http://www.eoswetenschap.eu/
07/8/2012 09:45 | Door Eddy Echternacht, http://www.eoswetenschap.eu/

Nachthemel wordt steeds blauwerNachthemel van Berlijn

Nachthemel van Berlijn

Volgens Duitse wetenschappers zal de aanblik van de nachtelijke hemel de komende jaren drastisch veranderen. Dat komt door het toenemende gebruik van LED-straatverlichting, dat tot gevolg heeft dat de nachthemel steeds blauwer wordt. Nu speelt deze 'lichtvervuiling' zich nog voor een belangrijk deel af in het rode deel van het spectrum.

De verandering van kleur is niet de enige verandering die optreedt. Omdat blauw licht in de aardatmosfeer sterker wordt verstrooid dan rood licht, zal de heldere nachthemel met name in het zenit (het punt recht boven de waarnemer) en in de richting van de lichtbronnen duidelijk minder donker worden.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen van het veranderende lichtpatroon, bijvoorbeeld voor nachtdieren. Daarnaast zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de LED-lampen geen licht omhoog stralen en zo min mogelijk blauw licht produceren.

Skype
11Opmerking
8 aug 2012 10:46
avatar
Weg met straatverlichting (zelfs LED's, die gebruiken speciale grondstoffen die heel vervuilend en giftig zijn). Iedere auto heeft zijn eigen lichten en reflectoren werken even goed als actieve verlichting. Als Vlaanderen al de straatverlichting weg doet dan liggen de Kyotodoelstellingen al veel korter bij en kan de natuur wat recupereren.

En de excuses van meer verkeerslachtoffers en verloren kern-energie zijn allemaal argumenten die geen steek houden. Die kerncentrales gaan toch (ooit) dicht en we kunnen die 'verloren' energie opslagen in waterkrachtcentrales. En als er geen straatverlichting is zal iedereen trager rijden wat uiteindelijk zal resulteren in minder verkeersdoden.

Allemaal argumenten van de energie lobby en de auto verenigingen en de meeste mensen pikken die gewoon op... zich onderwerpen is het einde van alle denken!

10 aug 2012 08:15
avatar
al eens gedacht dat licht ook een veiligheidsaspect inhoudt, zeker tg diefstallen en aanrandingen
23 aug 2012 21:49
avatar
De hemel 's nachts blauwer en de straten alsmaar bruiner...
21 aug 2012 19:56
avatar
ik zie soms de hemel niet meer door de stank uitlaatgassen fabrieksschouwen,gebouwen noem maar op.......
11 aug 2012 23:11
avatar
Voor mij mag het s nachts best klaarder zijn, n heldere blauwe lucht,inderdaad meschien veiliger
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?
Nachthemel wordt steeds blauwerLED-verlichting zal nachthemel blauwer makenEddy Echternachthttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-08-07T08:08:162012-08-07T08:45:36Nachthemel van BerlijnVolgens Duitse wetenschappers zal de aanblik van de nachtelijke hemel de komende jaren drastisch veranderen. Dat komt door het toenemende gebruik van LED-straatverlichting, dat tot gevolg heeft dat de nachthemel steeds blauwer wordt. Nu speelt deze 'lichtvervuiling' zich nog voor een belangrijk deel af in het rode deel van het spectrum.De verandering van kleur is niet de enige verandering die optreedt. Omdat blauw licht in de aardatmosfeer sterker wordt verstrooid dan rood licht, zal de heldere nachthemel met name in het zenit (het punt recht boven de waarnemer) en in de richting van de lichtbronnen duidelijk minder donker worden.De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen van het veranderende lichtpatroon, bijvoorbeeld voor nachtdieren. Daarnaast zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de LED-lampen geen licht omhoog stralen en zo min mogelijk blauw licht produceren.Nachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van BerlijnNachthemel van Berlijn

meer artikels

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.