De hotste wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen

Wetenschap
 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.Wie goed leest, goed leert

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.Vuil trekt vuil aan

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toeSteeds meer kinderen vergiftigd door vloeibaar wasmiddel

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.Oudste downpatiënt stierf 1.500 jaar geleden

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.Vissen vergeten toch niet zo snel

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

 • Bacteriën in de darmen beïnvloeden het gewicht van muizen.Gemodificeerde darmbacterie doet obese muizen afslanken

  De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.

 • Wetenschappers bestudeerden het microbioom van de Ierse nationale rugbyploeg. Foto: Belga Image Is lichaamsbeweging goed voor onze darmflora?

  Topsporters hebben een andere, gezondere darmflora dan minder actieve mensen. Mogelijk stimuleert voldoende beweging gunstige bacteriën om de darmen te koloniseren.

 • De spin hangt aan de oever en wacht tot een vis in de hinderlaag zwemt.Vissers op acht poten

  Spinnen beperken zich niet tot het eten van insecten. Ook vissen staan bij sommige soorten regelmatig op het menu.

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.Studeren lukt niet beter met muziek (maar ook niet slechter)

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.Griepremmer Tamiflu werkt niet

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

Zoek de weersverwachting per stad

Legend

In de kijker
 • Kunst met stukken van oude fietsen (Kunst met stukken van oude fietsen)Kunst met stukken van oude fietsen

  Fietsfanaat Jenny Beatty (31) maakte een reeks iconische kunstwerken na - met stukken van oude fietsen. De '100 Hoopties' collectie van de New Yorkse is het resultaat van een uitdaging waarbij ze honderd dagen lang iedere dag (van 7 april tot en met 15 juli) een iconisch stuk zou namaken met resten van oude fietsen. 

 • Welke planten zijn giftig?

  Onlangs sneuvelden paarden nadat ze giftige bladeren aten. Ontdek welke planten je uit de buurt van je dier moet houden.

 • Dit eet een konijn (Lauren Barkume/Getty Images)Wat eet welk dier?

  Ontdek wat (huis)dieren zoals jonge konijntjes tot kuikentjes en katten het liefst eten.

 • 's Werelds dikste dieren (AP)Opgepast: dikzakskes!

  Let op met wat en hoe veel je dieren te eten geeft, want het kan serieus uit de hand lopen.

PreviousPrevious
NextNext