen beide landen op te lossen. De conflictpartijen onderhandelen al ruim een jaar onder bemiddeling van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. "De VS zijn de belangrijkste partner van Zuid-Soedan", zei Ernst Hogendoorname van de International Crisis Group in Kenia. "De Zuid-Soedanezen zijn het probleem niet, maar de Soedanezen, omdat Khartoem niet te goeder trouw handelt". De VN-Veiligheidsraad zal volgende week verdere maatregelen bespreken. Indien er geen vooruitgang wordt geboekt, dreigen er sancties. Clinton bevindt zich op een elfdaagse reis door Afrika. Ze was vanuit Oeganda voor een korte trip naar Zuid-Soedan gevlogen en wordt nog vrijdag terug verwacht in Kampala. Daar zijn gesprekken met president Yoweri Museveni voorzien. Zaterdag zal Clinton naar Kenia verder reizen.Hillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-SoedanHillary Clinton in Zuid-Soedan

meer artikels

 • De Europese Commissie geeft haar fiat voor de financiële steun die de Belgische overheden tot 2020 kunnen geven aan bedrijven in Henegouwen en andere minder begunstigde regio's in België.

 • Peeters vraagt snel duidelijkheid over liberale kandidaat-premier

  Coformateur Kris Peeters vraagt dat Open Vld en MR zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen over wie ze als kandidaat-premier naar voren schuiven. Nadat CD&V vorige week de kaart van Marianne Thyssen trok om Europees commissaris te worden, mag de liberale familie de volgende premier leveren. "Ik heb de indruk dat meerdere liberale excellenties zich aan het warmlopen zijn", stelde Peeters dinsdag voor aanvang van het formatieberaad. "Ik denk dat het goed zou zijn mocht de liberale familie daar snel duidelijkheid in brengen".

 • Turkije denkt aan bufferzone met Irak en Syrië

  Het Turkse leger maakt plannen voor een mogelijke bufferzone langs de grenzen van het land met Irak en Syrië, zo hebben plaatselijke media president Recep Tayyip Erdogan dinsdag geciteerd.

 • Kamercommissie wil komaf maken met achterstand in naturalisatiedossiers

  De Kamercommissie Naturalisaties is reeds voor de start van het parlementaire jaar uit de startblokken geschoten. Dinsdag heeft voorzitster Nahima Lanjri (CD&V) een aantal pistes voorgesteld om de historische achterstand, die vandaag 36.642 aanvragen bedraagt, weg te werken. Die werden door de commissie aanvaard. Lanjri schat dat het nog enkele jaren zal duren eer de berg dossiers verwerkt is. "Dat moet zeker voor het einde van de legislatuur gebeurd zijn. Tegen het einde van het jaar zouden we onder de 30.000 moeten zakken", zei ze in een gesprek met Belga.

 • Alain Destexhe vraagt federale onderhandelaars plan tegen antisemitisme te maken

  Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe (MR) roept de onderhandelaars voor een centrumrechtse, federale regering op een plan uit te werken in de strijd tegen antisemitisme. Aanleiding daarvoor zijn recente feiten in Brussel.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

in de kijker

.