http://www.eoswetenschap.eu/
23/7/2012 10:22 | Door kv, http://www.eoswetenschap.eu/

Begrepen neanderthalers basisgeneeskunde?Medicinale kruiden gevonden in tandplak

Medicinale kruiden gevonden in tandplak

Neanderthalers waren geen pure vleeseters, zoals wel eens wordt beweerd. Ze aten noten, kookten groenten, en begrepen mogelijk zelfs de geneeskrachtige eigenschappen van planten en kruiden.

Spaanse, Britse en Australische wetenschappers analyseerden het tandplak van vijf neanderthalers afkomstig van de grote archeologische vindplaats El Sidron in Spanje. De tanden bevatten sporen van zetmeel en koolhydraten, en bewijzen van noten, grassen, kruiden, gekookte groenten en zelfs medicinale planten. Deze geneeskrachtige planten (kamille en duizendblad) hebben een verwaarloosbare voedingswaarde en smaken zeer bitter. De neanderthalers aten deze planten dus mogelijk om andere redenen dan smaak.

De vondst toont aan dat de neanderthaler geen pure vleesjager was, zoals eerdere botanalyses suggereren, maar over een uitgebreide kennis van zijn omgeving beschikte. Daarmee sneuvelt volgens de onderzoekers nog maar eens een vooroordeel over de mogelijkheden van de neanderthaler. Eerder onderzoek toonde al aan dat onze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven neef zijn zieken verzorgde, doden begroef en over artistieke vaardigheden (zoals lichaamskunst) beschikte. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het blad Naturwissenschaften.

Skype
3Opmerking
6 sep 2012 19:51
avatar
Hoe meer we te weten komen over ons verre verleden ,hoe boeiender het verhaal wordt.
14 okt 2012 01:34
avatar
ze wisten er waarschijnlijk meer van dan de doorsnee  dokter vandaag.....
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Begrepen neanderthalers basisgeneeskunde?Medicinale kruiden in tandplakkvhttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-07-23T09:22:542012-07-23T09:22:54Medicinale kruiden gevonden in tandplakNeanderthalers waren geen pure vleeseters, zoals wel eens wordt beweerd. Ze aten noten, kookten groenten, en begrepen mogelijk zelfs de geneeskrachtige eigenschappen van planten en kruiden.Spaanse, Britse en Australische wetenschappers analyseerden het tandplak van vijf neanderthalers afkomstig van de grote archeologische vindplaats El Sidron in Spanje. De tanden bevatten sporen van zetmeel en koolhydraten, en bewijzen van noten, grassen, kruiden, gekookte groenten en zelfs medicinale planten. Deze geneeskrachtige planten (kamille en duizendblad) hebben een verwaarloosbare voedingswaarde en smaken zeer bitter. De neanderthalers aten deze planten dus mogelijk om andere redenen dan smaak.De vondst toont aan dat de neanderthaler geen pure vleesjager was, zoals eerdere botanalyses suggereren, maar over een uitgebreide kennis van zijn omgeving beschikte. Daarmee sneuvelt volgens de onderzoekers nog maar eens een vooroordeel over de mogelijkheden van de neanderthaler. Eerder onderzoek toonde al aan dat onze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven neef zijn zieken verzorgde, doden begroef en over artistieke vaardigheden (zoals lichaamskunst) beschikte. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het blad Naturwissenschaften.Medicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplak

meer artikels

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

.