http://www.eoswetenschap.eu/
01/10/2012 01:59 | Door Dieter De Cleene, http://www.eoswetenschap.eu/

Meer kleine vissen in warmere oceanen



Schelvis

Schelvis

Vissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.

Naarmate het oceaanwater warmer wordt, zullen er meer kleine vissen in rondzwemmen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die met behulp van modellen onderzochten hoe meer dan 600 vissoorten zullen reageren op een temperatuurstijging. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de vissen zou tegen 2050 met 14 tot 24 procent kunnen dalen.

Daar zijn twee verklaringen voor. In warmer water verhoogt het metabolisme van de vissen, die daardoor meer zuurstof nodig hebben. Maar warmer water bevat net minder zuurstof. Gevolg is dat de dieren minder goed groeien.

Daarnaast blijkt uit de modellen dat vissoorten die rond de tropen voorkomen, en doorgaans kleiner zijn dan het noordelijke verwanten, zich noordwaarts zullen verplaatsen. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afname in gemiddelde grootte.

Volgens de onderzoekers kunnen we het effect nu al waarnemen. In de Britse krant The Guardian verwijzen ze naar een onderzoek van schelvis in de Noordzee. Daaruit blijkt dat naarmate de watertemperatuur is gestegen, de dieren kleiner zijn geworden.

Skype
2Opmerking
1 okt 2012 19:29
avatar
Zou het niet eenvoudig zijn omdat we de zeeën leegvissen voor die vissen volwassen kunnen worden? Niet te verwonderen dat men dan alleen kleintjes aantreft...
2 okt 2012 09:46
avatar
Inderdaad Nadenker ....denk maar eens aan de jaren 70 van vorige eeuw . Toen beweerden                   " slimmeriken " dat de zeeën een onuitputtelijke bron van proteïnen waren, en  werden vissen en vismeel gebruikt om varkens en kippen te voederen . Met als  gevolg dat de varkenslapjes en zelfs de kippeneieren een walgelijke smaak kregen , om nog maar te zwijgen over de reuk .
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Meer kleine vissen in warmere oceanenVissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.Dieter De Cleenehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-01T12:58:422012-10-01T12:59:03SchelvisVissen zouden door klimaatverandering gemiddeld 14 tot 24 procent kleiner kunnen worden tegen 2050.Naarmate het oceaanwater warmer wordt, zullen er meer kleine vissen in rondzwemmen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die met behulp van modellen onderzochten hoe meer dan 600 vissoorten zullen reageren op een temperatuurstijging. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de vissen zou tegen 2050 met 14 tot 24 procent kunnen dalen.Daar zijn twee verklaringen voor. In warmer water verhoogt het metabolisme van de vissen, die daardoor meer zuurstof nodig hebben. Maar warmer water bevat net minder zuurstof. Gevolg is dat de dieren minder goed groeien.Daarnaast blijkt uit de modellen dat vissoorten die rond de tropen voorkomen, en doorgaans kleiner zijn dan het noordelijke verwanten, zich noordwaarts zullen verplaatsen. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afname in gemiddelde grootte.Volgens de onderzoekers kunnen we het effect nu al waarnemen. In de Britse krant The Guardian verwijzen ze naar een onderzoek van schelvis in de Noordzee. Daaruit blijkt dat naarmate de watertemperatuur is gestegen, de dieren kleiner zijn geworden.seo_keywordsklimaatverandering, vissenSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvisSchelvis

meer artikels

 • 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie.

  Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie. Wat een nachtmerrie! Waarom overkomt het sommige patiënten? En hoe kunnen anesthesisten dat aantal naar beneden schroeven?

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.