De hotste wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen

Wetenschap
 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.Studeren lukt niet beter met muziek (maar ook niet slechter)

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.Griepremmer Tamiflu werkt niet

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe Ritsen: is laat invoegen beter?

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe Nazi’s wilden muggen inzetten als biologisch wapen

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark Eerste leven had weinig zuurstof nodig

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.Eos-debat: Ruimtetoerisme en de toekomst van de ruimtevaart

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

 • Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren helpt mensen om gezondere keuzes te maken.Gekleurde gezondheidslabels werken

  Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.

 • 99% kinderen binnen huwelijk verwekt.Vlaamse boeren gingen zelden vreemd

  In de voorbije 200 jaar zijn veel minder 'bastaardkinderen' geboren dan we dachten. Amper één procent is buitenechtelijk.

 • Muizenembryo. In oranje: actieve genetische sequenties tijdens de vorming van het gezicht. Foto: HGenetische schakelaars bepalen vorm van gezicht

  Wetenschappers hebben bij muizen gezien hoe duizenden stukjes DNA het gezicht vormgeven.

 • Schedel met implantaat.Een permanent venster voor de hersenen

  Doorzichtig implantaat in de schedel maakt behandeling hersenaandoeningen mogelijk zonder de schedel te openen.

Zoek de weersverwachting per stad

Legend

In de kijker
 • NASA onthult 'Earth Photo of the Year' // NASA onthult 'Earth Photo of the Year' (NASA onthult 'Earth Photo of the Year')NASA onthult 'Earth Photo of the Year'

  NASA's 'Earth Photo of the Year' is een jaarlijkse wedstrijd die een selectie maakt van de mooiste foto's die in opdracht van NASA genomen werden van de Aarde.

 • Welke planten zijn giftig?

  Onlangs sneuvelden paarden nadat ze giftige bladeren aten. Ontdek welke planten je uit de buurt van je dier moet houden.

 • Dit eet een konijn (Lauren Barkume/Getty Images)Wat eet welk dier?

  Ontdek wat (huis)dieren zoals jonge konijntjes tot kuikentjes en katten het liefst eten.

 • 's Werelds dikste dieren (AP)Opgepast: dikzakskes!

  Let op met wat en hoe veel je dieren te eten geeft, want het kan serieus uit de hand lopen.

PreviousPrevious
NextNext