eosmagazine.eu (© © Eos-magazine)
08/3/2012 01:00 | Door © Eos-magazine, eosmagazine.eu

Meer gorilla in ons dan gedacht

De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij de chimpansee.


Meer gorilla in ons dan gedacht

Het genoom van de gorilla is ontrafeld. De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij zijn dichtste verwant, de chimpansee. Dat staat deze week in Nature.

Kamilah, een 35-jaar oud westelijke laaglandgorilla uit San Diego, is de eerste in haar soort waarvan het complete DNA is nagespeld. Het genoom van de mens, van de chimpansee en van de orang-oetan was al gesequensed. Genoomanalyses vergelijken kan nieuwe inzichten opleveren in onze gezamenlijke evolutie en in wat ons anders maakt. De data suggereren dat gorilla’s ongeveer 10 miljoen jaar geleden divergeerden van hun gemeenschappelijke voorouder met de mens en de chimpansee. Die laatste twee gingen 4 miljoen jaar geleden uiteen.

De chimpansee is onze dichtste verwant, gevolgd door de gorilla. Je zou dus verwachten dat de stukjes DNA die je bij de chimpansee terugvindt het sterkst gelijken op de overeenkomstige genen van de mens. In de meeste gevallen is dat ook zo. Maar 15 procent van de mensengenen lijken verrassend genoeg meer op die van de gorilla dan die van de chimpansee. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat gorilla’s en mensen een beter gehoor hebben dan andere grote aapachtigen. Dat gen werd altijd in verband gebracht met taalontwikkeling bij mens. Maar nu blijkt dat gorilla’s, die niet met elkaar praten, eenzelfde versie van het gen hebben, wordt dat verband in twijfel getrokken. (mh)

Skype
0Opmerking
Meer gorilla in ons dan gedachtDe gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij de chimpansee.© Eos-magazineeosmagazine.eueosmagazine.eu(©© Eos-magazine)2012-03-09T04:15:002012-03-08T12:00:00© http://www.eosmagazine.euHet genoom van de gorilla is ontrafeld. De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij zijn dichtste verwant, de chimpansee. Dat staat deze week in Nature.Kamilah, een 35-jaar oud westelijke laaglandgorilla uit San Diego, is de eerste in haar soort waarvan het complete DNA is nagespeld. Het genoom van de mens, van de chimpansee en van de orang-oetan was al gesequensed. Genoomanalyses vergelijken kan nieuwe inzichten opleveren in onze gezamenlijke evolutie en in wat ons anders maakt. De data suggereren dat gorilla’s ongeveer 10 miljoen jaar geleden divergeerden van hun gemeenschappelijke voorouder met de mens en de chimpansee. Die laatste twee gingen 4 miljoen jaar geleden uiteen.De chimpansee is onze dichtste verwant, gevolgd door de gorilla. Je zou dus verwachten dat de stukjes DNA die je bij de chimpansee terugvindt het sterkst gelijken op de overeenkomstige genen van de mens. In de meeste gevallen is dat ook zo. Maar 15 procent van de mensengenen lijken verrassend genoeg meer op die van de gorilla dan die van de chimpansee. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat gorilla’s en mensen een beter gehoor hebben dan andere grote aapachtigen. Dat gen werd altijd in verband gebracht met taalontwikkeling bij mens. Maar nu blijkt dat gorilla’s, die niet met elkaar praten, eenzelfde versie van het gen hebben, wordt dat verband in twijfel getrokken. (mh)Meer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedacht

meer artikels

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

.