http://www.eoswetenschap.eu/
26/10/2012 04:19 | Door Dieter De Cleene, http://www.eoswetenschap.eu/

Radioactiviteit in vis voor kust van Fukushima blijft hoogRadioactieve vis.

Radioactieve vis.

Radioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Volgend op een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, overspoelde een tsunami in maart vorig jaar de Japanse kust. Daardoor liep de Fukushima Dai-ichi kerncentrale zware schade op, en kwam een grote dosis radioactiviteit in de oceaan terecht, waarvan 80 procent in de Noordwestelijke Stille Oceaan.

Amerikaanse wetenschappers schetsen in het vakblad Science op basis van bijna 9.000 stalen een beeld van de stralingsniveaus in vis, schelpdieren en zeewier rond Fukushima. De zwaarst gecontamineerde vissen werden zoals verwacht voor de kust van Fukushima gevangen. Zo’n veertig procent van de vissen overschrijdt er de consumptienorm. Vooral vissen die op de bodem leven, bevatten de hoogste gehaltes radioactief cesium. Voor de kust van meer noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden blijft de verontreiniging doorgaans onder de norm.

Uit de studie blijkt echter ook dat de verontreiniging in bijna alle vissoorten niet afneemt – hoewel de mate van verontreiniging onderling verschilt en sommige soorten helemaal niet verontreinigd zijn. Daaruit besluiten de onderzoekers dat er zich nog steeds een bron van radioactiviteit in de oceaan bevindt. Dat kunnen zowel kleine lekken in de reactor zelf zijn, of vervuild sediment op de zeebodem.

De verschillende niveaus van verontreiniging in de verschillende vissoorten maakt regulering in elk geval erg ingewikkeld.

Skype
0Opmerking
Radioactiviteit in vis voor kust van Fukushima blijft hoogRadioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.Dieter De Cleenehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-26T15:19:502012-10-26T15:19:50Radioactieve vis.Radioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.Volgend op een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, overspoelde een tsunami in maart vorig jaar de Japanse kust. Daardoor liep de Fukushima Dai-ichi kerncentrale zware schade op, en kwam een grote dosis radioactiviteit in de oceaan terecht, waarvan 80 procent in de Noordwestelijke Stille Oceaan.Amerikaanse wetenschappers schetsen in het vakblad Science op basis van bijna 9.000 stalen een beeld van de stralingsniveaus in vis, schelpdieren en zeewier rond Fukushima. De zwaarst gecontamineerde vissen werden zoals verwacht voor de kust van Fukushima gevangen. Zo’n veertig procent van de vissen overschrijdt er de consumptienorm. Vooral vissen die op de bodem leven, bevatten de hoogste gehaltes radioactief cesium. Voor de kust van meer noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden blijft de verontreiniging doorgaans onder de norm.Uit de studie blijkt echter ook dat de verontreiniging in bijna alle vissoorten niet afneemt – hoewel de mate van verontreiniging onderling verschilt en sommige soorten helemaal niet verontreinigd zijn. Daaruit besluiten de onderzoekers dat er zich nog steeds een bron van radioactiviteit in de oceaan bevindt. Dat kunnen zowel kleine lekken in de reactor zelf zijn, of vervuild sediment op de zeebodem.De verschillende niveaus van verontreiniging in de verschillende vissoorten maakt regulering in elk geval erg ingewikkeld.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.

meer artikels

 • Er was geen significant verschil tussen de groepen die met muziek studeerden en de controlegroep.

  Geeft klassieke muziek een boost aan je geheugen als je woordjes moet stampen? En zorgt popmuziek daarentegen voor afleiding, en dus voor mindere prestaties tijdens de examens? Geen van beide, besluiten onderzoekers van de universiteit van Zürich.

 • Tamiflu, één van de zogenaamde griepremmers.

  De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

 • Laat invoegen heeft drie voordelen. Foto: Imageglobe

  Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Wie het niet doet, riskeert een boete van 55 euro, waarschuwt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Waarom is laat invoegen – tot aan de wegblokkade rijden en dan invoegen – beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent) laat er zijn licht over schijnen.

 • Malariamug. Foto: Imageglobe

  De Nazi's onderzochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of ze malariamuggen konden inzetten als biologisch wapen.

 • Zeesponzen, in zuurstofarme aquarium. Daniel Mills University of Southern Denmark

  Moderne sponzen kunnen overleven met een fractie van de huidige zuurstofconcentratie. Dat suggereert dat een grote zuurstoftoename in de atmosfeer niet noodzakelijk was om het eerste complexe leven te doen ontstaan.

 • Cees Faes SXC , prof. Christoffel Waelkens en Eos-redacteur Reinout Verbeke.

  Virgin Galactic van Richard Branson en het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) willen vanaf dit jaar mensen voor respectievelijk 180.000 en 70.000 euro een korte ruimtetrip bezorgen. Maar is dat wel veilig? En moeten we de verre ruimte bemand exploreren, of laten we dat beter over aan robots?

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

.