06/5/2012 07:30 | Door MVL, www.belga.be

Verkiezingen Griekenland: dramatisch verlies voor Pasok en Nea Dimokratia

De twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en rechtse Nea Dimokratia, incasseren zeer zware verliezen bij de parlementsverkiezingen in Griekenland. De exitpolls geven het einde van het traditionele Griekse tweepartijenlandschap aan. Samen scoren ze niet eens 40 procent van de stemmen.


De Grieken straffen de twee regeringspartijen en dus ook het besparingsbeleid af. Pasok en de Nieuwe Democratie zijn immers de formaties die in ruil voor strenge besparingen, noodhulp onderhandelden met Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Samen zouden de twee partijen nog maar goed zijn voor 31 tot 37 procent van de stemmen, zeggen de eerste prognoses. In 2009 waren ze samen goed voor 77,4 procent. Pasok zou 13 tot 17 procent halen, waarmee het de derde formatie zou worden. Nea Dimokratia wordt de 'grootste' formatie. Als deze prognoses realiteit worden, zal het bijna onmogelijk zijn om samen aan de macht te blijven. De linksradicale Syriza zou als tweede partij de sterkste oppositieformatie kunnen worden met een score tussen 15,5 en 18,5 procent. Syriza wil de overeenkomsten met Europa heronderhandelen maar zegt niet uit de euro te willen stappen. Ook de neonazistische Gouden Dageraad (Chrysi Avgi) zou met een score tussen 6 en 8 procent het parlement halen.

Skype
0Opmerking
Verkiezingen Griekenland: dramatisch verlies voor Pasok en Nea DimokratiaDe twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en rechtse Nea Dimokratia, incasseren zeer zware verliezen bij de parlementsverkiezingen in Griekenland. De exitpolls geven het einde van het traditionele Griekse tweepartijenlandschap aan. Samen scoren ze niet eens 40 procent van de stemmen.MVLwww.belga.be2012-05-06T18:30:442012-05-06T18:30:44De Grieken straffen de twee regeringspartijen en dus ook het besparingsbeleid af. Pasok en de Nieuwe Democratie zijn immers de formaties die in ruil voor strenge besparingen, noodhulp onderhandelden met Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Samen zouden de twee partijen nog maar goed zijn voor 31 tot 37 procent van de stemmen, zeggen de eerste prognoses. In 2009 waren ze samen goed voor 77,4 procent. Pasok zou 13 tot 17 procent halen, waarmee het de derde formatie zou worden. Nea Dimokratia wordt de 'grootste' formatie. Als deze prognoses realiteit worden, zal het bijna onmogelijk zijn om samen aan de macht te blijven. De linksradicale Syriza zou als tweede partij de sterkste oppositieformatie kunnen worden met een score tussen 15,5 en 18,5 procent. Syriza wil de overeenkomsten met Europa heronderhandelen maar zegt niet uit de euro te willen stappen. Ook de neonazistische Gouden Dageraad (Chrysi Avgi) zou met een score tussen 6 en 8 procent het parlement halen.

meer artikels

 • "Vlaamse regering gaat echt niet de toegang tot het hoger onderwijs beletten"

  Over het inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten is nog niets definitiefs beslist, maar de Vlaamse regering "gaat er echt niet voor zorgen dat mensen die het minder breed hebben geen toegang hebben tot het hoger onderwijs". Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft dat vandaag gezegd tijdens zijn gastcollege aan de Universiteit Gent.

 • Door IS gegijzelde Turken via gevangenenruil vrijgekomen

  De 49 medewerkers van het Turkse consulaat in het Iraakse Mosoel zijn na ontvoering door de islamistsche terreurmilitie Islamitische Staat (IS) vrijgekomen via een gevangenenruil, zo heeft de Turkse krant HürriyeT vandaag op gezag van een niet nader genoemde bron bericht.

 • Franse premier: "Frankrijk laat zich niet chanteren"

  De Franse premier Manuel Valls wil niet weten van onderhandelingen met islamisten die in Algerije een Fransman hebben ontvoerd, om Parijs te dwingen een einde te maken aan zijn aanvallen op de terreurmilitie Islamitische Staat (IS).

 • Poetin: "Aanvallen op IS in Syrië niet zonder akkoord Damascus"

  De Russische president Vladimir Poetin had nog voor de Amerikaanse luchtaanvallen op stellingen van terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Syrië van start gingen, benadrukt dat dergelijke aanvallen niet kunnen zonder het voorafgaande akkoord van Damascus. De aanvallen begonnen vanochtend.

 • Socialisten voeren actie tegen onderwijsbesparingen

  Sp.a en de jongerenafdeling van de Vlaamse socialisten voeren vandaag in heel Vlaanderen actie tegen de verwachte verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. In verschillende steden trekken mandatarissen naar (de omgeving van) onderwijsinstellingen om te protesteren tegen de besparingen in het hoger onderwijs door de nieuwe Vlaamse regering.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

in de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

.