http://www.eoswetenschap.eu/
15/10/2012 03:36 | Door Kim Verhaeghe, http://www.eoswetenschap.eu/

Het allereerste breinHet oudste brein

Het oudste brein

Dit goedbewaarde fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein. Neurobioloog Nicholas Strausfeld, die het fossiel in Nature beschrijft, spreekt van het oudste brein dat totnogtoe is gevonden.

‘Niemand had gedacht dat zo’n complex brein zich al zo vroeg in de evolutie van meercellige organismen zou ontwikkelen.’ Het fossiel, dat tot de soort Fuxianhuia protensa behoort, meet zeven centimeter en is ongeveer 520 miljoen jaar oud. Het werd gevonden in de Yunnan provincie in China. Strausfeld spreekt van een ‘missing link’ in de evolutie van de geleedpotigen, waartoe insecten, spinnen en schaaldieren behoren.

Skype
2Opmerking
15 okt 2012 20:16
avatar
Zo verkeerd was Darwin dan toch ook niet,ons oer-begin passerd langs de dieren om .
28 okt 2012 19:27
avatar
ik hou nog steeds vol dat ons brein van oorsprong afkomstig is van de visaap! ach ja, wie zal het ooit weten?
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Het allereerste breinEen goedbewaard fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein.Kim Verhaeghehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-15T14:36:262012-10-15T14:36:26Het oudste breinDit goedbewaarde fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein. Neurobioloog Nicholas Strausfeld, die het fossiel in Nature beschrijft, spreekt van het oudste brein dat totnogtoe is gevonden.‘Niemand had gedacht dat zo’n complex brein zich al zo vroeg in de evolutie van meercellige organismen zou ontwikkelen.’ Het fossiel, dat tot de soort Fuxianhuia protensa behoort, meet zeven centimeter en is ongeveer 520 miljoen jaar oud. Het werd gevonden in de Yunnan provincie in China. Strausfeld spreekt van een ‘missing link’ in de evolutie van de geleedpotigen, waartoe insecten, spinnen en schaaldieren behoren.seo_keywordsHersenenHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste brein

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • NASA onthult 'Earth Photo of the Year'(©NASA onthult 'Earth Photo of the Year')

  NASA's 'Earth Photo of the Year' is een jaarlijkse wedstrijd die een selectie maakt van de mooiste foto's die in opdracht van NASA genomen werden van de Aarde.

.