eosmagazine.eu (© © Eos-magazine)
08/3/2012 01:00 | Door © Eos-magazine, eosmagazine.eu

Meer gorilla in ons dan gedacht

De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij de chimpansee.


Meer gorilla in ons dan gedacht

Het genoom van de gorilla is ontrafeld. De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij zijn dichtste verwant, de chimpansee. Dat staat deze week in Nature.

Kamilah, een 35-jaar oud westelijke laaglandgorilla uit San Diego, is de eerste in haar soort waarvan het complete DNA is nagespeld. Het genoom van de mens, van de chimpansee en van de orang-oetan was al gesequensed. Genoomanalyses vergelijken kan nieuwe inzichten opleveren in onze gezamenlijke evolutie en in wat ons anders maakt. De data suggereren dat gorilla’s ongeveer 10 miljoen jaar geleden divergeerden van hun gemeenschappelijke voorouder met de mens en de chimpansee. Die laatste twee gingen 4 miljoen jaar geleden uiteen.

De chimpansee is onze dichtste verwant, gevolgd door de gorilla. Je zou dus verwachten dat de stukjes DNA die je bij de chimpansee terugvindt het sterkst gelijken op de overeenkomstige genen van de mens. In de meeste gevallen is dat ook zo. Maar 15 procent van de mensengenen lijken verrassend genoeg meer op die van de gorilla dan die van de chimpansee. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat gorilla’s en mensen een beter gehoor hebben dan andere grote aapachtigen. Dat gen werd altijd in verband gebracht met taalontwikkeling bij mens. Maar nu blijkt dat gorilla’s, die niet met elkaar praten, eenzelfde versie van het gen hebben, wordt dat verband in twijfel getrokken. (mh)

Skype
0Opmerking
Meer gorilla in ons dan gedachtDe gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij de chimpansee.© Eos-magazineeosmagazine.eueosmagazine.eu(©© Eos-magazine)2012-03-09T04:15:002012-03-08T12:00:00© http://www.eosmagazine.euHet genoom van de gorilla is ontrafeld. De gorilla blijkt voor 15 procent van zijn genen dichter bij de mens te staan dan de mens bij zijn dichtste verwant, de chimpansee. Dat staat deze week in Nature.Kamilah, een 35-jaar oud westelijke laaglandgorilla uit San Diego, is de eerste in haar soort waarvan het complete DNA is nagespeld. Het genoom van de mens, van de chimpansee en van de orang-oetan was al gesequensed. Genoomanalyses vergelijken kan nieuwe inzichten opleveren in onze gezamenlijke evolutie en in wat ons anders maakt. De data suggereren dat gorilla’s ongeveer 10 miljoen jaar geleden divergeerden van hun gemeenschappelijke voorouder met de mens en de chimpansee. Die laatste twee gingen 4 miljoen jaar geleden uiteen.De chimpansee is onze dichtste verwant, gevolgd door de gorilla. Je zou dus verwachten dat de stukjes DNA die je bij de chimpansee terugvindt het sterkst gelijken op de overeenkomstige genen van de mens. In de meeste gevallen is dat ook zo. Maar 15 procent van de mensengenen lijken verrassend genoeg meer op die van de gorilla dan die van de chimpansee. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat gorilla’s en mensen een beter gehoor hebben dan andere grote aapachtigen. Dat gen werd altijd in verband gebracht met taalontwikkeling bij mens. Maar nu blijkt dat gorilla’s, die niet met elkaar praten, eenzelfde versie van het gen hebben, wordt dat verband in twijfel getrokken. (mh)Meer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedachtMeer gorilla in ons dan gedacht

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.