http://www.eoswetenschap.eu/
01/10/2012 01:59 | Door Dieter De Cleene, http://www.eoswetenschap.eu/

Meer kleine vissen in warmere oceanenSchelvis

Schelvis

Vissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.

Naarmate het oceaanwater warmer wordt, zullen er meer kleine vissen in rondzwemmen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die met behulp van modellen onderzochten hoe meer dan 600 vissoorten zullen reageren op een temperatuurstijging. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de vissen zou tegen 2050 met 14 tot 24 procent kunnen dalen.

Daar zijn twee verklaringen voor. In warmer water verhoogt het metabolisme van de vissen, die daardoor meer zuurstof nodig hebben. Maar warmer water bevat net minder zuurstof. Gevolg is dat de dieren minder goed groeien.

Daarnaast blijkt uit de modellen dat vissoorten die rond de tropen voorkomen, en doorgaans kleiner zijn dan het noordelijke verwanten, zich noordwaarts zullen verplaatsen. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afname in gemiddelde grootte.

Volgens de onderzoekers kunnen we het effect nu al waarnemen. In de Britse krant The Guardian verwijzen ze naar een onderzoek van schelvis in de Noordzee. Daaruit blijkt dat naarmate de watertemperatuur is gestegen, de dieren kleiner zijn geworden.

Skype
2Opmerking
1 okt 2012 19:29
avatar
Zou het niet eenvoudig zijn omdat we de zeeën leegvissen voor die vissen volwassen kunnen worden? Niet te verwonderen dat men dan alleen kleintjes aantreft...
2 okt 2012 09:46
avatar
Inderdaad Nadenker ....denk maar eens aan de jaren 70 van vorige eeuw . Toen beweerden                   " slimmeriken " dat de zeeën een onuitputtelijke bron van proteïnen waren, en  werden vissen en vismeel gebruikt om varkens en kippen te voederen . Met als  gevolg dat de varkenslapjes en zelfs de kippeneieren een walgelijke smaak kregen , om nog maar te zwijgen over de reuk .
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Meer kleine vissen in warmere oceanenVissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.Dieter De Cleenehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-01T12:58:422012-10-01T12:59:03SchelvisVissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.Naarmate het oceaanwater warmer wordt, zullen er meer kleine vissen in rondzwemmen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die met behulp van modellen onderzochten hoe meer dan 600 vissoorten zullen reageren op een temperatuurstijging. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de vissen zou tegen 2050 met 14 tot 24 procent kunnen dalen.Daar zijn twee verklaringen voor. In warmer water verhoogt het metabolisme van de vissen, die daardoor meer zuurstof nodig hebben. Maar warmer water bevat net minder zuurstof. Gevolg is dat de dieren minder goed groeien.Daarnaast blijkt uit de modellen dat vissoorten die rond de tropen voorkomen, en doorgaans kleiner zijn dan het noordelijke verwanten, zich noordwaarts zullen verplaatsen. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afname in gemiddelde grootte.Volgens de onderzoekers kunnen we het effect nu al waarnemen. In de Britse krant The Guardian verwijzen ze naar een onderzoek van schelvis in de Noordzee. Daaruit blijkt dat naarmate de watertemperatuur is gestegen, de dieren kleiner zijn geworden.seo_keywordsklimaatverandering, vissenSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvis

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.