http://www.eoswetenschap.eu/
26/10/2012 04:19 | Door Dieter De Cleene, http://www.eoswetenschap.eu/

Radioactiviteit in vis voor kust van Fukushima blijft hoogRadioactieve vis.

Radioactieve vis.

Radioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Volgend op een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, overspoelde een tsunami in maart vorig jaar de Japanse kust. Daardoor liep de Fukushima Dai-ichi kerncentrale zware schade op, en kwam een grote dosis radioactiviteit in de oceaan terecht, waarvan 80 procent in de Noordwestelijke Stille Oceaan.

Amerikaanse wetenschappers schetsen in het vakblad Science op basis van bijna 9.000 stalen een beeld van de stralingsniveaus in vis, schelpdieren en zeewier rond Fukushima. De zwaarst gecontamineerde vissen werden zoals verwacht voor de kust van Fukushima gevangen. Zo’n veertig procent van de vissen overschrijdt er de consumptienorm. Vooral vissen die op de bodem leven, bevatten de hoogste gehaltes radioactief cesium. Voor de kust van meer noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden blijft de verontreiniging doorgaans onder de norm.

Uit de studie blijkt echter ook dat de verontreiniging in bijna alle vissoorten niet afneemt – hoewel de mate van verontreiniging onderling verschilt en sommige soorten helemaal niet verontreinigd zijn. Daaruit besluiten de onderzoekers dat er zich nog steeds een bron van radioactiviteit in de oceaan bevindt. Dat kunnen zowel kleine lekken in de reactor zelf zijn, of vervuild sediment op de zeebodem.

De verschillende niveaus van verontreiniging in de verschillende vissoorten maakt regulering in elk geval erg ingewikkeld.

Skype
0Opmerking
Radioactiviteit in vis voor kust van Fukushima blijft hoogRadioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.Dieter De Cleenehttp://www.eoswetenschap.eu/http://www.eoswetenschap.eu/2012-10-26T15:19:502012-10-26T15:19:50Radioactieve vis.Radioactieve verontreiniging is variabel en daalt achttien maanden na de ramp niet, zo blijkt uit een nieuwe studie.Volgend op een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, overspoelde een tsunami in maart vorig jaar de Japanse kust. Daardoor liep de Fukushima Dai-ichi kerncentrale zware schade op, en kwam een grote dosis radioactiviteit in de oceaan terecht, waarvan 80 procent in de Noordwestelijke Stille Oceaan.Amerikaanse wetenschappers schetsen in het vakblad Science op basis van bijna 9.000 stalen een beeld van de stralingsniveaus in vis, schelpdieren en zeewier rond Fukushima. De zwaarst gecontamineerde vissen werden zoals verwacht voor de kust van Fukushima gevangen. Zo’n veertig procent van de vissen overschrijdt er de consumptienorm. Vooral vissen die op de bodem leven, bevatten de hoogste gehaltes radioactief cesium. Voor de kust van meer noordelijk en zuidelijk gelegen gebieden blijft de verontreiniging doorgaans onder de norm.Uit de studie blijkt echter ook dat de verontreiniging in bijna alle vissoorten niet afneemt – hoewel de mate van verontreiniging onderling verschilt en sommige soorten helemaal niet verontreinigd zijn. Daaruit besluiten de onderzoekers dat er zich nog steeds een bron van radioactiviteit in de oceaan bevindt. Dat kunnen zowel kleine lekken in de reactor zelf zijn, of vervuild sediment op de zeebodem.De verschillende niveaus van verontreiniging in de verschillende vissoorten maakt regulering in elk geval erg ingewikkeld.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.Radioactieve vis.

meer artikels

 • Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

  Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen?

 • Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

  Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

 • Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen.

  Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

 • Vooral het aantal ongelukken met liquid caps neemt fors toe

  In België nam het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen de laatste jaren fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012. Vooral het aantal ongelukken met liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met vloeibaar wasmiddel die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, neemt fors toe.

 • De botten werden gevonden tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw.

  Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

 • Het geheugen van een vis reikt verder dan we denken.

  Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De Aarde als screensaver

MSN op Facebook

In de kijker

 • Guinness World Records 2015(©Guinness World Records 2015)

  Het Guinness Book of World Records 2015 zal vanaf 11 september in de schappen liggen, maar wij mogen alvast een aantal nieuwe binnenbomers uit deze jaarlijkse bestseller verklappen.

.