http://www.eoswetenschap.eu/
23/7/2012 10:22 | Door kv, http://www.eoswetenschap.eu/

Begrepen neanderthalers basisgeneeskunde?Medicinale kruiden gevonden in tandplak

Medicinale kruiden gevonden in tandplak

Neanderthalers waren geen pure vleeseters, zoals wel eens wordt beweerd. Ze aten noten, kookten groenten, en begrepen mogelijk zelfs de geneeskrachtige eigenschappen van planten en kruiden.

Spaanse, Britse en Australische wetenschappers analyseerden het tandplak van vijf neanderthalers afkomstig van de grote archeologische vindplaats El Sidron in Spanje. De tanden bevatten sporen van zetmeel en koolhydraten, en bewijzen van noten, grassen, kruiden, gekookte groenten en zelfs medicinale planten. Deze geneeskrachtige planten (kamille en duizendblad) hebben een verwaarloosbare voedingswaarde en smaken zeer bitter. De neanderthalers aten deze planten dus mogelijk om andere redenen dan smaak.

De vondst toont aan dat de neanderthaler geen pure vleesjager was, zoals eerdere botanalyses suggereren, maar over een uitgebreide kennis van zijn omgeving beschikte. Daarmee sneuvelt volgens de onderzoekers nog maar eens een vooroordeel over de mogelijkheden van de neanderthaler. Eerder onderzoek toonde al aan dat onze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven neef zijn zieken verzorgde, doden begroef en over artistieke vaardigheden (zoals lichaamskunst) beschikte. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het blad Naturwissenschaften.

Skype
3Opmerking
6 sep 2012 19:51
avatar
Hoe meer we te weten komen over ons verre verleden ,hoe boeiender het verhaal wordt.
14 okt 2012 01:34
avatar
ze wisten er waarschijnlijk meer van dan de doorsnee  dokter vandaag.....
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Begrepen neanderthalers basisgeneeskunde?Medicinale kruiden in tandplakkvhttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-07-23T09:22:542012-07-23T09:22:54Medicinale kruiden gevonden in tandplakNeanderthalers waren geen pure vleeseters, zoals wel eens wordt beweerd. Ze aten noten, kookten groenten, en begrepen mogelijk zelfs de geneeskrachtige eigenschappen van planten en kruiden.Spaanse, Britse en Australische wetenschappers analyseerden het tandplak van vijf neanderthalers afkomstig van de grote archeologische vindplaats El Sidron in Spanje. De tanden bevatten sporen van zetmeel en koolhydraten, en bewijzen van noten, grassen, kruiden, gekookte groenten en zelfs medicinale planten. Deze geneeskrachtige planten (kamille en duizendblad) hebben een verwaarloosbare voedingswaarde en smaken zeer bitter. De neanderthalers aten deze planten dus mogelijk om andere redenen dan smaak.De vondst toont aan dat de neanderthaler geen pure vleesjager was, zoals eerdere botanalyses suggereren, maar over een uitgebreide kennis van zijn omgeving beschikte. Daarmee sneuvelt volgens de onderzoekers nog maar eens een vooroordeel over de mogelijkheden van de neanderthaler. Eerder onderzoek toonde al aan dat onze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven neef zijn zieken verzorgde, doden begroef en over artistieke vaardigheden (zoals lichaamskunst) beschikte. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het blad Naturwissenschaften.Medicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplakMedicinale kruiden gevonden in tandplak

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • NASA onthult 'Earth Photo of the Year'(©NASA onthult 'Earth Photo of the Year')

  NASA's 'Earth Photo of the Year' is een jaarlijkse wedstrijd die een selectie maakt van de mooiste foto's die in opdracht van NASA genomen werden van de Aarde.

.