http://www.eoswetenschap.eu/
15/10/2012 03:36 | Door Kim Verhaeghe, http://www.eoswetenschap.eu/

Het allereerste breinHet oudste brein

Het oudste brein

Dit goedbewaarde fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein. Neurobioloog Nicholas Strausfeld, die het fossiel in Nature beschrijft, spreekt van het oudste brein dat totnogtoe is gevonden.

‘Niemand had gedacht dat zo’n complex brein zich al zo vroeg in de evolutie van meercellige organismen zou ontwikkelen.’ Het fossiel, dat tot de soort Fuxianhuia protensa behoort, meet zeven centimeter en is ongeveer 520 miljoen jaar oud. Het werd gevonden in de Yunnan provincie in China. Strausfeld spreekt van een ‘missing link’ in de evolutie van de geleedpotigen, waartoe insecten, spinnen en schaaldieren behoren.

Skype
2Opmerking
15 okt 2012 20:16
avatar
Zo verkeerd was Darwin dan toch ook niet,ons oer-begin passerd langs de dieren om .
28 okt 2012 19:27
avatar
ik hou nog steeds vol dat ons brein van oorsprong afkomstig is van de visaap! ach ja, wie zal het ooit weten?
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Het allereerste breinEen goedbewaard fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein.Kim Verhaeghehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-15T14:36:262012-10-15T14:36:26Het oudste breinDit goedbewaarde fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein. Neurobioloog Nicholas Strausfeld, die het fossiel in Nature beschrijft, spreekt van het oudste brein dat totnogtoe is gevonden.‘Niemand had gedacht dat zo’n complex brein zich al zo vroeg in de evolutie van meercellige organismen zou ontwikkelen.’ Het fossiel, dat tot de soort Fuxianhuia protensa behoort, meet zeven centimeter en is ongeveer 520 miljoen jaar oud. Het werd gevonden in de Yunnan provincie in China. Strausfeld spreekt van een ‘missing link’ in de evolutie van de geleedpotigen, waartoe insecten, spinnen en schaaldieren behoren.seo_keywordsHersenenHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste breinHet oudste brein

meer artikels

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.