http://www.eoswetenschap.eu/
07/8/2012 09:45 | Door Eddy Echternacht, http://www.eoswetenschap.eu/

Nachthemel wordt steeds blauwerNachthemel van Berlijn

Nachthemel van Berlijn

Volgens Duitse wetenschappers zal de aanblik van de nachtelijke hemel de komende jaren drastisch veranderen. Dat komt door het toenemende gebruik van LED-straatverlichting, dat tot gevolg heeft dat de nachthemel steeds blauwer wordt. Nu speelt deze 'lichtvervuiling' zich nog voor een belangrijk deel af in het rode deel van het spectrum.

De verandering van kleur is niet de enige verandering die optreedt. Omdat blauw licht in de aardatmosfeer sterker wordt verstrooid dan rood licht, zal de heldere nachthemel met name in het zenit (het punt recht boven de waarnemer) en in de richting van de lichtbronnen duidelijk minder donker worden.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen van het veranderende lichtpatroon, bijvoorbeeld voor nachtdieren. Daarnaast zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de LED-lampen geen licht omhoog stralen en zo min mogelijk blauw licht produceren.

Skype
11Opmerking
8 aug 2012 10:46
avatar
Weg met straatverlichting (zelfs LED's, die gebruiken speciale grondstoffen die heel vervuilend en giftig zijn). Iedere auto heeft zijn eigen lichten en reflectoren werken even goed als actieve verlichting. Als Vlaanderen al de straatverlichting weg doet dan liggen de Kyotodoelstellingen al veel korter bij en kan de natuur wat recupereren.

En de excuses van meer verkeerslachtoffers en verloren kern-energie zijn allemaal argumenten die geen steek houden. Die kerncentrales gaan toch (ooit) dicht en we kunnen die 'verloren' energie opslagen in waterkrachtcentrales. En als er geen straatverlichting is zal iedereen trager rijden wat uiteindelijk zal resulteren in minder verkeersdoden.

Allemaal argumenten van de energie lobby en de auto verenigingen en de meeste mensen pikken die gewoon op... zich onderwerpen is het einde van alle denken!

10 aug 2012 08:15
avatar
al eens gedacht dat licht ook een veiligheidsaspect inhoudt, zeker tg diefstallen en aanrandingen
23 aug 2012 21:49
avatar
De hemel 's nachts blauwer en de straten alsmaar bruiner...
21 aug 2012 19:56
avatar
ik zie soms de hemel niet meer door de stank uitlaatgassen fabrieksschouwen,gebouwen noem maar op.......
11 aug 2012 23:11
avatar
Voor mij mag het s nachts best klaarder zijn, n heldere blauwe lucht,inderdaad meschien veiliger
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Nachthemel wordt steeds blauwerLED-verlichting zal nachthemel blauwer makenEddy Echternachthttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-08-07T08:08:162012-08-07T08:45:36Nachthemel van BerlijnVolgens Duitse wetenschappers zal de aanblik van de nachtelijke hemel de komende jaren drastisch veranderen. Dat komt door het toenemende gebruik van LED-straatverlichting, dat tot gevolg heeft dat de nachthemel steeds blauwer wordt. Nu speelt deze 'lichtvervuiling' zich nog voor een belangrijk deel af in het rode deel van het spectrum.De verandering van kleur is niet de enige verandering die optreedt. Omdat blauw licht in de aardatmosfeer sterker wordt verstrooid dan rood licht, zal de heldere nachthemel met name in het zenit (het punt recht boven de waarnemer) en in de richting van de lichtbronnen duidelijk minder donker worden.De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen van het veranderende lichtpatroon, bijvoorbeeld voor nachtdieren. Daarnaast zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de LED-lampen geen licht omhoog stralen en zo min mogelijk blauw licht produceren.Nachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van Berlijn

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • NASA onthult 'Earth Photo of the Year'(©NASA onthult 'Earth Photo of the Year')

  NASA's 'Earth Photo of the Year' is een jaarlijkse wedstrijd die een selectie maakt van de mooiste foto's die in opdracht van NASA genomen werden van de Aarde.

.